Minister vil straffe kollektivt i kampen mod doping

Mette Bock vil skabe hårdere sanktioner i kampen mod doping og blandt andet indføre kollektiv udelukkelse af atleter fra dopingplagede lande.

Kulturminister Mette Bock taler på Liberal Alliances landsmøde. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Et helt lands atleter skal kunne udelukkes fra sportskonkurrencer, hvis en dopingsag er særlig alvorlig, og alle andre muligheder er udtømt.

Det er et af de i alt fem initiativer, som kulturminister Mette Bock (LA) fremlægger for at styrke den internationale kamp mod den præstationsfremmende doping.

- Doping ødelægger idrætten og muligheden for at konkurrere på lige vilkår på tværs af lande i alle idrætsgrene, siger ministeren i en pressemeddelelse.

- Der er i bund og grund tale om snyd - og derfor er der brug for, at vi gør fælles front og sætter hårdt ind over for dopingmisbrug.

Initiativerne skal styrke Det Internationale Antidopingagentur (Wada), som er et samarbejde mellem regeringer og idrætsorganisationer.

Det skal ske ved at give Wada flere muligheder for at sanktionere og udskrive bøder til idrætsorganisationer, antidopinginstitutioner og lande, som overtræder de internationale dopingregler.

Både Danmarks Idræts-Forbund og Anti Doping Danmark støtter ministerens initiativer.

- Der er behov for at lave sanktioner, når vi opdager, at der foregår statsdoping, siger formanden Niels Nygaard.

- Hvis vi oplever, at en hel stat systematisk står bag doping af alle atleter, så er vi nødt til at have en hård konsekvens, så man sikrer, at der bliver en anden situation i det pågældende land, siger han.

Behov for gradueret system

Han henviser til, at Rusland er blevet afsløret i at forsyne atleter med statsstøttet doping.

Det Internationale Antidoping Agentur (Wada) fremlagde sidste år anden del af McLaren-rapporten omkring doping i russisk idræt.

I den seneste rapport fremgår det blandt andet, at over 1000 russiske atleter i flere end 30 idrætsgrene har været involveret i dopingsnyd mellem 2011 og 2015.

12 russiske medaljetager ved vinter-OL i 2014 samt 15 medaljetagere fra sommer-OL i London i 2012 var også involveret i snyd, fremgår det af rapporten.

Formanden for Anti Doping Danmark glæder sig over kulturministerens konkrete forslag til forbedringer af det internationale antidopingsystem, som nu skal bringes op på internationalt niveau.

- Hos Anti Doping Danmark er vi enige i behovet for et mere retfærdigt og gradueret sanktionssystem, der i større grad tager hensyn til omfanget af de konkrete overtrædelser af Wada-kodekset, siger Mette Hartlev i en skriftelig kommentar.

/ritzau/

FacebookTwitter