Kongen af maraton skal vise, han stadig er flyvende

Verdensrekordholderen Eliud Kipchoge fra Kenya skal søndag morgen vise sine konkurrenter, at han stadig er verdens bedste maratonløber.

Scenen er meget speciel, når 70 inviterede top-maratonløbere kaster sig ud på de mytiske 42,195 kilometer klokken 8.30 søndag morgen.

Løbet skulle være løbet i Hamborgs gader sidste weekend, men på grund af de tyske coronaregler, skal det nu gennemføres på en rundstrækning i lufthavnen i Twente i Holland. Der må ikke være tilskuere – kun hårdtarbejdende løbere, der for manges vedkommende prøver at kvalificere sig til OL i Tokyo.

Manden, de alle kommer til at jagte, er forsvarende OL-vinder fra Rio – og han er OL-klar. Men han har brug for at vise sine konkurrenter, at han stadig er maraton-distancens GOAT (the greatest of all time) efter et sjældent og stort nederlag ved London Marathon sidste år, hvor han døjede med øre- og hofte-problemer og blev nummer 8.

Fredag eftermiddag stillede han op til Zoom-pressemøde med både DR og løbe-journalister fra resten af verden, der hver fik 2 spørgsmål til mesteren.

Kenyaner i zen

Eliud Kipchoge kan sammenlignes med stjerner som Tom Brady og Zlatan Ibrahimovic, men det er en ydmyg løbe-millionær, der møder pressen. På sin sædvanlige afdæmpede facon fortæller kenyaneren, at han er i Twente for at løbe et smukt løb.

Han vil ikke sætte tider på – og ingen kan få ham til at tale om det pres, der hviler på ham. Selv ruten i lufthavnen kalder han smuk. Og han får givet et meget humoristisk billede på sin egen måde at tænke på, da han bliver spurgt, om han er den samme efter London-nederlaget. Svaret er kort og fyndigt:

- Jeg er stadig Eliud, jeg er stadig sort, og jeg har stadig et stort hoved.

  • Kipchoge krydser målstregen efter sit forsøg på at løbe et maraton på under to timer. Han krydsede målstregen i tiden 1:59:40. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)
  • Tiden 1:59:40 kan dog ikke anerkendes som verdensrekord. Kipchoge er dog alligevel indehaver af verdensrekorden i maraton. Den lyder på 2:01:39. (Foto: Lisi Niesner © Scanpix)
1 / 2

Hans status i atletik-verdenen er – set ud fra et sportsligt synspunkt – på linje med Usain Bolts. Men han er ingen showmand – og nok derfor, er han ikke så kendt som Bolt.

Men Kipchoges plads på tronen understreges af, at det er hans eget team, NN Running Team, der arrangerer søndagens løb. Ligesom han på linje med andre stjerner har fået sin egen kollektion med løbetøj og sko hos Nike.

Men søndag vil han altså løbe et smukt løb. For som han siger:

- Jeg løber for at inspirere. Lige nu er vi midt i en pandemi, hvor jeg gerne vil vise, at vi er på vej mod lyset. Jeg tror, at verden er på vej mod noget bedre – og det vil løbet på søndag være med til at vise. Løbet er også en vigtig del af min OL-forberedelse, siger Eliud Kipchoge, der som de fleste andre maratonløbere maksimalt løber kongedistancen to gange på et år.

Holdspiller i en meget individuel sport

Maraton handler på mange måder om at gå ind i selv. Især når muren rammer efter 28-35 kilometer. Her er det ikke kilometer i benene, der giver succes. Her skal du have mental styrke.

Den styrke finder Eliud Kipchoge på sit hold. For selvom maraton er en af de mest individuelle idrætsgrene, har han brug for sit hold.

- Pandemien var værst for mig, da vi ikke måtte løbe sammen. Men det må vi heldigvis igen. Og heldigvis er der ingen af os, der har været ramt af corona, siger Eliud Kipchoge.

Han har samlet en række af verdens bedste løbere omkring sig på NN Running Team. De holder til i træningslejren i Kaptagat i Kenya, som han kalder ”det bedste sted i verden”.

Holdet tæller navne som landsmanden Geoffrey Kamworor, der satte verdensrekord på halvmaraton i København og ikke mindst Joshua Cheptegei fra Uganda, der udover et par spektakulære verdensrekorder på banen, er kendt for sin sejr ved VM i cross i Aarhus i 2019.

- Søndag løber vi sammen, selvom vi konkurrerer. Løbet er også for alle dem, der endnu ikke har kvalificeret sig til OL, siger han.

Selv vil han ligge forrest i feltet med sine faste pacere omkring sig. De holder tempoet, så længe de kan, og til sidst vil mesteren være alene i front. Men han føler, de andre stadig er der. For som han siger:

- 100 procent af mig er ingenting sammenlignet med 1 procent af hele teamet.

  • Eliud Kipchoge er den eneste mand i verden, der har løbet under 2 timer på maraton. Det gjorde han i Wien i 2019. Tiden bliver dog ikke anerkendt som verdensrekord på grund af den hjælp, han fik undervejs. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)
  • Kipchoge (i hvidt, red.) fik hjælp af andre løbere til at skærme for vinden. Blandt andre de tre norske Ingebrigtsen-brødre - Henrik, Filip og Jakob. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)
1 / 2

Den nye teknik og udfordrerne

Lige nu er det Nike, der fører kapløbet om at lave de konkurrence-sko, der får løberne til at præstere de bedste tider – men Adidas og andre er lige i hælene på giganten.

Eliud Kipchoge bliver selvfølgelig også spurgt til de meget omdiskuterede sko med carbon i en mellemsål, der er så tyk, at 90'ernes Buffalo-støvler ville blive misundelige. Men også her glider han af på sin rolige måde:

- Skoene giver komfort til os løbere, men du skal stadig være fit for at løbe stærkt. Det er det, der er det vigtigste – at være i form, siger han.

Det understreges på en måde af, at han selv løb sit dårligste maraton i London, hvor de højteknologiske sutter ikke rigtig hjalp.

Alligevel er han stadig et billede på den udvikling, som løbeverdenen er ved at kopiere fra de professionelle cykelryttere.

Således løber Kipchoge på søndag med en glukose-sensor på armen, der fortæller ham, om hans krop har brug for energi. Men også her er der et større perspektiv for kenyaneren:

- Sensoren kan hjælpe mig med at løbe bedre tider. Men min drøm er, at den på sigt kan hjælpe de mange kenyanere, der er ramt af diabetes. Sensoren kan være med til at give mine landsmænd et bedre liv, siger han.

Og det kan han også selv. Han er selvfølgelig folkehelt i Kenya, og et godt Kipchoge-resultat skaber liv og glade dage i Kenya.

Og selvom den olympiske mester ikke rigtig vil tale om det, vil det også genskabe ordenen i maraton-hierarkiet.

Vinder han i morgen, så ved de mange udfordrere fra især Etiopien, at de skal levere på et næsten umenneskeligt niveau, hvis de skal forhindre Eliud Kipchoge i at blive den blot tredje mand i historien, der genvinder sit OL-guld i maraton.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk