På årets sidste dag blev der sat 'en fuldstændig vanvittig' løberekord

Løberne Berihu Aregawi og Ejegayehu Taye slog verdensrekorden i løb på fem kilometers landevej.

Berihu Aregawi slog verdensrekorden på 5000-meterdistancen med to sekunder. (Foto: ENNIO LEANZA)

Berihu Aregawi og Ejegayehu Taye kan nå at løbe fem kilometer, mens de venter på deres frysepizza i ovnen.

Hvis de unge løbere fra Etiopien altså er til den slags kulinariske nødløsninger.

Anderledes sikkert er det, at Aregawi og Taye begge slog verdensrekorden i løb for femkilometerdistancen på landevejen ved Cursa dels Nassos i Barcelona på årets sidste dag.

Aregawi i tiden 12 minutter og 49 sekunder, mens Taye blot var 14 minutter og 19 sekunder om at slå den tidligere rekord for kvinderne. Og det er ganske hurtigt, siger den danske løber og rekordholder Thijs Nijhuis.

- Det er omkring et minut hurtigere end min danske rekord på samme distance, så det virker fuldstændigt vanvittigt at skulle finde et minut mere, konstaterer han og hentyder til sin egen tid på 13 minutter og 57 sekunder på samme distance.

De to løbere er blot 21 og 20 år gamle. Aregawi og Taye kan meget vel være startskudet for en ny æra på løbebanen.

De to etiopiske løbere er begge lovende talenter, men Nijhuis er samtidigt forbeholden, når det kommer til spørgsmål om, hvorvidt de også er nye stjernenavne.

I februar 2021 var Thijs Nijhuis 13 minutter og 49 sekunder om at løbe 5000 meter. (Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL © Ritzau Scanpix)

De store penge er på landevejen

Den danske løber har flere gange set lignende eksempler, som bragede tidligt ind på atletikscenen, men endte ud i ingenting. Den unge alder skal altid 'tages med et gran salt', forklarer Thijs Nijhuis.

- Jeg siger ikke, at de ikke har den rette løbealder, men der er også forskel på at køre maksimalt på med træningen som helt ung, og den ’europæiske opbygning’, hvor det er stille og roligt, indtil du er omkring 30 år gammel.

Han er ikke overrasket over, at de to nye rekordindehavere, Berihu Aregawi og Ejegayehu Taye, kommer fra Etiopien. Der er nemlig 'ekstremt' mange talentfulde løbere i Afrika, som vi ser blot ser en brøkdel af i europæiske konkurrencer.

Der klarer sig typisk også godt, fordi muligheden for en luktrativ kontrakt med brands som Puma, Nike eller Adidas også er på spil, forklarer Thijs Nijhuis.

- De store penge er på landevejene i Europa, og en god kontrakt kan meget vel have indflydelse på resten af deres liv. Derfor satser de på at peake så tidligt som muligt.

Atleterne har længe kunne løbe stærkt over fem kilometer, forklarer danskeren.

Den tidligere rekord for fem kilometer var på 12:51 minutter for mændende og blev sat i 2020, og inden da lød rejorden fra år 2000 på 13 minutter.

Thijs Nijhuis er dog ikke i tvivl om, at der kan barberes endnu mere af tiden.

- Som jeg har forstået det, løb mændene den første kilometer på 2:29 minutter, hvilket svarer til en sluttid på 12 minutter og 25 sekunder.

- De løb dog forholdsvist alene, og der kunne godt ligge 10 sekunder i at kunne løbe efter en 'hare', siger den danske rekordholder.