Er Nikes supersko løbesportens nye doping? To verdensrekorder sætter sindene i kog

Letesenbet Gidey og Joshua Cheptegei satte onsdag rekorder i Nikes kontroversielle løbesko.

(Foto: Jose Jordan/AFP © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Der raser en kamp om løbesportens sjæl.

For er der grænser for, hvor afgørende ny teknologi og nyt udstyr må være i jagten på verdensrekorder og et navn for eftertiden?

Diskussionen er blusset op efter et iøjnefaldende løbeevent onsdag aften fandt sted i Spanien.

Her blev der slået to verdensrekorder – endda ganske eftertrykkeligt, da Joshua Cheptegei fra Uganda og Letesenbet Gidey fra Ethiopien viste storform på henholdsvis 10.000 og 5.000 meter.

Men fik de to topløbere lidt for meget hjælp i jagten på en plads i historiebøgerne?

To afgørende teknologiske nybrud var i hvert fald i spil, da rekorderne blev sat. Det drejer sig først og fremmest om deres løbesko fra udstyrsgiganten Nike, men også om den opsigtsvækkende ’Wavelight’-teknologi, som hjælper løberne med at holde tempo.

Se Joshua Cheptegei sikre sig ny verdensrekord på 10.000 meter iført Nike-sko og med hjælp af Wavelight-teknologi.

Udvikling eller afvikling

Thijs Nijhuis er én af Danmarks bedste løbere på mellem- og langdistance. Han skal repræsentere Danmark ved OL på maratondistancen, og tidligere i år sikrede han sig DM-guld på 5.000 meter i de kontroversielle sko, Nike ZoomX Dragonfly.

Han anerkender, at Nike har lavet en god sko, men den ødelægger på ingen måde sporten.

- Det er en god sko, men det er jo ikke sådan, at du løber et halvt minut hurtigere på 5.000 meter, bare du tager skoen på.

- Og vi må indse, at resten af vores liv vil teknologien blive ved med at udvikle sig. Man gik fra grusbaner til kunststof, og i 60’erne havde man ikke højtudviklede energidrikke, som i dag er helt afgørende på maraton.

Wavelight-teknologien hjælper ifølge Nijhuis.

- Men du skal stadig kunne flytte benene hurtigt. Hvis ikke du kan det, hjælper det jo ikke at kunne se på et blinkende lys.

Morten Munkholm er enig med Nijhuis, når det gælder Wavelights begrænsede aftryk på løbesporten. Men som tidligere mangedobbelt dansk mester på diverse distancer og nuværende løbetræner er han meget skeptisk over for Nikes nye sko.

- Jeg synes, det er træls, at vi skal sidde og gisne om, hvor meget skoene har betydet. Jeg vil hellere bare være imponeret af en fabelagtig atlet. For 15 år siden var alle bekymrede for doping. Der håber jeg, at sporten er kommet videre. Nu tænker jeg på sko, og den mistanke vil jeg også gerne have væk.

- Løb er ikke et teknologiræs. Hvis du vil have det, skal du se Formel 1. Men det er ikke, hvad løb handler om for mig. Det handler om kroppens udvikling og potentiale.

Se Letesenbet Gidey sikre sig verdensrekorden på 5.000 meter.

Nikes gyldne formel

Det er langt fra første gang, at Nikes løbesko skaber heftig debat.

Med modellen Vaporfly blev løbeverdenen sat i brand, og rekorder har siden stået for fald.

Og det er noget af den samme teknologi, som er flyttet fra de lange distancer uden for løbebanerne ind på atletikstadion med Nike ZoomX Dragonfly.

Det er en pigsko, der ligesom Vaporfly er bygget med en særlig skumteknologi. Hvor det ved Vaporfly er påvist, at skoene ganske enkelt performer bedre, har man endnu ikke ved Dragonfly en stor nok mængde data til at lave skarpe konklusioner.

Men Dragonfly-resultaterne i år er ikke desto mindre bemærkelsesværdige.

Canadieren Mo Ahmad slog ny national rekord på 5.000 meter iførte de nye sko fra Nike.

Unge Jakob Ingebrigtsen fra Norge satte ny europæisk rekord på 1.500 meter.

Og for Joshua Cheptegei blev onsdagens verdensrekord hans tredje i år. Foruden 10.000 meter har han også snuppet rekorden på 5.000 meter og på 5 kilometer landevejsløb – alle iført Dragonfly.

Den slags attentater på rekorderne er ifølge Morten Munkholm bekymrende for sporten.

- I dag konkurrerer vi ikke på lige vilkår, fordi de andre mærker ikke kan følge med Nike – og måske først kan om et år. Og der er masser af løbere, som jo ikke er sponsoreret af Nike. Der er lige vilkår for de atleter, som løber i de samme sko fra Nike.

- Vi sammenligner jo verdensrekorder, men hvis teknologien bliver så afgørende, er de sammenligninger jo lige til at lukke op og skide i.