For første gang i 93 år har Danmark en sprinter med i OL’s kongedisciplin: 'Jeg tager ikke til Tokyo for at vinke med hænderne og tage hjem igen'

Danmark sender historisk stort atletikhold til OL i Tokyo.

Kojo Musah forrest i rødt ved et indendørsstævne i marts. (Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL © Ritzau Scanpix)

OL’s største øjeblik kan for mange koges ned til de små 10 sekunder, hvor 100 meter løberne sprinter for at kunne kalde sig verdens hurtigste. For første gang siden 1928 er der et dansk flag på startlisten, når 100 meter-konkurrencerne begynder i Tokyo senere på måneden.

Kojo Musah er blandt de i alt 17 atleter, Danmark sender afsted på et tilmed historisk stort atletikhold.

- Det er helt klart vanvittigt stort, og noget jeg har arbejdet hårdt for. Siden jeg startede til atletik, var OL min drøm, siger den danske sprinter.

Kvalifikationen til mændenes 100 meter begejstrer også elitechef Bo Overgaard i Dansk Atletikforbund.

-Det er stort, vi har en individuelt kvalificeret mand på 100 meter. Det en fantastisk disciplin at have en atlet med i, og Kojo har et rigtig højt niveau. Han skal gå efter at lave et indledende løb, hvor han kan komme videre, og så må vi tage den derfra. Han er i rigtig god form og har gjort det supergodt, siger Bo Overgaard.

Et sats på stafet giver hurtigere sprintere

Kojo Musah er i dag 25 år og har blot løbet i seks år. Som teenager var han mere optaget af gymnastik, og gik på en gymnastikefterskole, da han blev prikket på skulderen af en af Danmarks bedste paraatleter, Daniel Wagner, der havde spottet et talent.

- Jeg kommer ikke til Tokyo for at vinke med hænderne og tage hjem igen. Jeg vil være konkurrencedygtig og måske jagte en personlig rekord. Stafetten er nok der, vi har potentiale til at komme længst, siger Kojo Musah.

Ved OL i Rio for fem år siden bestod det danske atletikhold af otte atleter. I år draget mere end dobbelt så mange afsted, og det skyldes ikke mindst, at Danmark – for første gang i 73 år – har både mænd og kvinder kvalificeret i 4 x 100 meter stafet.

Indslaget herover med Kojo Musah har tidligere været bragt i Sportsmagasinet på DR1.

- Strategisk har vi satset på stafet, det har udmøntet sig i to danske stafet-hold og generelt hurtigere sprintere, siger Bo Overgaard.

- Vi er stadig langt efter et ellers sammenlignelige lande som Holland, Irland og Norge. De har dobbelt så store budgettere som os, men det at have en fuldtidstræner til at drive den her satsning, betyder noget i hverdagen, siger Bo Overgaard.

Det er Mikkel Larsen, der i dag er fuldtidsansat som landstræner i sprint, hæk og stafet. Han arbejdede også med Sara Slott, da hun i Rio vandt sin historiske sølvmedalje i 400 meter hækkeløb.

Nye danske rekorder

Kojo Musah er også med i 4x100 meter, hvor også Tazana Kamanga-Dyrbak, Frederik Schou-Nielsen, Simon Hansen, Kristoffer Hari og Emil Mader Kjær er udtaget til det endelige OL-hold.

Seks atleter rejser med hvert af de to stafethold til Tokyo, selvom der selvsagt kun skal bruges fire i konkurrencerne.

- Der har aldrig været højere niveau på sprintsiden for herrer. Vi presser hinanden ved hver træning og har gode træningsgrupper især i Aarhus, siger Musah.

Han vandt i sidste måned DM-finalen på 100 meter i tiden 10,14 sekunder og forbedrede dermed sin egen danske rekord med tre hundrededele af et sekund. Den tidligere rekord nåede kun at stå i 11 dage.

Guldet vandt han foran Kristoffer Hari, der spænede i mål i tiden 10,22 sekunder, mens Simon Hansen lige nøjagtig besejrede Frederik Schou-Nielsen i en duel om bronze.

- Jeg skal ikke gøre OL til noget vanvittigt, selvom det er stort, for når jeg står på startstregen i Tokyo, så er det en almindelig konkurrence. Det er sådan, jeg arbejder, siger Kojo Musah.

OL-målet er en finaleplads

Danmark har gennem OL-historien høstet i alt syv medaljer i atletik. Senest Sara Slott Petersens sølv i Rio. I år er målsætningen for elitechefen og dansk atletikforbund en finaleplads i mindst en af konkurrencerne.

- Målsætningen er en finaleplacering, og den kan komme bredt. Specielt vores herrestafet ser rigtig fornuftig ud, hvis det lykkes på dagen. Sara Slott giver heller ikke meget fra sig, når hun er i topform. Men der er et længere sigte i det her, så der er ikke et pres på en medalje.

Sara Slott Petersen efter sin sølvmedalje ved seneste OL i Rio. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix Denmark)

- Vi står et rigtig fint sted i forhold til fremtiden. For tre år siden afhang rigtig meget af Sara Slott og Andreas Bube (800 meter løber, red.) Nu er vi godt i gang med at gennemføre et generationsskifte, og det har vi mange atleter, der er med til, fastslår elitechef Bo Overgaard.

Konkurrencer som hækkeløb, 100 meter og stafet løbes med otte deltagere i finalen, mens 3000 meter forhindringsløb har 15 finalister.

Sara Slott Petersen skal sammen med sejleren Jonas Warrer være fanebærer under indmarchen ved OL i Tokyo. I alt er 107 danske atleter udtaget.