Nu bliver superskoene reguleret: Innovation skal støttes, men der skal ikke skabes unfair vilkår

Det internationale atletikforbund har lavet nye regler for tykkelsen af sålen på de såkaldte supersko.

Karsten Warholm barberede næsten et sekund af verdensrekorden i 400 meter hæk ved OL. Han har tidligere advaret mod superskoene. (Foto: Andrew Boyers © Ritzau Scanpix)

Det har længe været en af de varmeste kartofler i atletik. Skoene, altså.

Som den forhenværende danske eliteløber Henrik Them sagde det i marts, så er der sket en del på meget kort tid.

- Jeg stoppede som eliteaktiv i 2017, og der er sket så meget på skofronten, at vi nærmest løb i stenalderen på det tidspunkt, sagde Henrik Them.

Men nu kommer der regler på området, som skal ensarte skoene og sørge for, at konkurrencevilkårene er lige.

Det oplyser det internationale atletikforbund, World Athletics, i en pressemeddelelse.

Helt konkret er det vedtaget, at sålen i skoene nu ikke må overstige 20 millimeter. Men det gælder først fra 2024, så skoproducenterne ikke mister afkast på de investeringer, de har lavet i udvikling af sko til de nuværende regler.

De nuværende regler vil gælde frem til 2024. De regler foreskriver, at såle på atletiksko maksimalt må være 20-25 millimeter tykke afhængig af disciplinen, mens grænsen er 40 millimeter til løb på vej som eksempelvis maraton.

- Der er blevet foretaget et enormt baggrundsarbejde med møder både internt og eksternt i forbindelse med vores skoregler siden arbejdsgruppens indledning i juni 2020.

- Der er stadig meget, der skal gøres, men jeg vil gerne takke arbejdsgruppen, Sporting Goods Industry (interesseorganisationen for producenter af sportsbeklædning, red.) og skofirmaerne for deres åbenhed og samarbejdsvillighed til at finde en løsning, der støtter innovation, men samtidig sikrer, at udvikling i skoteknologi ikke skaber unfair vilkår eller et paradigmeskifte i atletiske præstationer, udtaler Jon Ridgeon, der er direktør i World Athletics, i pressemeddelelsen.

Et spørgsmål om troværdighed

Ved de olympiske lege i Tokyo i sommer opstod der også heftig debat om superskoene. Særligt efter finalen i herrernes 400 meter hæk, hvor norske Karsten Warholm havde smadret verdensrekorden.

Warholm barberede 0,76 sekund af verdensrekorden, mens også sølvvinderen, amerikanske Rai Benjamin, løb hurtigere end den forhenværende verdensrekord.

Efterfølgende kritiserede Karsten Warholm sin konkurrents sko, selvom han også selv brugte sko med en carbon-sål. Siden har han dog nuanceret sin kritik.

- Når nogen præsterer noget stort nu, vil alle stille spørgsmål ved, om det er skoen, og det er et troværdighedsproblem.

- Forhåbentlig er der nogen, der laver forskning, og forhåbentlig vil World Athletics beskytte både udøvere, men også publikum, sagde Karsten Warholm til nyhedsbureauet Reuters.

Et billede af Nikes Zoom Victory-model, som efter amerikanernes eget udsagn er et 'paradigmeskift' indenfor pigsko. (Foto: Christian Jørn (Dansk Atletik) © Christian Jørn (Dansk Atletik))

World Athletics oplyser også i pressemeddelelsen, at det ikke vil være tilladt at lave 'intelligente sko', som eksempelvis indeholder teknologi. Dog er pulsmåler og fartmåler stadig tilladt.

Det oplyses ligeledes, at World Athletics vil holde et vågent øje med udviklingen af skoteknologi, som sker i fortsat stigende hastighed og fortsætte dialogen i 2022 og fremadrettet.

De nye regler på området vil træde i kraft fra 1. januar 2022, mens der altså gælder en periode på to år, hvor de nuværende regler for sålens tykkelse fortsætter.