Forbedrede legendarisk rekord i weekenden: Dansk-kenyansk løbetalent vil være Europas hurtigste

Tazana Kamanga-Dyrbak har kun dyrket atletik i fire år, men slettede i weekenden 41 år gammel dansk rekord på 200 meter.

Tazana Kamanga-Dyrbak i aktion på 200 meteren under U18-EM i Ungarn. Nu drømmer han om at blive Europas hurtigste. (Foto: Unknown © imago/Aleksandar Djorovic)

Der ligger et vidunderligt klip på YouTube fra Dansk Atletik Forbund i 2018, hvor vinderen af Copenhagen Open på 100 meter, Emil Kjær, sætter et par ord på løberen, der blev nummer to i samme tid som Kjær.

- Ingen ide om, hvem det er, siger Emil Kjær.

Løberen var den da blot 16-årige Tazana Kamanga-Dyrbak, som blot havde dyrket atletik i Sparta i et år.

Forinden havde han blandt andet spillet rugby og siddet en uge i kørestol efter en grim skade. I går forbedrede samme Tazana Kamanga-Dyrbak en af dansk atletiks mest legendariske rekorder.

Ved et stævne i Zambia løb han nemlig 200 meter i tiden 20,48 sekunder og forbedrede dermed Jens Smedegaards rekord fra 1979 med fire hundrededele af et sekund.

Den blot 19-årige dansk-kenyaner er en af flere talentfulde sprintere herhjemme for tiden, hvor Kojo Musah for nylig forbedrede rekorden på 60 meter, og hvor løbelandstræner Mikkel Larsen efterfølgende erklærede, at han forventede, at de danske rekorder på både 100 og 200 meter ville blive slået i denne sæson.

Tazana Kamanga-Dyrbaks personlige rekord på 100 og 200 meter er henholdsvis 10.50 og 20.48 sekunder. (Foto: Unknown © imago/Aleksandar Djorovic)

Sæsonen er blot lige begyndt, og Tazana Kamanga-Dyrbak er på nuværende tidspunkt - før de store udendørs-konkurrencer og dermed heller ikke helt retvisende - hurtigst i Europa, men han har ingen intentioner om at stoppe her.

- Jeg træner uden en grænse, men realistisk går vi efter en europæisk seniorrekord på et tidspunkt i min karriere. På 200 meter lyder den på 19,72 sekunder, så det er det, der er målet, fortæller Tazana Kamanga-Dyrbak smilende på en Facetime-forbindelse fra hjemmet i Kenya.

Det er her, han bor, træner og har sit eget træningscenter for kenyanske sprintere, for som han forklarer, bliver sprinter-potentialet slet ikke udnyttet i landet, der er så stærkt på mellem- og langdistancerne, men mangler faciliteter til sprinterne.

Hans egne ambitioner for denne sæson går på ”bare at komme med til OL og vinde 200 meter til U20-VM i Nairobi og selvfølgelig vil jeg også vinde EM for U20. Men det bruger vi bare som opvarmning, kan man sige.”

- Jeg regner med at komme hjem til Danmark i maj, efter mit sidste stævne i Afrika. Så kan jeg forberede mig på den europæiske udendørssæson i Danmark og derefter løbe nogle stævner i Europa, siger Tazana Kamanga-Dyrbak.

Selvom han også er hurtig på 100 meter, er det 200 meter, der er favoritdistancen, fordi han er en forholdsvis langsom starter.

- Jeg har også mere tid til at nyde farten på 200 meteren. På 100 meter skal man afsted med det samme, og det er sjovt, men jeg kan bedre lide 200 meter, hvor man kan lege lidt med farten og accelerere lidt, tage det lidt mere roligt nogle meter, og så give gas igen. Det kan jeg godt lide, siger han.

Sproget er flydende dansk, men dog med flere engelske ord smidt ind. For som navnet og bopælen antyder, er der blandet herkomst i blodet hos den 19-årige dansk-kenyaner, der bærer det fulde navn Tazana Mikkel Kamanga-Dyrbak.

