Fire nationale rekorder slået i unik atletikweekend: 'Sprint i Danmark er ved at få fart på'

Dansk Atletiks elitechef er henrykt over, at fem atleter allerede har sikret VM-deltagelse i marts.

Mathilde Kramer (nummer to fra venstre) og Ida Karstoft (til venstre) satte begge nye danske rekorder i denne weekend. (Foto: Lucy Nicholson © Ritzau Scanpix)

Helt fantastisk.

Ovenstående to ord beskriver meget godt weekendens resultater, spørger man Dansk Atletiks elitechef, Bo Overgaard.

Fire danske sprintrekorder blev slået, mens det unge talent Joel Ibler Lillesø slog europæisk U20-rekord på 3000-meteren.

- Det har været helt fantastisk at følge med i weekendens resultater. Det er historisk, siger elitechef Bo Overgaard til DR Sporten.

Det stopper dog ikke ved de nye nationale rekorder. Flere danske atletikudøvere har nu krydset målstregen i tider, der er under VM-kravet, og særligt dét er 'historisk'.

- Sidste gang havde vi én deltager med - Mathilde Kramer på et wildcard. Jeg mener ikke, at vi nogensinde har været mere end to atleter afsted. I øjeblikket har vi fem, som har klaret kravet og er kvalificeret til VM-inde, siger Bo Overgaard.

En af de atleter, er Benjamin Lobo Vedel. Ved seneste VM i 2018 var han kvalificeret, men han måtte melde afbud, og pladsen gik derfor til Mathilde Kramer. Til marts får han på ny muligheden for at bide skeer med nogle af klodens bedste løbere på 400 meter-distancen ved verdensmesterskabet.

- Hvis du spurgte mig for halvanden måned siden, havde jeg forestillet mig, at jeg nærmest ville tude og være den mest glade person i verden, men der er kommet andre boller på suppen.

- Nu kan jeg mærke, at det er her, jeg hører til, siger Benjamin Lobo Vedel, der er dansk rekordholder på både 200- og 400-meteren indendørs.

I lørdags slog Benjamin Lobo Vedel sin egen danske rekord på 400 meter indendørs og tilbagelagde for første gang distancen på mindre end 46 sekunder. En tid, der placerer ham blandt de bedste i indeværende sæson.

- Jeg ligger nummer fire i verden lige nu. Nu handler det ikke bare om at deltage ved VM, nu handler det om at tage medaljer med hjem, siger Benjamin Lobo Vedel.

Nu skal der hugges mere tid af

Med præstationen lørdag skrev Benjamin Lobo Vedel igen dansk atletikhistorie. For fjerde gang satte han dansk rekord på de 400 meter indendørs. Men denne gang var særlig.

- Der er kun to danskere, der tidligere har løbet under 46 sekunder udendørs. Jeg er den første til at gøre det indendørs. Det er en barriere, som er sindssygt svær at komme under, siger han.

Den 24-årige atletikudøver er VM-klar og for første gang kommet under 46 sekunder, men han er fortsat langt fra den endelige målstreg.

Benjamin Lobo Vedel blev nummer fire ved EM-inde i 2017 på 400-meteren. I år vil han på skamlen ved VM. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

- Jeg har min egen forhåbning om, at nu er den brudt, og så kan jeg begynde at hugge noget mere tid af. Man skal ikke stille sig tilfreds for tidligt, siger Bejnamin Lobo Vedel, der er tilknyttet Sparta Atletik og Løb.

Før weekenden havde han i to år kæmpet med at finde niveauet. Det betyder, at han ikke er automatisk sikret deltagelse ved de store stævner, da resultaterne har haltet.

- Men siden jeg nu er nummer fire i verden, er det okay at forvente, at jeg i de kommende dage får et opkald, skulle der komme en ledig bane ved et af de store stævne. Jeg er nok den første, der bliver ringet efter, siger han.

'Dansk atletik står et godt sted'

Stimen af gode danske resultater og de mange rekorder, der nu kaster VM-deltagelser af sig, er ikke tilfældige, mener Bo Overgaard.

Det skyldes en satsning, som forbundet igangsatte i 2018. Her brugte man ressourcerne på stafetløb.

- Det er den, som er ved at bære frugt. Vi satsede på vores stafetter, da vi troede på vores unge generation af sprintere, som virkeligt kan noget, siger elitechefen.

Både de danske stafetherrer og -kvinder var kvalificeret til sidste års OL, hvor de satte nye danske rekorder. (Foto: Lucy Nicholson © Ritzau Scanpix)

Benjamin Lobo Vedel er en af de atleter, der har oplevet en af sidegevinsterne ved satsningen:

- Personligt har jeg ikke haft så meget med stafetten at gøre, men jeg har følt mig presset af, at jeg skulle vise, at jeg stadig havde betydning, når andre løb så hurtigt.

Både han og elitechefen nævner den sunde konkurrence, som hersker i dansk atletik, hvor løberne presser hinanden og sætter nye rekorder.

- Det er fedt at se, at sprint i Danmark er ved at få fart på. Det her stafetværk inspirerede en masse mennesker til at komme i gang og give den gas. Der er kommet mere vind i sejlene, siger Benjamin Lobo Vedel.

For på trods af at der ikke længere er en Wilson Kipketer eller Sara Slott i dansk atletik, er der masser af unge kræfter at rette blikket mod.

- Dansk atletik står et godt sted, og jeg har svært ved at finde meget negativt. Det har jeg sgu, siger Bo Overgaard.

Han fremhæver samtidig, at det ikke er sikkert, at fem atleter skal til VM. Det kan ende med flere.

- Mathilde Kramer var i weekenden én hundrededel fra at klare VM-kravet. Vi er ikke nødvendigvis færdige med det samlede hold til VM-inde, og det er meget unikt, siger han.

De danske atleter kan teste VM-formen af ved de nordiske mesterskaber og danske mesterskaber, der begge løber af stablen i februar måned.

Kojo Musah var sidste år den første dansker i 93 år til at deltage ved OL i herrernes 100 meter. (Foto: Lars Møller © Ritzau Scanpix)