KARAKTERER Raketten Kojo og danske rekorder trækker gennemsnittet op

EM i indendørs atletik bød på en enkelt dansk finaledeltagelse.

Kojo Musah sprintede sig til en finaleplads på mændendes 60 meter. (Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL © Scanpix)

De 15 danske atleter har pakket pigsko og pulsure og vendt snuden hjemad efter weekendens EM i atletik i Polen.

Det blev ikke til danske medaljer, men flere af de danske atleter kan være tilfredse med deres præstationer, hvor det blev til to nye danske rekorder og en finaleplads på herrernes 60 meter.

Det mener DR Sportens atletikekspert Christian Munk-Petersen, der har ageret censor på bagkant af europamesterskabet og uddelt karakterer til de atleter, der har gjort størst indtryk på ham i løbet af den forlængede atletikweekend.

Karaktererne er givet på baggrund af forventningerne til de danske atleter, inden de tog afsted til den polske værtsby Torun.

- Det er ikke en rangliste i forhold til, om de er oppe i verdensklasse, men om de levede op til forventningerne, understreger atletikekspert Christian Munk-Petersen.

10 - Kojo Musah, 60 meter sprint

Kojo Musah vandt i overlegen stil sit indledende heat i tiden 6,65 sekunder. (Foto: Czarek Sokolowski © Scanpix)

Kojo Musah lagde godt fra land med en førsteplads i sit indledende heat, inden finalepladsen blev sikret, da han krydsede målstregen som nummer to i semifinalen i tiden 6,63 sekunder.

I finalen måtte Kojo Musah dog tage til takke med en sidsteplads, men det ændrer ikke på, at hans finaledeltagelse ifølge Christian Munk-Petersen er historisk.

- Han lever op til forventningerne. Det var ventet, at han skulle i en finale, men det er historisk, at vi har en dansk sprinter med i finalen ved et stort mesterskab.

- Det er klart en 10'er, han så virkelig skarp ud. Jeg har det sådan, at et 12-tal skal være noget ekstraordinært. Hvis Kojo havde slået ny dansk rekord eller var blevet nummer fire, så var det et 12-tal.

- Løb han 6,61, der er hans personlige rekord, så havde han vundet bronze.

- Han er måske bedre på 100-meteren, fordi starten er så afgørende på 60-meteren. Kojo er rigtig god, når han kommer op i topfart, og det kan udnytte mere på en 100-meter. Men konkurrencen på 100-meter udendørs er meget hårdere. Jeg tror ikke, at det er realistisk, at han kommer direkte til OL med kravet på 10,05 sekunder.

10 - Astrid Glenner-Frandsen, 60 meter sprint

Astrid Glenner-Frandsen var seks hundrededele fra en plads i finalen. (Foto: LUKASZ SZELAG © Scanpix)

Astrid Glenner-Frandsen slog i januar dansk rekord på 60 meteren i tiden 7,33 sekunder. Den danske sprinter formåede at hakke en hundrededel af sin egen rekord i det polske, da hun i semifinalen løb de 60 meter på 7,32 sekunder.

Tiden rakte til en femteplads i semifinalen men ikke til en finaleplads.

- Det er det optimale, at hun går i en semifinale og forbedrer den danske rekord. Det var målsætningen, og den rammer hun bulls-eye, så hun er helt klart også oppe på et 10-tal.

- På kvindesiden ligger de og presser hinanden, så fremtiden ser lys ud.

Mathilde U. Kramer deltog også i kvindernes 60 meter sprint, men hun blev efter en tyvstart i det indledende heat diskvalificeret.

7- Joel Ibler Lillesø, 3000 meter

Joel Ibler Lillesø i midten med Dannebrog på brystet var havnet i et hårdt favoritfelt i sit heat. (Foto: LUKASZ SZELAG © Scanpix)

17-årige Joel Ibler Lillesø var en af tre danskere på herrernes 3000-meter. Teenageren var bedre løbende end sine to landsmænd Mikkel Dahl-Jessen og Jakob Dybdahl Abrahamsen.

