Liniger: Atletikkens øverste chef sidder i en prekær situation

Atletikkens øverste chef har tilbageholdt information om russisk doping. Med vilje? Det er for tidligt at sige, vurderer Henrik Liniger.

Sebastian Coe, til venstre, giver hånd til engelske Silas Kiplaget ved OL i London. Nu kan et kommende VM i atletik, ligeledes i London, sætte Coe i en delikat situation. (Foto: Kirby Lee © Scanpix)

Sebastian Coe, præsident for Det Internationale Atletikforbund, IAAF, er kommet i problemer.

Han beskyldes for at lyve over det britiske parlament, da han i december 2015 erklærede, at han ikke kendte til den omfattende brug af doping i Rusland, før et tysk dokumentar program afslørede det i december 2014.

Men tirsdag kom det frem, at han allerede i august 2014, skulle være blevet gjort opmærksom en sag fra Rusland, hvor maratonløberen Liliya Shobukhova skulle være blevet afpresset af russiske atletikledere. I bytte for penge ville lederne skjule, at hun havde afgivet flere positive dopingprøver.

Sebastian Coe har forklaret, at han ikke læste mailen, men sendte den videre til IAAF’s etiske komité. Det er altså ord mod ord lige nu, vurderer DR Sportens atletikekspert, Henrik Liniger:

- Spørgsmålet er, om det er bevidst snyd for at undgå en skandale, om det er en forglemmelse, eller om han fejlvurderede omfanget af sagen, fordi han ikke kendte alle detaljer – det giver denne sag ikke noget svar på endnu, siger Liniger.

Så den mail, der er kommet frem i dag, der i mere eller mindre grad inkriminere Coe, er den nok til at vælte ham af posten?

- Det er en sag, der er meget stor internt i England. Men han har i øvrigt meget, meget stor støtte rundt omkring i verden, det er i hvert fald mit indtryk, så den her sag er ikke nok til at vælte ham, nej.

Oprydning efter Diack havde førsteprioritet

Engelske Coe overtog præsidentposten i IAAF fra senegalesiske Lamine Diack, som mistede jobbet efter beskyldninger om korruption. Diack skulle have modtaget op mod 1,5 millioner kroner for at have dækket over positive dopingprøver.

- Sagen her viser, at man først meget sent i IAAF har taget den her russiske dopingsag alvorligt. Sebastian Coe overtog embedet fra Lamine Diack, der blev ramt af voldsomme korruptionsskandaler, og så var det på den front, man forsøgte at rydde op, siger Linger.

I en rapport fra november 2015 blev Rusland omfattende dopingsnyd afsløret, og landet blev efterfølgende udelukket fra alle internationale atletikkonkurrencer.

Udelukkelsen står stadig ved magt, men beslutningen vil komme til debat igen i løbet af foråret, vurderer Henrik Liniger.

- På et tidspunkt skal IAAF finde ud af, hvad der skal ske med Rusland. Ingen tror på, at de vil forblive udelukket for altid. Og der er det prekære, at VM skal afholdes i London – Sebastian Coes egen hjemmebane. Der vil komme et pres fra Rusland om at være med. Så Coe kommer til at stå med en beslutning om, hvorvidt Rusland skal tilbage i varmen og kunne konkurrere i London.

- Det er en meget delikat situation. Hvis sagen skal afgøres inden VM – og det tror jeg, den skal – så vil alt blive endevendt, og hvis der er noget som helst at udsætte på Sebastian Coe, vil man finde det, slutter Liniger.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter