Ingen dansk OL-bekymring for coronavirus: 'Selvfølgelig laver vi en kriseplan'

Den danske Chef de mission, Søren Simonsen, er ikke bekymret forud for OL.

Søren Simonsen, dansk Chef de mission, er lige nu i Japan for at besigtige samtlige arenaer, der skal bruges til konkurrencer under OL. (Foto: © Michael Bager, Scanpix)

Der var godt med håndsprit i håndbagagen for den danske OL-delegation, som tirsdag formiddag landede i Tokyo.

Med kun 150 dage til den olympiske ild tændes på New National Stadium i den japanske hovedstad, er en række sportschefer og den danske Chef de mission, Søren Simonsen, rejst mod øst for at besigtige forholdene.

Der er bare et lille men.

Japan har det tredjehøjeste antal bekræftede tilfælde af coronavirus, kun overgået af Kina og Singapore, og det har tidligere fået den administrerende direktør for OL i Tokyo, Toshiro Muto, til at udtale, at han er ekstremt bekymret forud for OL.

Den japanske bekymring mærker Chef de mission, Søren Simonsen, dog ikke, efter at den danske delegation er landet i Japan.

- Der er ingen bekymring herovre omkring virusset. Der er en masse, som går med masker, måske lidt flere, end der plejer, men det gør japanerne jo i forvejen på den her årstid, fordi de ikke vil smitte med alt muligt andet, siger Søren Simonsen, der heller ikke har taget de store forholdsregler i brug forud for besøget.

- Vi er ikke blevet anbefalet at gøre noget, og de siger også, at masker slet ikke hjælper. Vi har taget ekstra håndsprit med, og alle steder, vi kommer, står der også håndsprit. Så på den måde er det godt, at japanerne er et meget disciplineret folkefærd.

Klar med kriseplan

At der umiddelbart ingen bekymring er at spore hos japanerne og i den danske delegation, betyder dog ikke, at danskerne ikke har et arsenal af forholdsregler, som kan rulles ud, hvis situationen skulle ændre sig.

- Selvfølgelig laver vi en kriseplan, men vi følger myndighederne og de læger, som er med til at vurdere tingene. Så længe Udenrigsministeret og Tokyo 2020 ikke kommer med andre udmeldinger, bekymrer vi os ikke unødigt om det. Men kommer der en melding om, at nu skal vi tage det alvorligt og lave nogle forholdsregler, så gør vi det – og det kan vi gøre hurtigt.

Kommende OL og PL-atleter var i december samlet i Hellerup. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

I samme ombæring er det vigtigt at understrege, at der, ifølge Søren Simonsen, heller ikke er nogle danske atleter, som har henvendt sig til specialforbundene eller ham selv, for at blive klogere på generelle forholdsregler og praktik – eller for at ønske handling.

- Mit indtryk er, at atleterne er 100 procent professionelle. Når man er det, så har man den her situation under radaren, indtil at man er nødt til at forholde sig til det. Der er ikke nogen, som tager bekymringerne på forskud, siger Søren Simonsen.

  • Således så det ud på tilskuerpladserne den 23. februar, hvor Vissel Kobe og Yokohama F. Marinos mødtes i den japanske J-League. Ligaen har nu besluttet at udsætte alle kampe i de tre bedste rækker mellem 28. februar til 15. marts. 94 kampe i alt bliver udsat. (Foto: © Str)
  • Japans sundhedsminister, Katsunobu Kato, præsenterer regeringens nye tiltag mod spredning af coronavirus. (Foto: © Kimimasa Mayama, Scanpix)
1 / 2

Tirsdag morgen, omtrent samtidig med at den danske delegation landede i Tokyo, udtalte Japans sundhedsminister, Katsunobu Kato, at det stadig er alt for tidligt at tale om, hvorvidt det vil komme på tale at udsætte OL, nu hvor den japanske regering har sat flere planer i søen for at formindske spredningen af virusset.

OL afvikles fra 24. juli til 9. august. DIF forventer et dansk deltagerantal i omegnen af 90 til 100 atleter, mens der i alt forventes 11.000 atleter.