Norsk løber sætter verdensrekord uden at måle ruten: ’Det vil være en glidebane, hvis det accepteres’

Norske Karoline Bjerkeli Grøvdals er sandsynligvis historiens hurtigste kvinde til at løbe fem kilometer på asfalt.

Karoline Bjerkeli Grøvdal er også en stor stjerne inde på atletikbanen. Her ses hun i VM-finalen på 3000 meter forhindringsløb i 2019. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Opdateret efter at organisationen AIMS har målt ruten til blot at være 4987,5 meter.

Forestil dig, at du har løbet dit livs løb, jubler over en verdensrekord og så får besked på, at du kan starte forfra.

Nogenlunde sådan er virkeligheden i øjeblikket for den norske langdistanceløber Karoline Bjerkeli Grøvdals, der i weekenden løb fem kilometer i tiden 14 minutter og 39 sekunder ved et gadeløb, som blev afholdt ved chipsfabrikken i den norske by Maarud.

Umiddelbart efter hun var løbet over målstregen, fik hun nemlig besked om, at ruten ikke var forhåndsgodkendt af en certificeret kontrollør.

Og det betyder sandsynligvis, at rekorden aldrig bliver skrevet ind i de store, internationale historiebøger. Det skriver kommunikationschefen i Det Internationale Atletikforbund til norske NRK.

- Vores konkurrenceafdeling ser på, om det er muligt at måle ruten op efter løbet, men ud fra vores regelsæt virker det som usandsynligt, lyder det i en mail til det norske medie.

Men ’usandsynligt’ er ikke nok for Dansk Atletik Forbund, der er helt klare i deres holdning til sagen:

- Rekorden skal ikke anerkendes, siger elitechef Bo Overgaard.

- Der er nogle regler for det her, som skal følges, og det vil være en glidebane, hvis rekorden bliver accepteret, fastslår han.

Karoline Bjerkeli Grøvdal løb blot 4987,5 meter. Det har organisationen AIMS således målt ruten til onsdag eftermiddag. (Foto: Erik johansen)

Løbet er blevet filmet

Alligevel er der måske en lille korridor, som den norske løber kan snige sig i gennem, selvom ruten hverken var godkendt af en A- og B-kontrollør, som reglerne foreskriver.

For til Grøvdals held er hele gadeløbet blev filmet undervejs. En video, som nu vil blive sendt ind til Det Internationale Atletikforbund.

Samtidig siger Grøvdal selv, at ruten naturligvis var målt op forinden. Derfor vil hun kalde det for sin personlige rekord.

Tiden er også blevet noteret som den hurtigste i de norske rekordbøger.

Et trick, der ifølge Bo Overgaard er blevet taget i brug for at lægge pres på det internationale forbund.

- Udefra ser jeg det som et forsøg på at presse tingene i gennem, selvom jeg ikke kender til de nærmere detaljer. I en sag som den her synes jeg, at det er afgørende, at atletikfamilien holder fast i regelsættet. Hvad ville der ikke ske andre steder, hvis det her blev accepteret som en officiel rekord, spørger han retorisk.

Karoline Bjerkeli Grøvdal erkender også selv, at hun meget gerne så sit navn stå ud for verdens hurtigste tid i fem kilometer landevejsløb.

- Uanset hvad, har jeg løbet fem kilometer i tiden 14 minutter og 39 sekunder. Og selvfølgelig vil jeg gerne have den officielle verdensrekord. Det er ikke så tit, at du har mulighed for at tage den, siger hun til NRK og understreger, at hun ikke kendte til reglerne, før hun løb.

- Jeg troede, at alt var i orden, lyder argumentet.

Men det forstår Bo Overgaard ikke. Ifølge ham bør både atleter og forbund kende reglerne i international atletik.

- Dem bør de kende, når de går efter rekorder. Reglerne er rimelig klare, slår han fast.

Den officielle verdensrekord lyder i øjeblikket på 14 minutter og 43 sekunder. Den indehaves af Beatrice Chepkoech fra Kenya.

Også engelske Elizabeth Potter har tidligere løbet hurtigere i år løbet hurtigere end verdensrekorden på en rute, der ikke var forhåndsgodkendt.

Beatrice Chepkoech er også en fremragende forhindringsløber. Hun vandt VM-guld på 3000 meter i 2019. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Onsdag eftermiddag har arrangørerne overfor NRK bekræftet, at ruten ikke var fem kilometer lang. En kontrolmåling gennemført af organisationen AIMS viser således, at hver omgang af ruten var fire meter kortere, end den skulle have været.

Derfor lyder det samlede metertal blot på 4987,5 meter.