Han er dansk mester og har rekord i særligt øl-løb: 26-årige Jacob insisterer på at hygge sig på sin jagt efter OL-drømmen

Jacob Simonsen er blandt Danmarks bedste løbere - både med og uden øl.

Jacob Simonsen er dansk mester i 10.000 meter løb.

Der er ingen smutveje, hvis du vil løbe ligeså stærkt som Jacob Simonsen.

Fem kilometer på under 14 minutter.

Ti kilometer på under 30 minutter.

Men selvom den 26-årige AGF Atletik-løber høvler træningskilometer, som vi andre spiser ærter, er han ikke mere fanatisk, end at han også finder sine egne lufthuller.

- Da jeg voksede op, fik jeg tit at vide: ’Du mister to måneders træning, hvis du drikker én øl’. Og det skræmte mig mega meget. Men i dag tror jeg, der er lidt for mange, som lukker af for, hvem de i virkeligheden er, siger han.

Jacob Simonsen er dansk mester på 10.000 meter, blev nummer to ved DM på halvmarathon - kun overgået af den dobbelte OL-deltager Abdi Ulad, og så har han den danske rekord på ‘beermile’ (en øl-mil på dansk).

Jacob Simonsen i hård kamp med Thomas Ehlers, da rekorden på beermile blevet slået (Foto: Marc Iversen).

Den korte version af en beermile: 1609 meters løb - svarende til en engelsk mil - kombineret med fire bajere.

Og den lange: Der løbes typisk på en løbebane, hvor fire omgange og ni meter skal tilbagelægges. Løberne indleder med de ni meter, hvor den første øl på præcis 335 milliliter skal drikkes, hvorefter omgangene løbes kun afbrudt af en øl ved start af hver ny omgang.

- En beermile kræver tre ting. Du skal være god til at drikke øl hurtigt, du skal være god til at løbe, og du skal være god til at løbe med øl i maven - og det er næsten det sværeste. For du må ikke brække dig, så får du en strafrunde.

Den tretrinsraket af ubehageligheder mestrede Jacob Simonsen til fulde, da han i august satte ny officiel dansk rekord i tiden fem minutter og 18 sekunder.

- Som elitesportsudøver er det vigtigt også at kunne lave andre ting og have det sjovt. Det er i hvert fald det, jeg har oplevet. Hvis jeg begynder at skære de ting fra, betyder det ikke nødvendigvis, at jeg præsterer bedre.

- Du kan træne og stå knivskarpt, men hvis du ikke har det mentale overskud til at æde dig selv, når det gør virkelig ondt, kommer du ikke til at performe godt. Og hvordan man kommer til det punkt, kan så være vidt forskellig, forklarer Jacob Simonsen.

Bofællesskab og OL-drømme

Jacob Simonsen understreger flere gange, at alkohol og elitesport grundlæggende ikke harmonerer. Og han er ikke sat i verden for at prædike funktionspromille eller en tilgang til tilværelsen som i filmen Druk.

Men han vil heller ikke flygte fra, hvem han selv er.

- Jeg er en ekstrovert person, og jeg tanker energi, når jeg er hænger ud med mennesker - og det behøver altså ikke at være i festligt lag.

- Weekenden før jeg blev nummer to til DM på halvmaraton, var der jubilæumsfest i bofællesskabet “Sol og vind”, hvor jeg er vokset op. Og der fik jeg da også nogle øl og spillede noget beer pong. Jeg vidste jo godt, at jeg ikke skulle ud og gå helt amok, og det ødelagde ingenting.

Jacob Simonsen tager sig en svingom med OL- og Vild Med Dans-deltager Abdi Ulad, efter de to løbere er blevet henholdsvis 1 og 2 ved DM på halvmaraton (Foto: Niki Wacherhausen).

Jacob Simonsen var egentlig fodboldspiller som knægt, hvor han flænsede banen fra sin position på venstre back.

- Jeg tonsede bare op og ned af den sidelinje. Og når jeg snakker med andre løbere, er det meget den samme historie, jeg hører. De har dyrket en anden sport og har så fundet ud af, at det er løbedelen, som er meget stærk.

Efter planen bliver den 26-årige aarhusianer bachelor i medicin til sommer, og selvom han også på den bane har ambitioner, er han langt fra færdig med sin sportslige karriere.

- Jeg vil så gerne løbe maraton til et OL. Det er jo bare det ypperste! Og jeg synes, at jeg har bevist, at det er på de lange distancer, jeg kan blive allerbedst.