Maratonstjerne vil gøre nyt forsøg på at komme under magisk grænse

OL-guldvinderen Eliud Kipchoge får denne gang støtte til projektet af den rigeste mand i Storbritannien.

(Foto: Andrew Boyers © Scanpix)

Intet menneske i historien har nogensinde tilbagelagt en maratondistance på mindre end to timer. Men meget tyder på, at historien snart skal skrives om.

OL-guldvinderen Eliud Kipchoge har nemlig sat sig for at bryde den barriere. Han forsøgte sidste år på den italienske racerbane i Monza uden held, men nu vil den kenyanske løbestjerne gøre endnu et forsøg.

- Hvis det lykkes, så kommer det til at overgå alt, hvad jeg tidligere har opnået, siger Kipchoge til den engelske avis The Guardian.

Det første forsøg blev støttet af den amerikanske sportstøjsgigant Nike og endte med en tid på to timer og 25 sekunder. Denne gang bliver rekordforsøget støttet af Storbritanniens rigeste mand, Jim Ratcliffe.

Planen er, at eksperimentet skal finde sted i London til oktober.

En af rigmandens tanker er blandt andet, at et stort publikum kan få lov til at overvære rekordforsøget i den engelske hovedstad.

- Både i atletik og når det kommer til udholdenhed, er det at slå rekorden den mest ekstraordinære udfordring, som et menneske kan møde. For alle os, der løber, virker det fuldstændig utænkeligt at kunne løbe 42 kilometer med en gennemsnitlig kilometertid på to minutter og 50 sekunder. De fleste mennesker på planeten kan ikke løbe i det tempo én kilometer. Derfor ville det være det være overmenneskeligt, siger Ratclife.

Bliver ikke officielt godkendt

Eliud Kipchoge er allerede indehaver af verdensrekorden i maraton, der lyder på to timer, et minut og 39 sekunder.

Tiden er sat under Berlin Maraton sidste år. Årsagen til, at rekorden er en anelse langsommere end tiden fra Monza, er, at rekordforsøget i 2017 ikke blev anerkendt som værende officielt tællende af Det Internationale Atletikforbund.

Løbet overholdt nemlig ikke de formelle regler. Og det kommer efterårets rekordforsøg heller ikke til, fortæller Kipchoge.

Som det skete under det seneste rekordforsøg, vil der til efteråret også blive brugt en bil med et stort læsejl og en række harer, der bliver skiftet ind og ud undervejs i løbet.

Snyd, siger atletikforbundet. Pyt, siger Kipchoge.

- Det handler ikke om Det Internationale Atletikforbund. Det handler om at skrive historie, lyder det fra OL-guldvinderen.

  • Sådan så det ud, da Eliud Kipchoge i 2017 forsøgte at komme under to timer på maratondistancen. (Foto: LUCA BRUNO)
  • Han havde mange harer til at hjælpe. (Foto: LUCA BRUNO)
  • Men til sidst løb han alene i mål. (Foto: LUCA BRUNO)
  • Uden at komme under den magiske grænse på to timer. (Foto: LUCA BRUNO)
1 / 4

Skal det lykkes at bryde den magiske grænse, kræver det også en smule fleksibilitet og tålmodighed fra både myndighederne og indbyggerne i London.

For det er for tidligt at lægge sig fast på en bestemt dato for forsøget, da temperaturen helst skal være omkring 12 grader. Samtidig skal det holde tørt, og der må ikke være meget vind, fortæller Jim Ratcliffe.

- Vi håber bare, at folkene med magten i London vil imødekomme vores forespørgsel, siger han og fortsætter.

- Hvis det bliver en rute rundt på en bane i gaderne, så skal det helst være en søndag morgen, og vi bliver nødt til at have muligheden for at arrangere det tre weekender i træk. Hvis der for eksempel kommer for meget regn, kan han glide rundt i et sving.

Vejret er dog ikke det eneste, der skal være optimalt, hvis rekordforsøget skal gå bedre, end det gjorde på den italienske racerbane i maj 2017.

- Vi skal samtidig have fundet en rute, der er flad med godt underlag, uden der kommer sving, som er for skarpe. Derudover skal vi finde nogle harer, der kan holde tempoet, mens vi også har brug for et publikum, der kan løfte Kipchoges moral undervejs. På Monza blev han lidt ensom undervejs, siger Ratclife med henvisning til, at der ikke var mange tilskuere under det seneste rekordforsøg.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter