Løbeekspert: 28-årig kenyaner blander sig med de vildeste løbere nogensinde

Mandag vandt Peres Jepchirchir sit tredje store maratonløb på under et år.

Peres Jepchirchir har været urørlig på kvindernes maratondistance. (Foto: Brian snyder © Ritzau Scanpix)

Peres Jepchirchir peger mod himlen, misser med øjnene og gemmer så ansigtet i hænderne.

Mandag vandt den kenyanske langdistanceløber Boston Marathon efter en spændende slutduel mod etiopiske Ababel Yeshaneh, som de amerikanske kommentatorer kalder løbets ’vildeste udgave nogensinde’.

Kun fire sekunder skilte de to atleter ad efter godt 42 kilometers løb i Boston.

Sejren betyder, at Peres Jepchirchir er den første løber til at vinde OL-guld, New York City Marathon og Boston Marathon. At det er sket på blot ni måneder er ifølge den tidligere danske langdistanceløber Henrik Them enestående.

- Det er tre af de største maratonløb, der overhovedet findes, så det hører til sjældenhederne, understreger Henrik Them.

Ifølge den danske løbeekspert kan disse bedrifter katapultere den 28-årige kenyaner op blandt de vildeste løbere nogensinde.

Peres Jepchirchir voksede op i den kenyanske by Kericho. Hun løb til og fra skole gennem sin barndom, inden hun senere begyndte til konkurrencer. Hendes bror så lyset i hende og konstaterede, at hun nok skulle blive til noget. Han fik ret.

Jepchirchir slog igennem som verdensmester i halvmaraton i 2016. I 2019 vandt hun sit første maraton i den japanske by Saitama, men det var ved OL i Tokyo sidste år, kenyaneren sparkede døren ind som en færdigudviklet superstjerne.

Ifølge Henrik Them deltager de fleste topløbere i to maratonkonkurrencer om året. Jepchirchir har vundet tre styks på ni måneder. Der er ganske vist andre løbere, som har vundet tre maratonløb i det interval, men ikke af denne kaliber, påpeger han.

- Det svært at ramme dagen ved tre konkurrencer i træk, da der er mange tilfældigheder i spil som væskemængde, skader og held undervejs på distancen. Derudover skal du også have en hvileperiode til at restituere efter hvert maraton for at bygge kroppen op igen, siger Henrik Them.

Det kræver med andre ord noget særligt fysisk og mentalt at kunne vinde tre så store løb på under et år.

Peres Jepchirchir håndterede varmen bedst af alle, da hun vandt OL-guld i august sidste år og krydsede målstregen 16 sekunder før verdensrekordholderen Brigid Kosgei. (Foto: FELINE LIM © Ritzau Scanpix)

Kan hun blive den største?

Med præstationer hviler forventninger. Den har man hørt før. Men hvor stor kan man forvente, at Peres Jepchirchir bliver?

- Hun kan blive den bedste kvindelige maratonløber gennem tiderne, siger Henrik Them.

Og det skyldes hendes evne til at løbe klogt.

De seneste tre sejre har været uden pacere - folk, der hjælper atleterne med at sætte det rette tempo. Derudover var temperaturen under OL høj, mens ruterne i New York og Boston var hårde og kuperede.

Jepchirchir har været bedst af alle til at håndtere de svære omstændigheder.

- Det har været kvinde mod kvinde, hvor man skal løbe mere på fornemmelse og taktik. Jepchirchir er oppe på fem maratonsejre i træk, så jeg vil kalde hende den bedste væddeløber, vi har i øjeblikket, siger Henrik Them.

Når man taler om, hvem der er den største, er det naturligt at skæve til verdensrekorden. Denne mangler Jepchirchir fortsat at slå.

- Det er svært at sige, hvor hurtigt hun kan løbe, fordi hun har specialiseret sig i at løbe taktisk og ikke efter tid, siger Henrik Them og henviser til hendes pendant hos herrerne, Eliud Kipchoge, der mestrer at løbe hurtigst fra A til B.

Eliud Kipchoge er også kenyaner og verdensrekordindehaver på mændenes maratondistance med tiden 2:01:39, som han satte i 2018.

Peres Jepchirchir har løbet den femtehurtigste tid hos kvinderne på de 42,195 kilometer. Godt tre minutter langsommere end landskvinde og rekordindehaver, Brigid Kosgei.

Henrik Them tror på, at Peres Jepchirchir kan kan nappe rekorden.

- Der kommer til at ske meget på kvinderne verdensrekord på maraton. Niveauet er steget, og det er ikke utænkeligt, at vi nærmer os en tid, som hedder 2 timer og 10 minutter. Jepchirchir er en af dem, som kan gøre det, siger han.

Det blev til rent kenyansk guld i Boston mandag, da Evans Chebet vandt mændenes udgave. (Foto: Maddie Meyer © Ritzau Scanpix)

Det kræver dog, at den kenyanske løbestjerne ikke overbelaster sin krop unødvendigt meget ved at deltage i flere løb end konkurrenterne.

- Det store spørgsmål er, om hun kan holde sig skadesfri. Det er flot at løbe tre så store løb, men det slider også på kroppen at præstere på det niveau. Det handler om at være god til at passe på sig selv, og der kan jeg være bekymret.

På sigt er det måske bedre for hendes karriere at nøjes med to af de her løb i stedet for tre, siger Henrik Them.