Mand, kvinde og interkøn? OL-medaljevinder vil have ny tredje kategori i atletik

Margaret Wambui er født med forhøjet testosteronniveau. OL-medaljevinderen foreslår en ny kategori for atleter som hende.

Margaret Wambui (tv) og Caster Semenya er to af de atleter, der har for højt testosteron-niveau. (Foto: Mark Schiefelbein)

En sydafrikaner, en burundier og en kenyaner trådte sammen op på et OL-podie i Rio, da guld, sølv og bronze på kvindernes 800 meter røg om halsen på henholdsvis Caster Semenya, Francine Nivonsaba og Margaret Wambui.

Det er snart fem år siden.

Om 50 dage begynder OL i Tokyo, og her vil tre kvindelige atleter få samme mulighed på samme distance – det bliver bare ikke dem.

De tilhører nemlig en gruppe mennesker, som er født med atypiske biologiske kønstræk, også kaldet DSD, hvilket betyder, at de har et forhøjet testosteronniveau. Og efter Det Internationale Atletikforbund (WA) i 2018 vedtog en række nye regler, er de forhindret i at deltage på distancerne fra 400 meter til 1500 meter, medmindre de kunstigt nedsætter deres grænseværdier.

Det får nu bronzemedaljevinderen fra Rio, Margaret Wambui, til at foreslå markante ændringer.

- Det ville være godt, hvis der blev introduceret en tredje kategori for atleter med højt testosteron, fordi det er forkert at forhindre folk i at bruge deres talent, siger Wambui i et interview med BBC Sport Africa.

Fra venstre mod højre: Francine Niyonsaba, Caster Semenya og Margaret Wambui med deres OL-medaljer fra legene i Rio i 2016. (Foto: Jae C. Hong)

Idéen var oppe at vende for et par år siden, men kenyaneren er den første atlet, der melder sig på banen.

- Vi ville være de første til at konkurrere i den kategori. Så kan vi motivere andre, der skjuler deres tilstand. Vi kunne vise dem, at det ikke er deres skyld, at det er sådan, de blev skabt, og at de ikke har gjort noget forkert, siger Margaret Wambui.

Da diskussionen blussede op i kølvandet på WA-regelændringerne, var forbundets sundheds- og videnskabschef, Stéphane Bermon, ude med en forudsigelse om, at vi indenfor ’fem til ti år’ vil se intersex-kategorier.

- Vi har mange atleter med forhøjet testosteronniveau. Det er ikke kun den ene eller to personer, vi hører om i medierne. I kvindernes eliteatletik er antallet af intersex-atleter 140 gange højere end i den normale kvindelige befolkning, sagde Stéphane Bermon i 2018 til The Guardian.

Alligevel har WA været ret hurtige til at stemme forslaget om at introducere en ny kategori ned. Det bliver ved mande- og kvindediscipliner for nuværende.

- Atleter med forhøjet testosteronniveau tilstand udgør 0,7 procent af samlede mængde af kvindelige eliteatleter, så en tredje kategori vil ikke være levedygtig ved ret mange begivenheder, skriver Det Internationale Atletikforbund i et svar til BBC.

Den største stjerne kæmper videre

Muligheden for kunstigt at nedsætte sit testosteronniveau 'har aldrig strejfet' Margaret Wambui, og hun bliver trist ved tanken om, at ingen af de tre fra podiet i Rio får chancen for at gentage bedriften ved sommerens lege, siger hun.

I stedet har løberen nu sadlet om og satser på 5000 meter. Også sølvmedaljetageren fra Rio, Francine Niyonsaba, er skiftet til samme distance - med succes. I onsdags klarede hun OL-kravet og kvalificerede sig til Tokyo.

Helt så hurtigt er transitionen fra kort- til langdistance ikke gået for Margaret Wambui, som ikke skal til Japan.

- Det bliver hårdt at se OL på tv og vide, at jeg havde været i stand til at kvalificere mig (på 800 meter, red.), siger Wambui.

- Men jeg kommer til at se det, fordi jeg har sport i blodet.

Den sidste i medalje-trioen, verdensstjernen Caster Semenya, har taget kampen op mod WA for retten til at løbe favoritdistancen, 800 meter.

I 2019 tog hun sagen til Den Internationale Sportsdomstol, der afviste appellen. Siden til højesteretten i Schweiz med samme resultat. I februar gik så Semenya hele vejen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Semenya mener, at beslutningen om at bede atleter ændre deres kroppe er et brud på menneskerettighederne.