Para-atletikkens lille superstjerne revolutionerer kuglestød for dværge

Den tyske kuglestøder Niko Kappel kaster stjernestøv over EM i hjemlandet. Den olympiske mester rykker konstant grænserne for sin sport.

Niko Kappel vandt OL-guld i kuglestød ved Para-OL i Rio 2016.FOTO: REUTERS/Jason Cairnduff. (Foto: Jason Cairnduff © Scanpix)

Niko Kappel roterer en omgang om sig selv og støder den fire kilo tunge kugle frem foran sig med sin højre arm. Kuglen flyver og lander i et område, der hidtil er uberørt indenfor disciplinen for dværge.

Præstationen bliver understreget af, at målelinjerne på kuglestødsbanen ikke går længere end til 13 meter. Niko Kappels kugle lander mere end 14 meter væk fra det sted, hvor den fremadstormende tyske atlet slap den sidst. Stødet ved Bayer Invitational Meeting på Manforter Stadion sikrer ham en suveræn verdernsrekord.

OL- vinderens kugle måles til 14 meter og to centimer. Det vil sige, at han har stødt kuglen ti gange sin egen højde på cirka én meter og 40 centimeter.

Ved EM, der starter mandag den 20. august, er Niko Kappel udset til at være den absolutte favorit i disciplinen. Og på hjemmebane i Berlin kan han give tyskerne en perfekt åbning på stævnet.

Det kræver dog, at han kan få bugt med sin evige rival, polakken Bartosz Tyszkowski, der har vundet guld ved EM de seneste to gange. Tyskerne føler sig dog særligt motiveret på hjemmebane.

- Der kommer masser af mine venner og familie. Jeg skal ud og drikke en øl med dem efter konkurrencen. Og her i Tyskland er det sjovest at drikke øl med guldmedaljen om halsen, siger Niko Kappel til paralympic.org.

Nedbryder rekorder og fordomme

Det er ikke kun på atletikbanen, at Niko Kappel sætter nye standarder. Den 23-årige sydtysker bruger også sin rolle i rampelyset udenfor stadion til at gøre op med fordomme i hverdagen.

Det sker ikke uden en hvis del selvironi. Således promoverer den suveræne kuglestøder sig under sit private kælenavn, Bonsai, der henviser til hans klejne vækst. Det har gjort ham til en yndet gæst i de tyske talkshows og som foredragsholder.

Samme humor går igen på et billede fra hans private Instagram-profil, hvor han omtaler sig selv og sine tyske medatleter som minions med reference til de små hjælpere i børnefilmen Grusomme mig.

EM i paratletik kan følges på DR3 fra den 20-26. august.

Facebook
Twitter