Når man er træner for sin søn: ’Når det går dårligt er det svært ikke at trøste’

Den mangedobbelte danske mester i mellemdistanceløb Heidi K. Whitehead er træner for sin søn, EM-aktuelle Nick Jensen.

Nick Jensen kalder sin mor for Heidi det meste af tiden. Det har han gjort siden sine tidlige teenage-år.

Og det er ikke, fordi han har lyst til at distancere sig fra sin mor og gøre krav på en eller anden form for selvstændighed ved at kalde hende ved sit navn. Nej, det er noget, de er blevet enige om.

Det dur nemlig ikke at kalde Heidi for ’mor’, når hun fungerer som træner for den 27-årige løber. Det gik op for dem allerede, da Heidi K. Whitehead – som er Nick Jensens mors fulde navn – var ude at træne, lige da de to var begyndt at arbejde sammen.

- Første eller anden gang, hvor vi er ude på stadion, og han kalder mig ’mor’, der kigger jeg lidt mærkeligt på ham, for det klingede ikke ordentligt, siger hun.

På vej hjem i toget fra den selvsamme træning besluttede de, at hun var ’Heidi’, når hun fungerede som hans træner.

- Som træner er det vigtigt, at man har en distance til sine atleter, for det er mig, der skal træffe de hårde beslutninger for mine atleter, derfor lavede vi den skelnen mellem ’Heidi’ og ’mor’, siger Heidi K. Whitehead.

- Men når det går dårligt, så kan det godt være rigtig svært, for så har man lyst til at gå ind og trøste, for han er jo stadig mit barn, og det kan være rigtig hårdt at lade være.

For Nick Jensen har det heller ikke altid været nemt at skulle skelne mellem de to roller, hans mor har i hans liv.

- Til at starte med var det en lidt skitzofren oplevelse hele tiden at skulle tænke over, hvornår hun var min mor, og hvornår hun så var ’Heidi’ og var træner for mig. Men i løbet af de år, der er gået, har jeg lært at veksle i mellem dem uden problemer. I dag tager vi meget ’Heidi’ med hjem, for alt i vores liv handler om atletik, uddyber Nick Jensen.

Heidi og Nick er i de her dage i Glasgow, hvor europamesterskaberne i indendørs atletik afvikles.

Nick Jensen kvalificerede sig til stævnet med det yderste af neglene, da han dagen før kvalifikationsdeadlinen klarede kravet for at komme med til EM ved et stævne i Serbien.

Han har opnået de bedste resultater i karrieren på 800 meter, men i Glasgow er det 1500 meteren, han har kvalificeret sig til.

Nick er kommet i et svært heat blandt andre med det norske stjernefrø, den bare 18-årige Jakob Ingebrigtsen, som ved EM i Berlin sidste år som den yngste nogensinde vandt to guldmedaljer.

Aftenen før heatet sidder Nick og Heidi i barområdet på det hotel, de bor på centralt i Glasgow, og gennemgår timerne op til løbet minutiøst. Alt fra konkurrenternes svagheder til toiletforholdene i arenaen bliver vendt.

De siger ’vi’ om det, de skal gøre eller ikke gøre. De er team, det er tydeligt.

- Det er et fælles projekt for os. Hele vores familie ved, hvor meget vi investerer i, at jeg skal kunne præstere. Så når vi siger ’vi’, så er det faktisk en kæmpe cirkel, der involverer virkelig mange mennesker - men især mig og Heidi, siger Nick Jensen.

Modpoler

Efter et kvarters tid kommer de frem til den endelige taktik i heatet, som ser ud til at blive hurtigt. De afskriver at kunne slå norske Ingebrigtsen, men de spekulerer i, at hele fem løbere måske kan være heldige at gå videre, hvis tiderne er gode nok.

- Men vi bliver nødt til at gå efter at blive 2’er efter Ingebrigtsen. Det andet kan jeg ikke finde ud af, siger Nick Jensen tørt.

Med ’det andet’ mener han at løbe og vurdere, om heatet skulle være så hurtigt, at man kan snige sig videre med en dårligere placering end en andenplads, som er direkte adgangsgivende til semifinalen.

En no-nonsense-tilgang, der også er det indtryk, Nick Jensen giver, når man sidder over for ham. Han har to hættetrøjer på, en lille tophue dækker toppen af hovedet, og det markerede ansigt ser typisk lidt ned, når Heidi taler til ham, mens øjnene flakker fra den lille pose med sukker til kaffen, han roder med i sine fingre, og op på sin træner.

Han siger ’ik’ og ’mand’ på en usleben måde, når han mener, at noget burde være underforstået.

Heidi K. Whitehead er anderledes. Hun har pagehår, let afrundede sorte briller og skinnende øreringe i begge ører. Hendes rolighed virker som modpol til Nick Jensens rastløshed.

Med en lang atletik-karriere bag sig ved hun også, hvad der venter Nick Jensen. Fra 1984 til 2007 vandt hun 30 danske mesterskaber på de samme distancer, som hendes søn i dag konkurrerer i. Fire gange var hun med ved VM og fire gange ved EM, og i 2002 var hun blot 17 hundrededele fra at komme med til OL i Sydney på 800 meteren.

- Det giver mig en masse tryghed at vide, at Heidi har prøvet alt det her før og ved, hvordan jeg for eksempel har det her dagen før et ekstremt vigtigt løb, siger Nick Jensen.

’Løber som en kælling’

For fire år siden overraskede Nick Jensen det meste af den danske atletik-verden, da han løb sig i semifinalen ved indendørs EM på 800 meteren i Prag.

Men i de mellemliggende år har han været hårdt ramt af skader. En alvorlig lægskade bremsede noget af hans udvikling, og da han næsten samtidig udviklede nervesygdommen helvedesild var det svært at fokusere på atletikken.

- Men nu er det bag os, forhåbentlig. Han har i hvert fald kunnet træne normalt i en længere periode, siger Heidi kort før Nicks heat ved EM i Glasgow.

Hun er tydeligt nervøs på Nicks vegne. Måske er det, fordi hun selv har stået der så mange gange før, fortæller hun.

- Men det gør nok også lige noget ekstra, at jeg er hans mor. Hvis jeg kunne, ville jeg jo løbe ind og lige give det sidste.

Da Nick går på banen står Heidi på tribunen bare 10 meter fra startstregen. Hun læner sig op af et gelænder det ene øjeblik, og det næste skifter hun stilling.

- Kom så, Nick, råber hun ned til sin søn, der i dagens anledning har farvet sin hanekam i to nuancer af blå, Sonic the hedgehog-style.

Men da løbet først går i gang stopper ligheden med Sega-favoritten Sonic også. Nick Jensen har ikke benene til at følge med de bedste i sit heat. Han slutter på sjettepladsen, men er faktisk bare syv tiendedele fra at gå videre til finalen.

- Jeg løber som en kælling. Jeg skal ikke tænke så meget over det her. Jeg havde ikke benene fra start, og så blev det bare snot, siger den ligefremme løber.

- Jeg har kun haft reel træning i syv måneder frem mod det her mesterskab, så måske tog lettelsen over bare at være med her toppen af spændingen.

Heidi K. Whitehead er knap så skuffet som sin søn.

- Han løber løbet præcist, som vi havde aftalt. Men det var bare ikke dagen.

Nick Jensen må forlade indendørs EM med uforettet sag, men det projekt, han og Heidi er i gang med, stopper ikke i Glasgow. Målet er at komme med til OL, hvis ikke næste år, så i 2024.

Til den tid vil Nick Jensen være 32 år. Derfra må tiden vise, hvornår Heidi K. Whitehead kun skal kaldes ’mor’.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter