Et halvt år til OL: Blind 100 meter-løber vil med til Rio

Den synshandicappede cubanske løber Omara Durand har søgt om dispensation for at kunne stille op ved OL i Rio til sommer.

Omara Durand vil trods sit synshandicap med til OL i Rio de Janeiro til sommer. (Foto: AJ+ © AJ+)

Omara Durand løber hurtigt.

Hun er faktisk blandt Cubas hurtigste kvinder. Hun adskiller sig dog væsentligt fra nationens øvrige topsprintere. Hun kan nemlig næsten ikke se.

Derfor har den 24-årige sprinter ansøgt om dispensation for at kunne stille op for Cuba i 4X100 meter stafet ved OL i Rio de Janeiro, der skydes i gang om præcis et halvt år.

Omara Durands bedste tid på sprinternes kongedistance lyder på 11,65 sekunder.

Til sammenligning løb Danmarks hurtigste i 2015, Mathilde Kramer fra Aabenraa, de 100 meter på 11.85 sekunder – altså 2/10 af et sekund langsommere end Durands bedste tid.

To gange PL-guld

Durand er dobbelt guldmedaljevinder fra Paralympics i London i 2012, hvor hun var hurtigst på både 100 meter og 400 meter-distancen.

- Det vil være et stort privilegium og en stor ære for en paraatlet at deltage ved de olympiske lege. Det er en udfordring for mig at kvalificere mig til Rio de Janeiro og opnå gode resultater ved legene, fortæller Omara Durand til AJ+.

Her kan du et indlag om Omara Durand fra AJ+:

/ajplusenglish/videos/vb.407570359384477/678273052314205/?type=3

Hvis missionen lykkes, vil Omara Durand ikke være den første paraatlet, der stiller op i atletikkonkurrencerne ved OL.

Flere husker nok den benamputerede sydafrikanske løber Oscar Pistorius, der ved legene i 2012 i London stillede op på både 400 meter og 4x400 meter. Pistorius løb på to proteser og blev verdenskendt som ’Bladerunner’.

Udfordringer

På grund af sit synshandicap løber Omara Durand med en hjælper ved sin side.

Dette giver selvfølgelig nogle særlige udfordringer, da det kun vil være muligt at have en hjælper ved siden af sig på en af de to yderbaner, hvis alle baner er i brug under et heat.

Det stiller samtidig også store krav til hjælperen, der også skal kunne følge den hurtige kvinde.

Omara Durand løb uden en guide tidligere i sin karriere, men efter at hun fik et barn, blev hendes syn forværret, så kan det ikke længere lade sig gøre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk