Liniger om Ruslands atletik-udelukkelse: Monumental nedtur

Rusland er udelukket fra atletik-VM. Nationens antidoping-arbejde er blevet observeret og fundet for mangelfuld.

(Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Det Internationale Atletikforbund udelukkede mandag aften Rusland fra at stille op ved VM i atletik til sommer.

- Det er en monumental nedtur for Rusland. For fire år siden stod Putin på det store Lushniki Stadion i Moskva og holdt tale ved åbningen af VM i atletik. Det var en russisk paradeforestilling, hvor Rusland blev den nation, der vandt flest guldmedaljer, siger DR Sportens atletik-kommentator Henrik Liniger og fortsætter:

- Skruer man tiden fire år frem til i dag, bliver de udelukket for doping. Fra at være den nation i verden til at være ude i kulden fuldstændig. Så der forestår et kæmpe arbejde i russisk atletik. Rusland har altid været en stor atletik-nation, og det vil det også komme tilbage og være i fremtiden, men hvad gælder troværdig, starter man næsten fra 0.

Den meget omtalte McLaren rapport fra 2016 afslørede storstilet, og ikke mindst statsstyret, doping i russisk atletik. Efterfølgende blev Rusland udelukket fra OL.

Neutralt flag

Og nu har nationen ikke kunnet overbevise en observatørgruppe fra det Internationale Atletikforbunds om, at antidoping-arbejdet skulle være kommet på ret køl og fungere på et tilfredsstillende niveau.

- Rusland er blevet udelukket, fordi det ikke er lykkedes dem at leve op til de krav, Det Internationale Atletikforbund stillede dem, da man udelukkede dem fra OL sidste år. Det er krav om, at antidopingmyndighederne skal have lov at arbejde frit og uden statens indblanding, uden at der bliver fiflet med tingene.

Udelukkelsen betyder dog ikke, at der ikke vil være atleter med russisk pas, der får lov at stille op til VM i atletik til sommer. 35 russere har nemlig ansøgt om at stille op under neutralt flag:

- Det handler om, at man ikke kan dømme kollektivt.

- Det handler om retssikkerhed. Findes der russiske atleter, der er russiske statsborgere, men som har trænet et helt andet sted i verden og samtidig har gennemgået alle WADA’s krav og kan bevise, at man ikke har været en del af den russiske statsdoping, så skal man en chance for at stille op under neutralt flag.

Ved OL i Rio fik en enkelt russisk atlet lov at stille op under neutralt flag.

Facebook
Twitter