Meep meep! Lynhurtig amerikaner fanger snart Usain Bolt i historiebøgerne

En 18-årig amerikaner imponerer og sender atletikverdens tanker hen på det jamaicanske løbefænomen.

18-årige Erriyon Knighton løb i weekenden under 19,5 sekunder som den første siden Usain Bolt i jamaicanerens storhedstid. (Foto: Phil noble © Ritzau Scanpix)

Der stod Knighton.

Bare lige, hvis du en dag måbende står sammen med en horde af andre mennesker på et atletikanlæg og ikke når at se, hvad der stod på maven af det lyn af en ung mand, der lige løb forbi.

Og du kan godt vænne det til det. Navnet altså. Erriyon Knighton.

I hvert fald, hvis du følger bare en lille smule med, når de atletiske pragteksemplarer fra hele verden konkurrerer om at være verdens hurtigste. Uden hjælp fra motorkraft eller noget andet. Udelukkende kroppens egne hestekræfter.

For den blot 18-årige amerikanske løber imponerede allerede i sommer, da han slog Usain Bolts juniorrekord på 200 meter. Og lørdag var han så igen som en anden ’roadrunner’ lynende hurtig på selvsamme distancen, da han løb de 200 meter i tiden 19 sekunder og 49 hundrededele ved stævnet LSU Invitational.

En fantomtid, der altså direkte smadrede hans gamle rekord på 19.84 – og tilmed en tid, der sender den unge løber under 19.50 som den første siden Usain Bolt løb 19.32 ved OL i London i 2012.

Verdensrekord for juniorer. Det giver næsten sig selv. Men endnu mere imponerende er det, at tiden også gør ham til historiens fjerdehurtigste løber på distancen.

Han tager således et decideret kvantespring på listen over historiens hurtigste løbere og bevæger sig ikke bare væk fra en placering som nummer 35, men går samtidig forbi store navne den utrolige Carl Lewis og den amerikanske OL-bronzevinder fra i sommer Noah Lyles.

Fra amatør og fodboldspiller til professionel OL-løber

Og det hele er faktisk gået ret hurtigt.

Spoler vi tiden tilbage til januar sidste år, fyldte Erriyon Knighton 17 år, og kort efter blev han professionel som highschool-junior i Florida.

Erriyon Knighton i aktion i 200m-finalen ved OL i sommer. Sådan en kan man nok godt regne med at se ham i igen i fremtiden. (Foto: Andrew Boyers © Ritzau Scanpix)

Her havde den unge amerikaner ellers brugt sit første år på at spille amerikansk fodbold, men da forholdet til træneren ikke var det bedste, blev græsset og den ovale bold skiftet ud med løbesko og løbebane.

Og her kom de 19.84 så ind i billedet, da det var tiden, der ikke bare var U18-verdensrekord, men samtidig også sendte Knighton til OL i Tokyo. Et OL, som han vel at mærke slet ikke skulle have været med til, hvis ikke det havde været for coronaudsættelsen fra 2020 til 2021.

Men til Tokyo kom han, og her strøg han på imponerende vis i finalen, hvor det blev til en fjerdeplads. Akkurat uden for medaljerne.

Og nu står han så her. Mindre end et år efter. Med tiden 19.49. En tid, der når man bladrer i historiebøgerne, kun tidligere er overgået af verdensrekordindehaver Usain Bolt med 19.19, hans jamaicanske landsmand Yohan Blake med 19.26 og så den olympiske mester fra 1996, Michael Johnson, med 19.32, der dermed nu er den eneste amerikaner, der har løbet hurtigere end Knighton på de 200 meter.

Så ja, der er stadig tre tiendedele af et sekund op til fænomenet Bolt. Lysår, vil nogen måske endda mene. Men med den hastighed, den 18-årige amerikaner skyder lige nu, er Erriyon Knighton uden sammenligning det bedste bud på manden, der snart fanger Usain Bolt i historiebøgerne.