GUIDE: VM i cross bliver et benhårdt ræs

Seks danskere skal konkurrere mod de skrappe afrikanere i Uganda.

Anna Emilie Møller er med sine 19 år feltets yngste i Uganda, hvor hun får sin ilddåb i crossdisciplinen (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Når DR3 i eftermiddag blænder op for VM i cross bliver det en atletikoplevelse ud over det sædvanlige.

Cross er en hård disciplin, hvor der konkurreres på en to kilometer lang rute, der skal gennemføres fem gange.

Undervejs kommer løberne ud for blødt underlag, skrappe stigninger og skarpe sving, inden en verdensmester kan kåres. Dertil skal lægges 30 graders fugtig varme i det tropiske klima lige omkring Ækvator.

VM i crossløb afholdes hvert andet år, og i 2019 er det Aarhus, der er vært for mesterskabet.

Men i år er det Kampala, der huser VM – det er første gang, at et så stort atletikmesterskab løbes i Uganda, og der forventes massiv tilskuerinteresse om VM-løbet.

Stort dansk hold

Danmark stiller med seks deltagere ved VM, to hos kvinderne og fire hos mændene, hvilket betyder, at Danmark også er med i holdkonkurrencen på herresiden.

Hos mændene er der størst forventninger til den danske mester Peter Glans. Fynboen er en stærk crossløber med en god finish, som forhåbentlig kan sende ham et godt stykke op i feltet.

Hos kvinderne er den dansk mester Simone Glad til start sammen med Anna Emilie Møller, som fik sit gennembrud ved OL, hvor hun løb 3000 m forhindringsløb. Den 19-årige dansker er feltets yngste i Uganda og får derfor for alvor sin ilddåb i crossdisciplinen.

Stærke afrikanere

Det vil dog som vanligt være de afrikanske løbere, der kommer mest i fokus.

Afrikanske løbere har vundet de seneste 13 VM-titler hos mændene, mens hollænderen Lorna Kiplagat i 2007 er den seneste kvinde, der formåede at bryde den afrikanske dominans.

Ikke overraskende er det løbe-stormagterne Kenya og Etiopien, der stiller op med de største favoritter.

Hos mændene er den forsvarende verdensmester Geoffrey Kawomwor favorit til at gentage triumfen, men flere af hans kenyanske landsmænd vil være i stand til at true ham. Hos Etiopien er den nationale mester Getaneh Molla i spidsen for et stærkt hold.

Også hos kvinderne er det den forsvarende mester, Agnes Tirop fra Kenya, der er forhåndsfavorit. Kenyanerne stiller med et frygtindgydende hold, og det er bestemt en mulighed, at Kenya tager sig at hele podiet i kvindernes løb.

Du kan se VM i cross direkte fra Uganda på DR3 fra klokken 14.50.

Facebook
Twitter