- Min far er dansker, min mor er fra Zambia, vi har boet i Kenya de sidste mange år, og jeg føler mig hjemme både i Kenya og Danmark, siger han og lister op, hvor han har boet.

- Tanzania, Uganda, Nigeria, Ghana, Sydafrika, Kenya, England. Men jeg har aldrig boet i Danmark, så jeg har lært dansk ved at snakke med min far. Engelsk er helt klart mit hovedsprog, siger han og fortsætter:

- Vi snakker tit om det i familien, vi har været rigtig heldige at være ude hele vores liv, rejse rundt, få alle de oplevelser, se livet fra forskellige perspektiver. Min far arbejdede for den danske ambassade i noget tid. Mig og min bror har set en masse forskelligt, både det offentlige, det private, forretningslivet. Der er ikke mange på vores alder, der får set så meget, siger han.

Moderen arbejder som sikkerhedsrådgiver for den britiske regering, mens faderen har en baggrund i oliebranchen, men investerer også i ejendomme i regionen. Begge forældre har været svømmere på højt niveau, og sportsinteressen er gået i arv til Tazana og broderen Kamoto, der som storebroderen har spillet rugby og nu også har kastet sig over sprint.

- Vi har en ret engelsk baggrund på grund af vores mor og de skoler, jeg har gået på. Rugby er en ret stor sport i England, så det er altid det, vi har spillet i skolerne, og det er også en sjov sport, hvor man kan bruge sin fart.

- Desværre er det også en ret voldsom sport. Jeg fik en hofteskade, og det var derfor, jeg skulle sidde i rullestol i nogen tid. Men det var også i rugby, min sprinttræner fandt mig. Han så mig spille en kamp, og tænkte at der var lidt talent at arbejde med, fortæller Tazana Kamanga-Dyrbak.

I 2017 faldt han uheldigt efter en tackling og fik en skade i hoften, så han ikke kunne gå eller løfte benet ordentligt, hvilket placerede ham i rullestolen i uges tid, inden han kunne genoptræne.

- Min træner spurgte, om jeg ikke havde lyst til at begynde på atletik, for han syntes, han kunne se, at jeg ville kunne komme til at løbe hurtigt. Og det ville jeg gerne, så jeg trænede langsomt op til at kunne løbe, fortæller han.

Ind mellem træningscentret, sin egen træning og konkurrencerne bliver der også plads til arbejde i faderens forretning.

Tazana Kamanga-Dyrbak satte søndag ny dansk rekord på 200 meter i tiden 20,48 sekunder ved et stævne i Zambia. (Foto: Unknown © imago/Aleksandar Djorovic)

- Sidste år brugte jeg det meste af min tid ved siden af træningen på forskellige forretnings- og økonomikurser. Mest online og elevuddannelse. I år er jeg så begyndt at arbejde med min far. Jeg kigger på rapporter og tal for at se, hvor det giver mest mening at købe og sælge, siger han.

Skal du så overtage farmands forretning en dag?

- Ja, en dag. Men jeg skal lige løbe nogle hurtige tider først, siger han og slår et stort smil op.

Eget træningscenter i Nairobi

Og så er det næppe blot Emil Kjær og de øvrige danske sprintere, der har lært Tazana Mikkel Kamanga-Dyrbak at kende.

- Jeg har mit high performance center, der hedder TKD Performance. Vi samler de største sprinttalenter i Østafrika. De er kendt for langdistance, men de har lige så meget talent i sprint. Der er bare ikke faciliteter og infrastruktur til, at de kan træne. Vi har importeret faciliteter og fundet de bedste trænere.

- Ideen er mest opstået, fordi det er perfekt klima at træne i. Der er ingen grund til, at Kenya ikke har folk på den store scene i sprint, kun mangel på ressourcer og faciliteter. Det er en blanding af vores egne midler og investorer, både udenlandske og lokale.

- Her er varmt og nogenlunde konstante temperaturer, og det betyder meget. Man ved stort set altid, hvordan vejret bliver. Det er cirka 25-26 grader og sol. Så kan man have en konstant træning, og der er mindre sandsynlighed for skader.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk