Da den hviderussiske 200 meter-løber Kristina Tsimanovskaja tog til OL i Tokyo, havde hun næppe regnet med, at hun godt halvanden måned senere skulle leve i Polen med seks livvagter ved sin side.
Det er ikke desto mindre hverdagen for den 24-årige atletikudøver, som under sommerens olympiske lege søgte asyl i Polen, da hun ikke følte sig tryg ved at skulle rejse hjem til Hviderusland. Det skriver den tyske avis Blick.
I Polen lever hun nu sammen med sin kæreste, som også har fået asyl i landet. Men selvom de to er sammen, er alt ikke fryd og gammen. For hvis ikke den polske stat betalte deres ophold, ville det ikke kunne lade sig gøre. Det fortæller Kristina Tsimanovskaja til Blick.
- Jeg har ingen penge og har ikke længere en konto. Min løn var blevet brugt til at hjælpe min mor med at betale et lån. På grund af corona og min mangel på mulighed for at konkurrere, løb jeg for nylig tør for sponsorer.
Fra OL til asyl i Polen
Men hvorfor er det nødvendig for en hviderussisk atletikudøver at leve sammen med seks livvagter i Polen?
Kristina Tsimanovskaja er havnet i den prekære situation efter kritik af sit nationale atletikforbund ved OL, hvor hun modsatte sig deres ønske om at deltage i en stafet.
Efterfølgende missede hun sin deltagelse i sit indledende heat på 200 meter - ifølge hende fordi de hviderussiske ledere forsøgte at tvinge hende på et fly hjem.
Kristina Tsimanovskaja frygtede, at det kunne få konsekvenser for hende i hjemlandet, at hun i Tokyo modsatte sig OL-delegationens pludselige beslutning om at sende hende hjem.
Derfor tog hun til den polske ambassade i Tokyo og søgte om opholdstilladelse, og ankom nogle få dage senere til Polen.
Her kan du høre Kristina Tsimanovskaja fortælle fra Warszawa, hvordan hun endte i uføre med Hvideruslands atletikforbund, og hvorfor hun nægtede at rejse tilbage til Hviderusland:
Protester i Hviderusland
Tilbage i maj tvang de hviderussiske myndigheder et passagerfly fra Ryanair væk fra sin rute mod Litauen og ned i den hviderussiske hovedstad, Minsk, hvor en kendt kritisk journalist og aktivist blev hevet af flyet og anholdt.
Siden har protesterne i Hviderusland udviklet sig måned for måned, mens præsident Aleksandr Lukasjenko har strammet skruen. Flere atleter har deltaget i protesterne og er efterfølgende blevet fængslet.
Den hviderussiske OL-delegation tog beslutningen om hendes hjemsendelse på baggrund af Tsimanovskajas 'følelsesmæssige, psykologiske tilstand', som forbundet formulerer det.
Det var også det Kristina Tsimanovskaja frygtede, har hun tidligere udtalt, og derfor hun nu lever i Polen sammen med sin kæreste og seks livvagter.
- Mine forældre fortalte mig, at når de sagde de ting om mig på tv, ville det nok ikke være sikkert for mig at vende hjem. Jeg ved ikke, hvor de ville tage mig hen. Måske i fængsel, eller måske mere sandsynligt til et psykiatrisk hospital.