Hvorfor kan ingen slå verdensrekorden i længdespring fra 1991?

I dag er der EM-finale i længdespring. Det ville være en sensation, hvis en af finalisterne slår den 27 år gamle verdensrekord.

Mike Powells verdensrekord fra 1991 er endnu ikke blevet slået. (Foto: Eric Feferberg)

Nogle rekorder får lov at stå så længe, at de bliver sagnomspundne.

Mike Powells verdensrekord i længdespring i 1991 - der slog Bob Beamons daværende rekord på 8 meter og 90 centimeter, som havde stået siden OL i 1968 - er netop sådan en.

Amerikaneren vandt længdespringskonkurrencen ved VM i atletik i Tokyo med et spring på svimlende 8 meter og 95 centimeter. Bare fire centimeter længere end Carl Lewis’ spring, der førte konkurrencen, inden Powell slog sin rival og landsmand med et spring, som ikke er blevet overgået siden.

I 27 år har Powells rekord fået lov at stå. Faktisk har ingen været i nærheden af Powells magiske grænse på denne side af årtusindeskiftet. Og siden Powells pragtpræstation er det kun Carl Lewis, der har været inden for 20 centimeter af rekorden.

Senere i dag er der EM-finale i længdespring, og det vil være en sensation, hvis nogen formår at udfordre Powells rekord.

Men hvad gjorde amerikanerens spring så unikt?

Atletik-ekspert Andreas Christensen ser en mulig forklaring i typen af atleter, der dyrker længdespring i dag. En type, som har ændret sig siden Powell slog sine folder.

Dengang var det typisk sprintere, der vekslede mellem at dyrke længdespring og sprint på de korte distancer som 100 meter og 200 meter. Carl Lewis er måske det bedste eksempel. Fire gange vandt han OL-guld i længdespring, samtidig med at han også løb sig til fem guldmedaljer på sprintdistancerne.

I dag er konkurrencen på 100 og 200 meter sprint blevet så hård, at atleterne fravælger længdespring.

- For 20 år siden satte Maurice Greene for eksempel verdensrekord på 100 meteren, og den tid er end ikke blandt de ti hurtigste i verden længere, siger Andreas Christensen og tilføjer:

- Så konkurrencen er helt sikkert blevet hårdere, og hvis man har ambitioner om at være med på de korte sprints, så har atleterne ikke tid og overskud til også at prioritere en længdespringskarriere.

Men hvorfor vælger atleterne at løbe 100 meter frem for at springe længdespring?

- Hvis man ser på alle atletikkens discipliner, er 100 meteren den klart mest prestigefyldte. Der er ingen tvivl om, at det at være verdens hurtigste mand har en status, som ingen andre discipliner kan hamle op med.

I en periode med doping

Powell blev verdensmester i 1991 og i 1993. Altså i samme periode, som Carl Lewis dominerede i længdespring ved OL.

Den interne konkurrence mellem Lewis og Powell, der begge var amerikanere, drev de to atleter til at levere mere, end man ellers troede muligt.

- Forholdene var perfekte for Powells spring. Han havde let medvind på en god sommeraften, som gjorde det til perfekte forhold at springe i, og så har rivaliseringen mellem Lewis og Powell, der begge var i super form, betydet, at de nok lige fandt den ekstra halve procent, man skal finde for at slå rekorder, siger Andreas Christensen.

Samtidig kan atletik-eksperten ikke lade være med pointere, at Powells rekord blev sat i en periode, hvor det siden har vist sig, at mange af atletikkens bedste atleter var dopede.

Et faktum, der i 2017 fik det europæiske atletikforbund til at foreslå, at alle rekorder sat før år 2005 skulle slettes, med mindre de var blevet sat i konkurrencer, som dokumenterbart levede op til særlige krav for dopingkontrol. Mike Powell var en af forslagets hårdeste kritikere.

- Jeg vil ikke stå at sige, at specifikke atleter har haft urent mel i posen, men vi ser nogle gamle resultater især fra slut 1980’erne og start 1990’erne, som er meget, meget bedre end det, der bliver præsteret i dag, så det kan måske også være en faktor, siger Andreas Christensen.

Det bedste længdespring i år er sprunget af cubanske Juan Miguel Echevarría. 8 meter og 68 har det 20-årige kæmpetalent tilbagelagt i ét spring, og Andreas Christensen spår det cubanske talent en stor fremtid – måske endda som manden, der slår Powells legendariske rekord.

Bedste europæer ved EM i atletik er indtil videre tjekkiske Juska Radek med 8 meter og 27 centimeter. Du kan længdespringsfinalen i aften på DR 3 fra kl. 19.40.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk