EM i cross: Generalprøve på VM i Aarhus

Danmark har en rekordstor trup til EM i cross, der skal fungere som forberedelse til VM i Aarhus i 2019.

Abdi Ulad er det største danske navn ved EM i cross. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Når der søndag afholdes EM i cross i Slovakiet, bliver det med en dansk trup, der er rekordstor.

Der var udtaget 36 løbere til mesterskabet, men den største stjerne, Maja Alm, har meldt afbud på grund af sygdom, så den nu er nede på 35.

Årsagen til den store trup skal findes i en begivenhed, der finder sted om mere end et år i Aarhus.

- Grunden til, at vi har en så stor trup med, er, at Aarhus er vært for VM i cross i marts 2019. Vi satser bredt på at have en slagkraftig trup til VM, siger Jeppe Weinreich, elitepressechef i Dansk Atletik Forbund.

- Man kan godt kalde det en forberedelse til VM. I hver klasse kan der komme seks løbere med til VM, og når det er på hjemmebane, vil vi gerne stille med fuldt hold, siger han og fortsætter:

- For mændenes vedkommende er der seks VM-pladser at kæmpe om, og der omkring 15 kandidater. Hvis man gør en god figur på søndag, så har man gjort opmærksom på sig selv i forhold til VM, siger Jeppe Weinreich.

Afrikansk domineret

Der er blevet afholdt EM i cross siden 1994, og Danmark har kun vundet tre medaljer. Derfor er forventningerne til EM ikke oppe på medaljeniveau, og det samme gælder for VM i Aarhus i marts 2019.

- VM er afrikansk domineret. Det er faktisk endnu sværere at vinde medaljer til et VM end til et OL, fordi Kenya og Etiopien må stille med seks deltagere hver, modsat tre når det gælder VM på bane, siger Jeppe Weinreich.

- Derfor er det svært at melde noget ud omkring medaljer ved VM. Men vi vil gerne markere os stærkt som en af de bedste europæiske lande.

Hvilket også er målsætningen for de danske løbere ved EM i Slovakiet på søndag.

- Generelt er forventningen ved EM at gøre en god figur. Hvis vi vinder en medalje, vil det være fantastisk, men det er ikke et succeskriterie. Succeskriteriet er at gøre det godt i holdløbene og måle os med nogle af de andre europæiske nationer.

De største danske navne ved EM er Abdi Ulad og Anna-Emilie Møller, mens Maja Alm altså har meldt afbud.

- Abdi Ulad er nok det bedste bud på en topplacering, håbet for ham er en top 10-placering, siger Weinreich.

- Anna-Emilie Møller vandt sølv ved mesterskaberne sidste år i junior-klassen, men i år er hun rykket op i U23, hvor konkurrencen er sværere. Hun har desværre været plaget af en baglårsskade, men hun virker ved godt mod, siger Weinreich.

Desuden er der medaljeforventninger til holdløbet i pigernes U20-klasse, hvor man vandt bronze sidste år.

FacebookTwitter