Para-atleten Mohamed bygger bro mellem fysisk- og mentalt handicappede

Mohamed Hersi deltager ved EM i para-atletik. Han har en IQ på under 75, en vægt på omkring 60 kilo og en personlighed, der samler landsholdet.

Mohamed Hersi har det med at glemme ting. Essentielle ting. Som for eksempel da han for flere år siden troppede op til et motionsløb ved Bagsværd Sø uden løbetøj. Men i regnvåde cowboybukser formåede han alligevel at tilbagelægge de fem kilometer rundt om søen på under 20 minutter.

Hverken Mohamed Hersis glemsomhed eller evne til at løbe stærkt kom dog bag på hans træner, Anders Dehlholm. Han har været træner for den mentalt handicappede løber, som i disse dage deltager ved EM i para-atletik i Berlin, siden han blev lærer for Hersi på en specialskole ved Ryparken på Østerbro i København midt i 00’erne.

- Han har aldrig været så god til at huske sine ting, men løbet dér ved Bagsværd Sø viste os, at han kan, når han vil, siger Anders Dehlholm

Rollemodel

Mohamed Hersi er mentalt handicappet og deltager ved EM på de mellemlange løbedistancer som 800-meter og 1500-meter i kategorien for udøvere, der har en IQ på under 75.

Han er den eneste af de danske para-atleter ved EM, som er mentalt handicappet, resten har fysiske handicap.

Traditionelt har de to grupper af udøvere ikke altid været helt på bølgelængde, fortæller Anders Dehlholm, men Mohamed Hersi har med sin indstilling til sin sport og ikke mindst sit gode humør været med til at skubbe til den barriere, der mere eller mindre udtalt har været i mellem grupperne.

- Han går super godt i spænd med de andre på landsholdet. Alle synes, at han er super fed. Han er altid positiv og glad. Han er altid den, der siger ’kom igen’ til de andre.

- Og så har Mohamed vist, at han træner lige så meget som de andre og præsterer på et højt niveau, samtidig med at han er en flink fyr, så er han helt automatisk blevet accepteret. Så han er en rollemodel og en isbryder, siger Anders Dehlholm.

Han fortæller videre, at Mohamed Hersi inspirerer andre udviklingshæmmede til at dyrke atletik, og Anders Dehlholm har for nyligt optaget to udviklingshæmmede atleter talentholdet omkring det danske landshold.

Tyk dreng med hang til wienerbrød

Mohamed Hersi blev født i Danmark af somaliske forældre i 1994. Men da forældrene i starten af 00’erne blev skilt, tog Mohamed Hersis far sin søn med til Somalia.

Ifølge Anders Dehlholm havde Mohamed Hersi dog svært ved at falde til i sin fars nye hjem, og derfor hentede Mohamed Hersis mor sin søn tilbage til Danmark i 2005. Her startede han på en specialskole ved Ryparken, hvor Anders Dehlholm var lærer, og han så et potentiale i Mohamed, når klassen dyrkede idræt.

- Mohamed var en lille tyk dreng, der spiste wienerbrød til morgenmad og drak masser af mangojuice. På skolen var han en af dem, der havde svært ved at lære alt det, der blev præsenteret i klassen, men det gik meget bedre, når de kom ud og røre sig.

Når ungerne løb rundt om en søs i Ryparken var Mohamed Hersi en af de hurtigste, til trods for de ekstra kilo på sidebenene.

Dehlholm, der ved siden af sit job som lærer også var træner for et atletikhold på Frederiksberg, tilskyndede Mohamed Hersi til at udforske sine evner til at løbe ud over den tid, der blev afsat til idræt i skolen. En tilskyndelse Mohamed Hersi fulgte op på, og i dag er de begge tilknyttede para-atletiklandsholdet – Hersi som udøver, Dehlholm som træner.

Drømmen

Wienerbrødet er i dag blevet droppet, og Hersi løbetræner hver dag. Han har fået sin kampvægt under 60 kilo, som ifølge Anders Dehlholm er nødvendigt, hvis Mohamed Hersi skal gøre sig gældende i verdenseliten.

Og indtil videre er den somalisk-fødte dansker godt på vej med sin karriere.

For to år siden blev Mohamed Hersi efterudtaget til de paralympiske lege i Rio, da flere af de russiske atleter blev udelukket på grund af sagen om statsstøttet doping i Rusland.

Den dengang 21-årige løber blev nummer sidst i finalen på 1500-meteren, men målet for ham er i fremtiden at kunne kæmpe med om medaljer ved PL og VM, fortæller Anders Dehlholm:

- På 800meteren er målet at komme under to minutter inden for de næste par år, og på 1500-meteren skal han gerne under fire minutter, og det vil bringe ham helt op i verdenstoppen på begge distancer.

- Hvis han skal til PL skal han op og levere en top 6placering på verdensranglisten, men det er ikke sikkert, at han når det, for niveauet er virkelig højt i hans klasse.

- Men hvis han på sigt kan komme ned på 3 minutter og 50 sekunder på 1500meteren, så skulle det gerne være nok til at give en VM-medalje og måske siden en PL-medalje, og det er drømmen.

Mohamed Hersi løber fredag aften finale ved EM i para-atletik kl. 18.15 på 800-meteren. Du kan se hele aftenens program på DR3 fra kl. 17.20-20.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter