Katrine var først gymnast og hækkeløber: Nu rammer hun hovedet på sømmet i hammerkast

Katrine Koch Jacobsen gik til gymnastik, hækkeløb og mangekamp, men har nu slået danmarks-rekorden i hammerkast ni gange.

Katrine Jacobsen slog senest sin egen rekord ved et seniorstævne i Kenya i september. Den nye rekord lyder på 71,09 meter. (Foto: Christian Jørn (Dansk Atletik) Grafik: Anders Keld Messer)

På blot tre år har Katrine Koch Jacobsen slået sig fast som danmarks bedste hammerkaster. Bare i 2021 har hun slået danmarksrekorden hele ni gange.

- Det er helt vildt, at det er gået så stærkt på få år. Det er lige med at skulle kapere det hele og beholde fødderne på jorden, siger hun om sin udvikling, siger hun.

Men det var ikke hammeren, der lå først for i værktøjskassen, da hun begyndte at dyrke sport. Gymnastik, hækkeløb og mangekamp skulle først prøves af, men gentagende knæskader satte imidlertid en stopper for de discipliner. Tilgengæld kom der skub i en rekordstime, og den blev tangeret senest 18. september til et seniorstævne i Kenya, hvor hun vandt guld og blandt andet slog fjerdepladsen fra De Olympiske Lege i år.

Og hun har haft god gavn af de tidligere sportsgrene og discipliner, hun har dyrket som børne- og ungdomsudøver.

  • Katrine Jacobsens træner, Carsten Bomme, er altid ved hendes side, når hun slår den danske rekord i hammerkast gang på gang. Bomme er også landstræner i kastedisciplinerne. Foto: Privatfoto
  • Katrine Jacobsens træner, Carsten Bomme, er altid ved hendes side, når hun slår den danske rekord i hammerkast gang på gang. Bomme er også landstræner i kastedisciplinerne. Foto: Privatfoto
  • Katrine Jacobsens træner, Carsten Bomme, er altid ved hendes side, når hun slår den danske rekord i hammerkast gang på gang. Bomme er også landstræner i kastedisciplinerne. Foto: Privatfoto
1 / 3

- Det er fedt i atletik at få lidt basis fra alle discipliner. Lidt eksplosivitet fra sprint og hæk, god koordinering og kraft fra springgymnastik, for hvis du kombinerer alt det, vil det ikke gøre dig dårligere, siger Katrine Koch Jacobsen.

- Det der mindset med koncentration, når man står til start til et hækkeløb og skal have fuldt fokus ét sted - nemlig på dit eget løb - kan man også bruge i de fleste sportsgrene.

Også hendes træner, Carsten Bomme, fremhæver Jacobsens alsidighed som årsagen til, at hun på få år er blevet danmarks bedste til at kaste med en fire kilo tung hammer.

- Når det er gået så hurtigt, så skyldes det, at hun har nogle skills fra gymnastik og fra sin atletik-opdragelse og udvikling. Hvis hun var kommet fra gaden af, havde det ikke været muligt på nogen måde, siger Carsten Bomme.

- Det har været vigtigt for hendes udvikling, at hun har trænet bredt, da hun var børne- og ungdomsudøver, og dermed har udfordret kroppen på alle mulige måder. Derfor har hun relativt nemt ved at gå ind og lave nogle nye, teknisk svære ting, fordi hun har styr på hele kroppen og koordineringen af den.

Bakkes op af forskning

Du har sikkert hørt, at du skal bruge de fleste af dine vågne timer på at øve dig, hvis der er noget specifikt, du gerne vil være god til. Måske har du også hørt reglen om, at du skal bruge 10.000 timer på netop det og ikke andet.

Men hvis du vil være blandt verdenseliten i din disciplin, så skal du gentænke din strategi og dyrke flere sportsgrene i ungdomsårene - præcis som Katrine Koch Jacobsen gjorde.

Se i videoen nedenfor, hvordan det ser ud, når Katrine kaster med den fire kilo tunge hammer

Debatten om fordelene ved ikke at lægge sig fast på én specifik disciplin for tidligt blussede op igen, da den 18-årige britiske tennisspiller, Emma Raducanu, vandt US Open i september. Hun har, ligesom blandt andre tenniskollegaen Roger Federer, dyrket mange forskellige sportsgrene op gennem børne- og ungdomstiden, inden hun lagde sig fast på tennissporten. Hun nåede blandt andet forbi ridning, svømning, stepdans, basketball, skiløb, golf og gokart, før hun besluttede sig for at forfølge ketcher-drømmen.

Og forskning, der blev offentliggjort tidligere på året, underbygger teorien om, at atleter som Raducano, Federer, og altså også Katrine Koch Jacobsen vinder i det lange løb.

Undersøgelserne viser nemlig, at de atleter, der når verdenstoppen, dyrker flere forskellige sportsgrene i barn- og ungdommen, og at de starter med at fokusere på deres hovedsport senere, end de udøvere, der ikke når verdenstoppen.

Det er også denne filosofi, som Team Danmarks atletikudøvere bliver opdraget med.

- Man skal i atletikken træne bredt, man skal udfordre kroppen på alle mulige måder som ung og som barn, og derefter skal man så specialisere sig for at nå op på den helt høje klinge, siger Carsten Bomme.

- Hvis man specialiserer sig tidligt, så er der en risiko for, at man stagnerer på et tidspunkt, fordi man ikke har muligheden for at ændre på tingene og ikke kan fortsætte sin udvikling i en anden retning end den, man er i gang med.

Katrine Koch Jacobsen er også glad for, at hun har holdt alle døre åbne, indtil hun fandt det perfekte match.

- Jeg har været glad for, at jeg er startet sent, for jeg er heller ikke 'gået død' i det. Det er stadig meget nyt, og det, at jeg er startet sent, motiverer mig endnu mere, siger hun.

Motivationen ses også på resultaterne. For hvis Katrine fortsætter sin udvikling i samme tempo, ville hun i teorien kunne sætte verdensrekord næste år. Men når man spørger til hendes næste mål, er det ikke der, hendes fokus ligger.

Næste år er der nemlig både VM og EM, som hun har et mål om at kvalificere sig til.

- Det satser jeg på at skulle med til. Det er helt klart det store mål. Jeg vil kvalificere mig, og når man er det, så går man altid efter en finaleplads, siger Katrine Koch Jacobsen.

Dernæst gælder det De Olympiske Lege om tre år, hvor hun regner med, at kravet ligger omkring de 72,5 meter, som det var til legene denne sommer, hvilket er inde for rækkevide, mener hun. Og så er målet også at vise unge atleter, at man ikke skal være bange for at omfavne mange forskellige discipliner, før de lægger sig fast på noget.

- Jeg vil gerne vise, at det ikke er for sent at begynde, for du kan godt nå langt på relativt kort tid, siger hun.