Joel Ibler Lillesø løb de tre kilometer i tiden 7:56.30 i et stærkt heat 2, hvor de seks hurtigste af alle indledende tider blev sat.

Den unge løbers rekordtid, der er knap fire sekunder hurtigere, havde været rigeligt til en finaleplads i heat 1.

- Jeg hader selv sætningen, at han bare er 17 år, men han er bare 17 år. Det synes jeg er meget imponerende.

- De to andre danskere var oppe at løbe over otte minutter, og det var ventet, at Joel var den der skulle løbe hurtigst. For et lille atletikforbund som det danske, er det vigtigt, at der popper talenter op som eksempelvis Joel.

00 - Mette Graversgaard, 60 meter hækkeløb

Til venstre ses Mette Graversgaard efter mødet med den første hæk, der fældede hendes drømme om et godt resultat ved inde-EM. (Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL © Scanpix)

Mette Graversgaard har sat to danske rekorder på 60 meter hæk i år, men til EM nåede den 25-årige Aarhus 1900-løber kun til første hæk i det indledende heat. Så var det slut.

- Jeg ved ikke, hvordan man skal vurdere det, men det kan jo aldrig blive godkendt.

- 00 ser jo grimt ud, men det er ikke bestået at løbe ind i første hæk og ikke gennemføre løbet. På den første hæk skal man nærmest kun komme i 90 procent fart, ellers risikerer man at komme forkert til den. Hun virkede for ivrig, men de her fejl sker for alle.

Graversgaards rekord på 8,23 sekunder er to hundrededele af et sekund langsommere, end hvad der krævedes for en semifinaleplads til EM.

10 - Alberte Kjær Pedersen, 3000 meter

Alberte Kjær Pedersen var 1,42 sekunder fra finaledeltagelse ved EM.

Den danske rekord på 3000 meter for kvinder blev slået på europamesterskabets første dag. Med tiden 9:00.80 i indledende heat slog Alberte Kjær Pedersen fire sekunder af den danske rekord, som Maja Alm satte i februar i år.

Rekordløbet var desværre ikke nok til en finaleplads for Alberte Kjær.

- Hun er også i den kategori, hvor forventningerne er fuldt ud indfriet. Jeg vil også putte hende på en 10'er. Hun skærer syv sekunder af sin egen rekord. Det er virkelig imponerende.

7 - Den samlede karakter

- Det er Kojo, jeg vil huske tydeligst fra det her mesterskab, siger Christian Munk-Petersen. (Foto: LESZEK SZYMANSKI © Scanpix)

- Overordnet set er det et klart godkendt EM. Det er klart, når man sender 15 atleter afsted, så vil der altid være nogen, som ikke kommer helt op på niveau. Det er det største hold, vi sender afsted i nyere tid, så det i sig selv er ret fantastisk.

- Det er klart bestået med lyspunkter som Kjær, Musah og Glenner-Frandsen.

- Det er frem for alt bredden, der er blevet større. Den her vinter har været opløftende efter 2020, hvor der ikke var mulighed for stævner, så er det ret imponerende, at de danske atleter fyrer sådan en indendørssæson af.

- Med hensyn til følelsen for fremtiden er jeg meget optimistisk. På optimismeskalaen er jeg klart på 10, men skal vi snakke om EM-præstationen isoleret set, så er jeg på et syvtal. Det var dejligt at se, at der var nogle danske atleter, der bragede igennem på deres egen skala.

- Musahs finaleplads er historisk, og der var et par danske rekorder. Det kan jeg ikke huske, at jeg har oplevet ved et stort mesterskab, siger DR Sportens atletikekspert Christian Munk-Petersen.

Seneste danske medalje ved et indendørs atletik-EM var i 2017, hvor Andreas Bube vandt sølv i herrernes 800 meter-løb.