Dopingrapport efterlader atletikverdenen med et alvorligt forklaringsproblem

BAGGRUND: Både den nuværende atletik-præsident og især hans forgænger belastes af ny Wada-rapport.

Sebastian Coe (tv) sendte salen et fingerkys, da han i august 2015 overtog præsidentposten for IAAF fra Lamine Diack (th). (Foto: Alexander Hassenstein © Getty Images)

Den absolutte top i international atletik står med et gevaldigt forklaringsproblem, efter Det Internationale Antidopingagentur (WADA) har offentliggjort den seneste rapport om doping i Rusland.

Anklagerne mod den tidligere præsident for Det Internationale Atletikforbund (IAAF), Lamine Diack, hober sig op. Men heller ikke hans arvtager, atletiklegenden Sebastian Coe, går ram forbi i skandalen, som ryster atletikverdenen.

Her er sagens hovedpunkter:

  • Tidligere præsident for IAAF, Lamine Diack, bliver i detaljer direkte anklaget for korruption.
  • Diack anklages for at have godkendt bedrageri og afpresning i et sagskompleks, der involverer Ruslands præsident, Vladimir Putin.
  • Nuværende præsident for IAAF, Sebastian Coe, bliver beskyldt for at have kendt til doping.
  • Dopingskandalen tager afsæt i systematisk snyd i russisk atletik.
  • Ruslands atletikhold er blevet suspenderet sammen med landets dopingmyndigheder.

Hvad bliver Lamine Diack anklaget for?

Lamine Diack kommer fra Senegal og var præsident for IAAF i perioden 1999 til 2015. (Foto: GREG BAKER © Scanpix)

WADA's seneste rapport om doping i Rusland - den anden af i alt tre - anklager den tidligere præsident for IAAF, Lamine Diack, for at have "godkendt og tilsyneladende haft personligt kendskab" til bedrageri og afpresning.

Nyhedsbureauet AP, som har fået adgang til rapporten før offentliggørelsen, oplyser, at Lamine Diack har fortalt en advokat, at han måtte lave en aftale med Ruslands præsident, Vladimir Putin, som han var blevet venner med.

Aftalen skulle tilsyneladende sikre, at ni russiske atletikudøvere, som var anklaget for doping, ikke deltog i VM i Moskva i 2013.

Senere steg prisen for de russiske tv-rettigheder til VM pludselig fra 6 millioner til 25 millioner - penge som IAAF modtog fra en bank i Rusland, der har den russiske regering som majoritetsejer.

Rapporten siger også, at to sønner af Lamine Diack havde uofficielle poster i IAAF, hvor de var ansvarlige for bedrageri. Den ene af sønnerne, Papa Massata Diack, eftersøges nu af fransk politi via Interpol.

Lamine Diack selv er sigtet for korruption af anklagemyndigheden i Frankrig og løsladt mod kaution.

Hvad er problemet for Sebastian Coe?

Sebastian Coe er blevet en anset idrætspolitiker, efter han stoppede sin succesfulde atletikkarriere. (Foto: Steve Powell © Getty Images)

WADA-rapporten siger, at IAAF's ledende råd "ikke kunne være uvidende om omfanget af doping" og "omfanget af nepotisme, som eksisterede i IAAF".

De sætninger må nødvendigvis være ubehagelig læsning for IAAF's nuværende præsident, atletiklegenden Sebastian Coe. Han var nemlig vicepræsident og dermed medlem af rådet, da korruptionen var på sit højeste i IAAF.

Rapporten beskylder atletikforbundet for at have "manglet politisk appetit" til at konfrontere Rusland og landets dopingaktiviteter.

Sebastian Coe har hidtil afvist, at der skulle være sket nogen form for mørkelægning af Ruslands dopingproblem i forbundet.

Hvad går skandalen ud på?

800 meter-løberen Mariya Savinova er blandt de russiske atletikudøvere, som er blevet indhentet af dopingskandalen. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Skandalen begyndte at rulle i 2014, da den tyske tv-station ARD i en dokumentar anklagede russisk sport for gennemgribende korruption og for systematisk at dække over positive dopingprøver.

Afsløringen fik WADA til at nedsætte en kommission, der skulle undersøge anklagerne. Kommissionen ledes af den tidligere WADA-chef Dick Pound.

Efter yderligere afsløringer i medierne offentliggjorde WADA i november 2015 den første af i alt tre rapporter om omfattende doping i russisk atletik. Rapporten anbefalede, at IAAF suspenderede Rusland midlertidigt, og at fem atleter og fem trænere blegvsuspenderet på livstid.

Fire dage senere fulgte IAAF anbefalingen om at suspendere det russiske atletikforbund fra al konkurrence. Samarbejdet med Ruslands anti-doping myndigheder er også blevet afbrudt. Før WADA-rapporten udkom, var fem russiske sportsfolk blevet udelukket fra atletik på livstid.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve