Dopet sprinter koster nu holdkammerater deres OL-medaljer: ’Jeg tilgiver ham aldrig’

Den britiske sprinter Chijindu 'CJ' Ujah er blevet dømt for dopingovertrædelser. Hans holdkammerater mister nu OL-medaljer.

Det britisk stafethold har måttet aflevere deres sølvmedaljer fra OL i Tokyo tilbage. (Foto: JAVIER Soriano © Ritzau Scanpix)

Storbritanniens 4x100 meter stafethold har fået tilbagetrukket deres sølvmedaljer fra OL i Tokyo 2020.

Det er blevet besluttet efter, at løberen Chijindu Ujah, kendt som 'CJ Ujah', fejlede en dopingtest, som han afgav for nogle måneder tilbage. Sagen har været længe undervejs, men nu er det altså bekræftet, at både Ujah og hans holdkammerater Zharnel Hughes, Nethaneel Mitchell-Blake og Richard Kilty alle må aflevere deres medaljer tilbage til OL-arrangørerne.

Sidstnævnte fortæller på baggrund af afgørelsen til, at han ikke regner med nogensinde at kunne tilgive sin holdkammerat.

- Endelig at nå til tops og vinde en olympisk medalje for så bare at tabe den igen, fordi én person har været sløset og uansvarlig i forhold til, hvad han har fyldt kroppen med, er hjerteskærende, siger Richard Kilty til den britiske avis The Guardian.

- Den fejl han har lavet, tror jeg aldrig, jeg bliver i stand til at tilgive, fordi Zharnel, Nethaneel og jeg har mistet en medalje som følge af, hvad han har gjort.

CJ Ujah blev testet positiv for stofferne ostarine og S23. (Foto: JAVIER Soriano © Ritzau Scanpix)

’Jeg vil fortryde det resten af mit liv’

Den britiske kvartet missede guldmedaljen med blot én hundrededel af et sekund, da de måtte se sig besejret af de italienske hurtigløbere i Tokyo. Det ændrede dog ikke på, at det var nogle stolte herrer, der kunne pryde sig med olympisk metal på podiet.

Allerede få dage efter, kom det dog frem, at Ujah var blevet testet positiv for stofferne ostarine og S23, som begge er at finde på dopinglisten.

Siden har spekulationerne floreret om, hvorvidt de fire atleter kunne beholde deres medalje. Spekulationer som nu har nået sin ende.

Hovedpersonen selv udtaler, at han accepterer beslutningen, men understreger, at han ikke var klar over, at han havde indtaget et ulovligt stof.

- Jeg fortryder oprigtigt, at denne sag har ført til tabet af medaljerne for 4x100 meter holdet i Tokyo. Jeg vil gerne undskylde over for mine holdkammerater og deres familier. Jeg viser min støtte til dem, der har måttet lide under det her. Det er noget, jeg vil fortryde resten af mit liv, siger CJ Ujah

Det Britiske Olympiske Forbund har udsendt en officiel undskyldning til alle Ujahs modstandere under legene i Tokyo, efter hans overtrædelser kom frem i lyset.

- Vi har altid været uomtvistelige og konsistente i vores kamp mod doping. Alle atleter, uanset hvor de er fra, fortjener at gå ned til startlinjen velvidende, at de er en del af en fair konkurrence, lyder udmeldingen.

- På vegne af alle i britisk sport undskylder vi over for de atleter, hvis store øjeblik gik tabt i Tokyo, som konsekvens af Ujahs handlinger.

Nethaneel Mitchell-Blake (tv) og Richard Kilty (th) må vente til OL 2024 i Paris for at vinde en medalje, de må beholde. (Foto: Dylan Martinez © Ritzau Scanpix)

Reglerne er simple

Det er blot tredje gang i historien, at en britisk atlet har fået frataget sin olympiske medalje.

I 1988 mistede judokæmperen Kerrith Brown sin bronzemedalje fra legene i Seoul efter en positiv dopingprøve, og i 2002 måtte skiløberen Alain Baxter aflevere sin bronzemedalje tilbage, efter også han overskred dopingreglerne.

Richard Kilty, som er kaptajn for det britiske hold, har ikke meget til overs for Ujahs forklaring.

- Bryder du reglerne, må du leve med konsekvenserne. Vi kender reglerne. Hvis du tager stoffer, bliver du udelukket, fordi du snyder.

- Jeg siger ikke, at CJ tog det med fuldt overlæg. Det er kun ham, der kan vide det. Kan han se mig i øjnene og fortælle mig sandheden? Det er spørgsmålet, siger Kilty.

Han fortæller yderligere, at han endnu ikke har grejet, hvordan han skal forklare sin femårige søn, at OL-medaljen nu skal afleveres tilbage.

10 års udelukkelse til medaljesluger

CJ Ujah er ikke den eneste atlet fra OL i Tokyo, som for nylig har modtaget en markant straf efter brud på dopingreglerne.

Den nigerianske sprinter Blessing Okagbare kan se sig selv udelukket fra sporten i 10 år, efter hun har indtaget ulovlige stoffer og samtidigt nægtet at samarbejde med AIU - Athletics Integrity Unit - i undersøgelsen af hendes sag.

Hun blev idømt fem års udelukkelse for sine dopingovertrædelser og altså yderligere fem år for det manglende samarbejde.

Okagbare var medaljeudfordrer ved OL i Tokyo, men blev hevet ud af legene op til semifinalerne, da hun blev testet positiv for væksthormoner.

Længden på CJ Ujahs udelukkelse er endnu ikke besluttet, men forventes at kunne løbe op til fire år.