Hænger OL i en tynd tråd? IOC-medlem sætter maj som sidste frist for beslutning

Der skal senest være taget en beslutning om OL ved udgangen af maj, siger IOC-medlem.

- Man udsætter ikke bare et event af OL's størrelse, siger Dick Pound, medlem af IOC. (Foto: Athit Perawongmetha © Scanpix)

Der er god grund til at holde vejret for de japanske OL-arrangører.

Et OL er ikke noget, man bare lige flytter, men med 149 dage til, at den olympiske ild skal tændes i Tokyo, så kan den japanske OL-komité godt begynde at arbejde på en plan B.

Udbruddet af coronavirus har nemlig også spredt sig til Japan, og det sætter arrangørerne under pres. 847 tilfælde af coronavirus er siden januar blevet konstateret i Japan, hvor cruiseskibet Diamond Princess, der fra starten af februar indtil i sidste uge lå i karantæne ud for Yokohamas havn, står for knap 700 af tilfældene.

De japanske myndigheder har i samme ombæring modtaget stor kritik for håndteringen af coronavirus i landet, hvor det første bekræftede tilfælde blev opdaget 28. januar.

Først 17. februar kom det japanske sundhedsministerium med råd til, hvordan man skulle håndtere situationen, hvis man frygtede at være smittet, og tirsdag den 26. februar introducerede samme ministerium så en handlingsplan for at håndtere virusset.

At tage hurtige beslutninger har med andre ord ikke været noget, som har været højt prioriteret i det japanske beredskab.

Dick Pound, medlem af IOC siden 1978, mener, at der skal tages en beslutning om OL senest ved udgangen af maj. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

Og står det til IOC-medlem Dick Pound, så har landet et vindue på tre måneder - måske kun to - til at finde ud af, om OL kan afholdes til sommer. Og kun en aflysning kan realistisk komme på tale, for OL kan ikke udsættes.

- Man udsætter ikke bare et event af OL's størrelse. Man kan ikke bare sige, at så gør vi det i oktober i stedet, lyder det fra Dick Pound i et interview til AP.

Muligheden for at flytte OL til en anden by virker af samme årsag uoverskuelig.

- Der er få steder i verden, som ville kunne løfte opgaven med at facilitere så stor en begivenhed på så kort tid.

- Derfor står man sandsynligvis over for en aflysning, hvis ikke IOC til den tid vurderer, at OL kan afholdes i Tokyo.

Benzin på bålet

OL har allerede været en bekostelig affære for Japan. Knap 90 milliarder har det kostet indtil videre, og derfor er det naturligvis ikke ideelt for nogen, slet ikke de japanske værter, at skulle overveje en aflysning.

Til gengæld ville det være den ideelle fremgangsmåde fra et folkesundhedssynspunkt at aflyse, hvis virusset fortsætter med at blive spredt, lyder det fra Allan Randrup Thomsen, virolog på Københavns Universitet.

- Ja, ideelt set, men det kommer meget an på, hvordan situationen er på det givne tidspunkt, når OL nærmer sig.

Japans premierminister, Shinzo Abe, udtalte tirsdag, at OL vil blive afholdt som planlagt. (Foto: POOL New © Scanpix)

- At holde store events som OL og EM i fodbold svarer til at kaste benzin på bålet. Virusset overlever i befolkningen ved hele tiden at finde nye modtagelige individer, og jo flere sociale kontakter, den enkelte inficerede har, jo større er sandsynligheden for, at det kommer til at finde sted. Derfor er større forsamlinger som sportsbegivenheder ideelle for overførslen af infektioner, siger Allan Randrup Thomsen.

OL foran skærmen

Mens sportsbegivenheder i Asien og Europa de seneste dage er blevet aflyst, så har den italienske Serie A torsdag blandt andet valgt at lade kampen mellem Juventus og Inter blive spillet uden tilskuere.

Et middel, som Allan Randrup Thomsen dog, for nu, ikke tror på vil komme i spil til OL.

- Én ting er, at du bringer 22 spillere, nogle dommere og nogle trænere sammen - det er trods alt et begrænset antal mennesker. Men når du har et stadion fyldt med mennesker, og der bare er enkelte smittespredere i gruppen, så kan de på kort tid nå at smitte rigtig mange.

Formand for Japans OL-komité, Toshiro Muto, fastholdt i dag, at der ikke var grund til bekymring. (Foto: PHILIP FONG © Scanpix)

- Det er også et spørgsmål om, hvorvidt katten er lukket ud af sækken. Forstået på den måde, at man kan nå et punkt, hvor man kan sige, at det næsten kan være ligegyldigt at forsøge at inddæmme spredningen. Der synes jeg nu, at vi er langt fra, så jeg kan godt forestille mig, at man bliver nødt til at lukke flere sportsstævner – i hvert fald for tilskuere, som man jo har valgt at gøre i Serie A, siger Allan Randrup Thomsen.

Siden 1896 er de moderne olympiske lege kun blevet aflyst i Berlin 1916, i Tokyo i 1940 og i London i 1944. Alle på grund af henholdsvis Første og Anden Verdenskrig.