KOMMENTAR OL-skæbner og dansk EM-historie på spil i Amsterdam

Medaljedrømme og OL-håb. Det bliver neglebidende spændende at følge de danske deltagere ved EM i atletik, der starter i dag.

(Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Historiens 23. europamesterskaber i atletik starter i dag. Og mesterskaberne bliver uhyre interessante set med danske briller.

12 udøvere repræsenterer de rød-hvide farver på det olympiske stadion i Amsterdam. Et større dansk hold end gennemsnittet, og et hold hvor halvdelen af deltagerne bruger EM som sidste finpudsning, inden det går løs ved OL i Rio.

De største danske navne er hækkeløberen Sara Slott Petersen og 800 meter løberen Andreas Bube, der tirsdag bar den danske fane ved den officielle åbning af EM i påsyn af den hollandske konge Willem-Alexander. Fra de to profiler kan vi med rette tillade os at håbe på store resultater og mere end blot den officielle målsætning om to danske finalepladser.

Mulighed for historieskrivning

Sara Slott Petersen har siden sidste års imponerende bedrifter med en fjerdeplads ved VM ganske vist ikke haft noget optimalt forår. Først sygdom og siden en skade i baglåret har drillet og kostet hende deltagelsen i fire Golden League-stævner. Men formen er ved at være sporet ind mod Rio, og den 29-årige mor satte i den sidste weekend af juni Europas fjerde hurtigste tid i år ved et stævne i Aarhus.

Mulighederne for en medalje er altså absolut til stede, og det vil i så fald være historieskrivning for åben skærm. Ingen kvindelig dansk atletikudøver har nemlig vundet en udendørs EM-medalje siden Annelise Damm-Olesen sølv på 800 meter i 1969.

Andreas Bube efter EM-sølvmedaljen i 2012. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Scanpix)

For Andreas Bubes vedkommende har OL-år tidligere budt på store resultater. I 2012 vandt han højst overraskende EM-sølv i Helsinki. Den første danske EM-medalje udendørs siden Joachim B. Olsens sølvmedalje i 2006.

Bube har haft en opadgående formkurve, efter han i vinter indledte et træningssamarbejde med de polske løbere, herunder den forsvarende europamester Adam Kszczot. 28-årige Bube kæmper stadig for at genfinde sin topspeed. Men lykkes det ham først at komme i sin tredje EM-finale i træk, er han snu som få, og netop den evne udløste sølvet i Helsinki.

Sidste chance for OL-kvalifikation

Meget interessant bliver det også at følge mændenes 3000 meter forhindringsløb. Her stiller Danmark med deltagere ved et stort mesterskab for første gang i 22 år. Ole Hesselbjerg løb i maj den hurtigste danske tid i 29 år og var blot et halvt sekund fra at kvalificere sig til OL.

Det får han muligheden for igen ved EM, der er allersidste udkald for at sikre sig en billet til Rio. Jakob Dybdal Abrahamsen er den anden danske deltager i forhindringsløbet, og også han har muligheder for at løbe sig i finalen ved EM.

Stangspringeren Rasmus Weinholt Jørgensen, der har en evne til at finde topformen under store mesterskaber, kan også komme i nærheden af OL-kravet på 5,70. En højde han tidligere har været bare fem centimeter fra.

Internationalt stjernestøv

Udover Slott og Bube er det danske OL-hold repræsenteret i Amsterdam ved hækkeløberen Stina Troest samt de tre maratonløbere Jess Draskau-Petersson, Anna Holm Baumeister og Abdi Hakin Ulad, der stiller til start på den halve distance, der for første gang i historien er på programmet ved et EM for at skåne løberne blot en måned før OL.

De sidste danske deltagere den talentfulde hækkeløber Andreas Martinsen, der i marts viste lovende takter med en semifinaleplads ved indendørs VM, 1500 meter-løberen Andreas Bueno samt hækkeløberen Nicolai Hartling, der skal i aktion som første dansker denne onsdag klokken 17.05.

Greg Rutherford tester lige OL-guldmedaljen på obligatorisk vis. (Foto: EDDIE KEOGH © Scanpix)

Foruden de rød-hvide dragter er der også grund til at glæde sig til at følge en række internationale topnavne pudse formen af til Rio. Verdensrekordholderen i stangspring Renaud Lavillenie, OL-guldvinderen i længdespring Greg Rutherford og verdensmesteren på 200 meter Dafne Schippers.

Det bliver historiens største EM med næsten 1.500 deltagere, der kæmper om guld i 44 discipliner. Og det bedste af det hele er, at vi sender rub og stub på DR3 hele ugen. God fornøjelse.

Sendeplan på DR3:

Onsdag klokken 10.40-14.15 og 15.25-20.15.

Torsdag klokken 09.25-15.15 og 16.00-20.05.

Fredag klokken 12.10-14.45 og 18.00-22.00.

Lørdag klokken 12.55-16.00 og 18.40-22.10.

Søndag klokken 09.25-11.30 og 16.55-19.00.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter