Fremtidens stjerner på banen: Her er atletikkens medaljehåb

DR Sporten sætter lup på tre af landets mest lovende atletik-talenter.

Lille Danmark vælter sig ikke i internationale topresultater, når det kommer til atletik. Men alligevel er der atleter, der har skabt glimrende resultater i de rød-hvide farver.

Sara Slotts sølvmedalje i 400 meter hæk ved de olympiske lege i Rio i 2016, Joachim B. Olsens sølvmedalje fra 2004-legene i Athen og Wilson Kipketer, der tog OL-sølv i 800 meter i Sidney i 2000 og bronze i samme disciplin i 2004 i Athen, kan blot nævnes som de seneste danske topresultater ved de olympiske lege i atletik.

Men som altid står unge, håbefulde og lovende talenter og tripper for at blive de næste til at repræsentere de danske farver. Sammen med elitechef i Dansk Atletik Forbund, Bo Overgaard, tager DR Sporten temperaturen på dansk atletiks største talenter.

Anna Emilie Møller: Ung, men allerede i den internationale elite

(Foto: TT News Agency © Scanpix)

Anna Emilie Møller har allerede flere stærke præstationer på cv'et. Den unge langdistanceløber var allerede med til de olympiske lege i Rio i 2016, og siden har hun kun udviklet sig.

Ved verdensmesterskaberne i atletik i Doha i 2019 satte hun dansk rekord og sikrede sig samtidig en syvendeplads i 3.000 meter forhindring. Men hun gør sig også i både 5.000 meter og cross country.

Senest ved U23-EM i atletik 2019, hvor hun løb sig til guldmedaljer i både 3.000 meter forhindringsløb og 5.000 meter. Hun krydrede det fænomenale år med at forsvare sin guldmedalje i U23-EM i cross country.

Hvad gør hende unik?

- Hun er allerede nu rykket op i den internationale elite med hendes syvendeplads til VM på 3.000 meter forhindring, men hun er ikke så gammel endnu, så vi håber og tror på, at der er et endnu større perspektiv i hende.

- Hun har et helt unikt konkurrencegen. Når hun står på stregen, så vil hun bare vinde. Det er næsten lige meget, hvad det er, hun stiller op i. Hun giver alt, hvad hun har i sig.

Hvor langt kan hun nå?

- Hun er allerede i den internationale elite med hendes syvendeplads til VM, men hendes værste konkurrenter bliver et år ældre, mens hun bliver et år stærkere. Hun har muligheden for at rykke op i et niveau mere.

Hvad er næste skridt?

- Det er sådan set meget enkelt. Hun har et OL, hvor hun har ambitioner om at komme i finalen og også placere sig ret højt i finalen.

- Ved det kommende EM, der skal hun op og tage medaljer.

Benjamin Lobo Vedel: Den selvsikre hurtigløber

(Foto: Aleksandar Djorovic)

Benjamin Lobo Vedel er allerede indehaver af den danske indendørsrekord på favoritdisciplinen 400 meter, og efter et ophold på college i USA er han nu vendt hjem til Danmark igen og Dansk Atletik Forbunds elitekraftcenter i Århus.

Han gjorde sig tidligt positivt bemærket, da han i 2015 vandt guld i U20 europamesterskabet, og han markerede sig også med en fjerdeplads ved indendørs EM i 2017.

Nu har han sigtekornet rettet mod de olympiske lege i 2024.

Hvad gør ham unik?

- Benjamin har enorm stor selvtillid. Han tror på, at det kan lade sig gøre. En gang imellem ryster man lidt på hovedet af det, men det er også en del af det for at nå højeste niveau. Man skal virkelig tro på det, og det er jeg ikke et sekund i tvivl om, at Benjamin gør.

- Han har også en rigtig fin statur. Han er ikke udviklet endnu i forhold til nogle af de fysiske parametre, som man kan skrue på.

Hvor langt kan han nå?

- Vi mangler at se Benjamin i de helt store finaler. Når vi taler international top, så taler vi om top 8, top 12 til VM og OL, og i nærheden af medaljer til EM, og det tror jeg på, at Benjamin kan.

Hvad er næste skridt?

- Vi håber rigtig meget på, at Benjamin kan kvalificere sig til et OL og få erfaringen derfra. Han er også kvalificeret til indendørs VM. Han skal ud og prøve de internationale mesterskaber og få erfaring i at performe og forberede sin formtop til de her internationale mesterskaber.

4x100 meter kvindestafetten: De lynhurtige kvinder

(Foto: IBRAHEEM AL OMARI)

Den danske stafet i 4x100 meter har vist sig at være så lovende, at der nu satses strategisk på stafet. Med en bred vifte af hurtige sprintere især på kvindesiden, ser forbundet stort potentiale for at bevæge sig op i den internationale top.

Den danske 4x100 meter kvindestafet leverede da også en solid præstation ved World Relays i Japan i 2019, hvor Astrid Glenner-Frandsen, Louise Østergaard, Mette Graversgaard og Mathilde Kramer løb ottendepladsen hjem.

Hvad gør dem unikke?

- De piger her har været med til EM i 2018, World Relays og VM. Der er nogle af pigerne, der har erfaringen fra de her mesterskaber og kan gøre det godt.

- Der er nogen, der individuelt gør det supergodt. Og så har det vist sig, at de er rigtig dygtige til at lave skifterne. Det er helt afgørende. Et er, at vi skal have nogle hurtige sprintere, det er klart, at det betyder allermest, men det er heller ikke uden betydning, hvor dygtige vi er til skifterne.

Hvor langt kan de nå?

- Jeg ser et potentiale blandt vores sprintere, og hvis vi får skabt noget kultur omkring, hvordan vi løber stafet, så kan jeg ikke se andet, end at der kan vi også blande os i den internationale top, nå med i finalerne til EM og måske også bevæge os lidt længere op mod de rigtigt sjove placeringer.

Hvad er næste skridt?

- Vi havde håbet og troet på, at vi i hvert fald skulle i en EM-finale og muligvis kvalificere os til OL. Nu er det jo en helt vild sæson, som vi er blevet ramt af, med et OL, der er blevet udsat og de øvrige mesterskaber også.

- Så på den korte bane ser vi World Relays (VM i stafet, red.), der ligger i Polen til næste år, som alt andet lige nok bliver kvalifikation til OL. Der vil vi gerne gøre en god figur. Der er allerede otte nationer kvalificeret til OL, og de næste otte skal nok findes til World Relays, dog skal det lige bekræftes endeligt, og der vil vi gerne tage en af de otte pladser. Det ville da være fedt.