I skyggen af terror og nedlukning: Janne jagter en OL-billet i Paris

I mandags flyttede trespringeren Janne Nielsen til Paris for at træne med verdens bedste frem mod OL i Tokyo.

Den danske rekordindehaver i trespring - både indendørs og udendørs - Janne Nielsen er flyttet til Paris i jagten på en billet til de olympiske lege næste sommer i Tokyo. (Foto: Christian Jørn © Dansk Atletik)

Det er kun fire dage siden, at den danske rekordholder i trespring Janne Nielsen byttede Aarhus ud med Paris for at jagte en OL-billet til Tokyo næste sommer.

Og i denne uge har Frankrig oplevet de højeste smitte- og dødstal siden pandemiens udbrud i foråret.

- Jeg var frustreret. Jeg kom mandag, og så fik jeg at vide, at der måske kom et fuldstændigt udgangsforbud, siger hun.

Mere end 35.000 blev konstateret smittede i Frankrig onsdag. Det er det absolut højeste smittetal siden marts. Samme dag mistede 241 livet til pandemien, der nu skyller ind over Frankrig for anden gang.

Men selvom den franske regering har lukket dele af landet fra fredag, hvor blandt andet restauranter og barer ikke længere må holde åbent, er Janne Nielsen ikke påvirket i en så ekstrem grad.

- De professionelle atleter har fået hjælp. Jeg er lige blevet clearet til, at jeg må forlade mit hjem for at træne. Det er skønt. Det er jo det, jeg kom her for, siger hun.

- Det værste, der kunne ske, var et lockdown, hvor man ikke kunne komme ud – og det er der kommet. Men jeg må stadig træne. Så det værste er faktisk sket, uden at det har stor betydning for mig, siger Janne Nielsen. (Foto: Christian Jørn © Dansk Atletik)

Trespringeren er flyttet til Paris for at træne frem mod et potentielt OL næste sommer, som hun håber at kvalificere sig til. Hun sammenligner muligheden med en fodboldspiller, der får et tilbud fra FC Barcelona.

I Paris skal hun trænes af Teddy Tamgho, der er tidligere verdensmester og verdensrekordholder. Og hun skal blandt andet træne sammen med verdensranglistens nummer ét.

Teddy Tamgho poserer med sin guldmedalje efter at have vundet VM i trespring i 2013. Tamgho skal nu forsøge at hæve Jannes sportslige niveau til et højere niveau. (Foto: GRIGORY DUKOR © Scanpix)

Et Frankrig i modvind

Selvom Frankrig den seneste måned også har været ramt af på mord på en fransk skolelærer, terror med knivdrab og en strid med Tyrkiet om Muhammed-tegninger, oplever Janne Nielsen en form for isoleret coronaboble i trespringernes træningslejr.

- Jeg har ikke snakket med så mange hernede endnu. Det er primært min træner og andre atleter. Men de tager det meget afslappet. Det kan godt være, at landene omkring har meget fokus på situationen i Frankrig, men jeg føler, at folk her i Paris tager det meget afslappet, siger den danske rekordholder.

Da hun læste nyhederne og hørte om et muligt lockdown, hvor heller ikke hun kunne forlade sit nye hjem for at træne, blev hun urolig. Hun overvejede, om hun var tvunget til at pakke kufferterne igen og bestille en flybillet hjem.

- Jeg vidste godt, at det var et vilkår, at pandemien var med i ligningen. Vi vidste ikke, hvordan den ville udvikle sig. Jeg var klar over, at jeg kunne rejse herned, og at der så i værste fald ville komme udgangsforbud.

Janne Nielsen sammenligner muligheden med en fodboldspiller, der får et tilbud fra FC Barcelona. (Foto: Christian Jørn © Dansk Atletik)

Den ottedobbelte danske mester i trespring vidste, at hun i værste fald var tvunget til at rejse hjem til Danmark og fortsætte træningen. Men nu gælder det om at vende situationen, så den fortsat kan hjælpe hende på ved mod Tokyo og OL til næste sommer.

- Det værste, der kunne ske, var et lockdown, hvor man ikke kunne komme ud – og det er der kommet. Men jeg må stadig træne. Så det værste er faktisk sket, uden at det har stor betydning for mig, siger hun.

I Frankrig forsøgte myndighederne sig først med natlige udgangsforbud i de store byer. Det hjalp ikke tilstrækkeligt. Fra fredag vil barer og restauranter være lukkede, og man må kun forlade sit hjem for at tage på arbejde, handle ind, gå til lægen eller for at dyrke motion. Og når man går ud af sin hoveddør, skal man have identifikationspapirer på sig.

Janne Nielsen slog tilbage i september den danske rekord i trespring, som har stået siden 1997. Hun sprang 13,99 meter. (Foto: Christian Jørn © Dansk Atletik)

OL-drømmen lever

For Janne Nielsen er de lukkede restauranter og caféer en gevinst. Det er en fristelse mindre at modstå, som kan tage fokus fra det, hun er flyttet til Paris for.

Til dagligt konkurrerer hun for atletikklubben Aarhus 1900, men i de seneste år har hun også repræsenteret den franske klub Bordeaux Athlé. Det var her, muligheden for en intens træningslejr på et år i Paris opstod.

Trespringeren er allerede ottedobbelt danmarksmester og sidder også på den danske rekord i trespring - både indendørs og udendørs. Men ambitionerne har fået vokseværk i takt med resultaterne, og OL i Tokyo næste sommer er det store mål for 27-årige Janne Nielsen.

Nu venter et år i Paris.

- Det er en kæmpe lettelse at komme i gang. Jeg er kommet til Paris med et mål, og nu kan jeg gå benhårdt efter det.

Facebook
Twitter