For første gang i 73 år kan Danmark få et stafethold med til OL: 'Vi er langsommere end de andre, men måske er vi smartere'

Ikke siden 1948 er det lykkedes Danmark at få et hold med på 4 gange 100 meter-stafet ved OL. I denne weekend kan både herrer og damer kvalificere sig.

De danske stafetkvinder har leveret flotte præstationer de seneste år. I denne weekend kan de kvalificere sig til OL. (Foto: Ulrik Pedersen © Represented by ZUMA Press)

Det er altid en af OL’s mest underholdende og dramatiske discipliner. 4 gange 100 meter sprint på atletikstadionet.

Alt kan nemlig ske, når verdens hurtigste atleter skal give deres depeche videre til holdkammeraterne, mens de blæser afsted med omkring 40 kilometer i timen.

Vi skal dog helt tilbage til OL i 1948, før der sidst stod et dansk stafethold klar på startstregen ved OL.

Men det kan der blive lavet om på nu.

I denne weekend er Danmarks hurtigste mænd og kvinder nemlig draget til World Relays-mesterskaberne i Polen for forhåbentlig at kunne sikre sig en plads i stafetløbene ved OL i Tokyo.

- Jeg går ind til det her stafetmesterskab med en supergod mavefornemmelse. Vi har nogle løbere i topform, og vi har lavet vores hjemmearbejde godt. Både vores herrer og damer kan kvalificere sig til OL, hvis de har en god dag, siger den danske sprintlandstræner Mikkel Larsen.

De danske stafetlandshold kommer lige fra to ugers træningslejr i Portugal, og nu tripper Danmarks hurtigste mænd og kvinder for at komme ud at vise, hvad de kan på løbebanen i Polen.

- Jeg er spændt. Atletik er jo ellers en individuel sport, så det er fedt nu at skulle løbe stafet som et hold. Det bliver fedt, men stafet er også en meget nervepirrende disciplin, siger Kojo Musah, der er en af herreholdets esser med en personlig rekord så hurtigt som 10,29 sekunder.

Det nervepirrende element i 4 gange 100 meter er selvfølgelig skifterne, som flere gange har voldt sportens allerstørste stjerner store problemer.

Ved OL i 2008 var USA for eksempel storfavoritter til at tage en medalje i både kvindernes og herrernes sprintstafet.

Men på ufattelig vis tabte begge amerikanske hold depechen under deres indledende løb og nåede end ikke finalen.

Når depechen skal gives videre fra en løber til den næste, skal det ske i en skiftezone, som er 30 meter lang. Sker skiftet bare én centimeter senere end det, bliver holdet diskvalificeret.

Udfordringen er dog, at skiftet skal ske så tæt på grænsen som muligt, hvis farten skal holdes på det højeste niveau.

Det giver en stor risiko for at lave fejl, men Danmark bliver nødt til at risikere den forfærdelige fiasko, hvis drømmen om det store mål skal indfris.

- Vi kommer ikke med så hurtige løbere som USA og Jamaica. Vi er langsommere, men måske er vi smartere og dygtigere omkring skifterne. Der kommer vi til at satse, for det er den eneste måde, vi har for at komme fra baghjul og slå de store nationer, der på papiret burde være hurtigere end os, siger sprintlandstræneren.

Ida Karstoft, Mathilde Kramer, Astrid Glenner-Frandsen og Mette Graversgaard løb Danmark til en flot 8. plads på 4 gange 100 meter ved World Relays i 2019. (Foto: KAZUHIRO NOGI)

Derfor har landsholdet på træningslejren i Portugal blandt andet brugt måleudstyr og kameraer for at skabe det perfekte skifte.

Alle atleter har fået individuelle analyser og videogennemgange for at skære så mange hundrededele af tiden som overhovedet muligt.

- Der kan ske rigtig meget på de 30 meter, og vi har brugt rigtig meget tid på at træne, at der ikke går noget galt i skiftet. Så vi må bare have is i maven og være gode til at kommunikere med hinanden, siger Kojo Musah, der for nyligt imponerede med at nå i finalen på 60 meter sprint ved indendørs EM.

Ved VM i 2019 lykkedes det for et firkløver af lynhurtige danske kvinder at opnå en imponerende 13. plads, mens herrerne stadig ikke for alvor har opnået nogle store internationale resultater.

Kun de 8 bedste nationer fra weekendens stævne kvalificerer sig til OL, så der skal en ekstraordinær indsats til fra de sprintstærke danskere.

- Hvis det skal lykkes, så skal vi løbe vores allerbedste på dagen, og så tror jeg også, at nogle af de andre hold skal kikse lidt. Men sådan er det jo med stafet. Der vil altid være nogen, der kikser, og det skal så være vores held, siger Kojo Musah.

Kojo Musah løb sig flot i finalen ved indendørs-EM. Han endte finalen som nummer 8 (Foto: Czarek Sokolowski)

Skulle det lykkes for Danmarks herrer eller damer at kvalificere sig til OL, så vil det være en kæmpe triumf for dansk atletik.

- Det ville være så stort. Hvis man får et stafethold med, så er det jo ikke et resultat af, at man "bare" har to atleter rundt omkring, der lige tilfældigvis gjorde det godt. Det ville bevise, at vi har et system og en bredde, der gør at vi er konkurrencedygtige på allerhøjeste niveau, siger sprintlandstræner Mikkel Larsen.

Det er i aften klokken 20.08, at kvindernes stafet tager hul på deres indledende løb. 20.39 er det så herrernes tur.

Med lidt held er Danmark også med ved finalerne, der bliver løbet i morgen aften.

Du kan følge hele stævnet hos vores gode kolleger på TV 2 Play.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk