KOMMENTAR Store danske forventninger inden VM i atletik

DR Sportens atletikkommentator Henrik Liniger har ikke oplevet større forventninger til de danske atletikudøvere i årevis.

Sara Slott Petersen er dansk atletiks store håb ved VM i Beijing. (Foto: OLe Nielsen © Scanpix)

Ikke siden Joachim B. Olsen skiftede kasteringen ud med folketingsskamlen har dansk atletik kunnet tage til et verdensmesterskab med så store forventninger til et topresultat som denne gang.

Sara Slott Petersens flotte sommer gør, at Danmark kan have en reel forhåbning om en plads på medaljeskamlen i Beijing. Meget skal dog gå optimalt, hvis det skal lykkes og en medalje vil i mine øjne stadig være en overraskelse – af de rigtig positive, dog!

Finaleplads kan være fint

Ser man på årsranglisten er medaljedrømmene helt på sin plads. Sara Slott ligger på en tredjeplads med de 53,99 sekunder, hun løb ved Diamond League-stævnet i Paris i juli. Og ingen af de senere resultater har tydet på, at det var en tilfældighed. Stabile løb mellem 54 og 55 sekunder har vist, at Aarhus 1900-løberen er en etableret del af årets verdenselite på 400 meter hæk.

Alligevel vil jeg dog passe på med at spænde forventningsbuen for hårdt. VM er og bliver noget særligt, og alle verdens atletikudøvere vil have toppet formen til netop de få dage i Beijing, hvor der konkurreres. Også de, der ikke har stukket næsen så meget frem ved sæsonens hidtidige stævner.

Årsranglisten afslører et par amerikanske løbere, som på hjemmebane har præsteret resultater, der kan måle sig med Saras. De kan vise sig at have en form, som gør, at medaljerne kan være svære at få fat i. Og derfor kan Sara Slott ende med at skulle være tilfreds med en plads i finalen.

Men muligheden eksisterer for, at den danske løbestjerne kan hente den VM-medalje, som Joachim B. Olsen aldrig fik. Og alene det giver VM en helt ny dimension set med danske øjne.

Bube det store spørgsmålstegn

Forventningerne til de to øvrige danske VM-deltagere er mere begrænsede, men dog langt fra uden interessante aspekter. Stina Troest konkurrerer også på 400 meter hæk. Det er første gang, at danskeren kastes for løvinderne ved et udendørs-VM, og med stabile sæsonresultater omkring de 56 sekunder er en semifinaleplads inden for rækkevidde.

Andreas Bube vandt EM-sølv i 2012. (Foto: Alexander Hassenstein © 2012 Getty Images)

Så langt kan Andreas Bube også nå på 800 meter, men hans resultatmæssige muligheder er vanskelige at forudse i en disciplin, hvor taktik kan betyde lige så meget som hurtighed.

Taktisk snilde og en god finish kan betyde lige så meget som præcis hvor hurtigt man kan løbe distancen. Men uanset hvor meget taktik der går i den, skal Bube nok ned omkring sit årsbedste på 1.45.78 for at kunne gå videre fra sit heat. Ved sidste års EM leverede han stort med en fjerdeplads trods en skadesplaget sæson.

Mit håb er, at formen er endnu bedre i år. En god nyhed for Bube er, at han løber i sjette og sidste indledende heat og dermed ved præcist, hvilken tid der kræves for at gå i semifinalen.

Det er ikke noget antalsmæssigt stort hold, Danmark stiller med til VM. Men resultaterne kan forhåbentlig nå store højder.

Andreas Bube løber indledende heat lørdag morgen kl. 06.30, mens Sara Slott Petersen og Stina Troest skal i aktion søndag morgen kl. 04.25. Se det hele direkte på DR3.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk