Hammeren fra Sønderjylland drømmer om OL

I Aabenraa bor Danmarks største talent i hammerkast. At komme til OL er drømmen, men lige nu er målet at slå den danske rekord.

Det skal være som en vals, før det er godt.

For selv om de fleste nok forbinder hammerkast med noget råt og tungt, så er det langt fra hele sandheden.

Anatomien bag det perfekte kast handler mere om rytme. Har man ikke det, så ødelægger man dansen, valsen, før man har taget sit første trin.

Lige nu danser Lise Lotte Jepsen helt fremme på den danske atletikscene. Den 17-årige gymnasieelev fra Aabenraa er nemlig det bedste, danske bud på en kommende OL-deltager i hammerkast.

Sølv til DM

Det kræver sin kvinde, at rotere tre til fire gange rundt om sig selv, fuld gas, og så time sit kast så elegant, at vinkel og fart afgør resten.

Nøgleordene i hammerkast er styrke, kontrol over sin krop, koncentration. Noget, man skal arbejde med længe, før man kan blande sig blandt de bedste.

Den disciplin har Lise Lotte Jepsen dog så godt styr på, at 2017 har været et fantastisk år for den unge sønderjyde.

Tilbage i september leverede hun blot 16 år gammel noget af en overraskelse, da hun deltog ved danmarksmesterskaberne i atletik for første gang.

Danmarks bedste hammerkaster, Celin Julin fra Sparta, fik uventet konkurrence, da Lise Lotte Jepsen tangerede hendes kast.

58,60 meter fløj de fire kilo, før hammeren, og et par kæber blandt publikum, ramte jorden.

Resultatet var nok til at sikre Lise Lotte Jepsen DM-sølv, og samtidig skrue opmærksomheden omkring hendes talent i vejret.

OL i fremtiden

Tilbage i oktober 2013 var talentet for hammerkast ikke noget, Lise Lotte Jepsen selv var bekendt med. Hun gik i stedet til højdespring, og hyggede sig med det.

Tom O. Jensen, mangeårig atletiktræner, foreslog hende, at hun skulle forsøge at kaste med en hammer.

Det gjorde hun. Og så faldt ordene ellers prompte.

- Lise Lotte, du er ikke højdespringer. Du er hammerkaster.

Så sådan blev det, og tre år efter er Lise Lotte Jepsen indehaver af flere ungdomsrekorder, mens hun altså også for alvor presser sig på som senior.

Talentet er uomtvisteligt, men det samme er begæret for at blive bedre.

Når Lise Lotte Jepsen ikke træner, så går meget af tiden med at nørde hammerkast. Studere de bedste, suge til sig. Venner og familien er indforstået med, at passionen for hammerkast er dét, der fylder kalenderen ud mellem skoleopgaver og et normalt liv som teenager.

Lise Lotte Jepsen var i efteråret blot én centimeter fra at vinde DM-guld. Foto: DR

Det handler om struktur, træning og restitution, hvis potentialet og drømmene skal indfries.

- Som mål har jeg nogle forskellige længder, jeg gerne vil nå. Jeg vil gerne kaste 70 meter med ’fireren’, og jeg skal gerne over 60 meter med den inden længe. Egentlig vil jeg bare gerne komme så langt som muligt, og så hjælpe andre med at komme i gang med sporten. Men hvis jeg fortsætter min udvikling, så er det ikke umuligt at komme til OL. Det kunne da også være fedt, siger Lise Lotte Jepsen.

Mere i vente

Spørger man Tom O. Jensen, der til daglig forsøger at forme Lise Lotte Jepsen som hammerkaster i AaIG, så er der dog flere ting, som skal falde i hak, før Lise Lotte Jepsen kan gøre sin entré på den store, internationale scene.

Udover økonomisk støtte, så handler det også om at komme under vingerne hos de bedste trænere, og de findes syd for grænsen.

- Hun har talentet til at kunne nå til OL, så det er et spørgsmål om set-uppet. Hun er talentfuld og målrettet i sin træning, og så har hun begge ben solidt plantet i den sønderjyske muld, men man skal også have de bedste trænere, så vi er også åbne for at komme ud over Danmarks grænser og få noget hjælp med de tekniske detaljer, siger Tom O. Jensen.

Lise Lotte Jepsen ses her med verdensrekordholderen hos mændene, Yuriy Sedykh. (Foto: (privatfoto))

For nu er målet dog en anelse mindre end OL.

I stedet danser Lise Lotte Jepsen videre efter den danske rekord i hammerkast. Den, der for alvor betyder noget. Nøgletallet er 62,52 meter.

- Målet for næste års træning er at få fat i den danske rekord. Lise Lotte er et skattekammer, og vi har slet ikke set hendes potentiale endnu. Vi er først lige begyndt, siger Tom O. Jensen

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk