Protese til 100.000 kroner kræver konstant udvikling: ’Det er ligesom i Formel 1’

Daniel Wagner skal have udviklet sin protese, hvis han vil følge med konkurrenterne i para-længdespring.

Daniel Wagner vandt søndag sølv i længdespring ved VM i para-atletik. (Foto: Henry Browne © Scanpix)

Lewis Hamilton har netop vundet sit sjette verdensmesterskab i Formel 1. Men alligevel bliver der i krogene af motorsportens hurtigste klasse hvisket om, hvorvidt briten reelt set også er den bedste racerkører i feltet.

Tvivlen får lov at spire, fordi Hamiltons udstyr ganske enkelt virker til at være bedre end konkurrenternes. Og briten har da også et team i ryggen, tyske Mercedes, der poster markant flere penge i udvikling af selv de mindste dele af bilen end alle andre.

Sporten kæmper konstant med at finde balancen mellem at udligne de store konkurrencefordele, som de hold med den største pose penge kan udvikle sig til, samt samtidig at tilfredsstille de mange Formel 1-fans’ store sult efter at se bilerne udvikle sig til at blive hurtigere og hurtigere.

Samme udstyrskapløb, om end med noget mindre økonomi i ryggen, finder sted i den danske para-atlet Daniel Wagners T63-klasse.

Klassen er for handikappede med amputationer over knæet. Atleterne stiller op med specielt udviklede proteser, der konstant bliver udviklet på.

Derfor har 26-årige Wagner, der søndag vandt VM-sølv i længdespring, ikke tid til at hvile på laurbærrene. Hvis han også vil være blandt medaljekandidaterne til de paralympiske lege i Tokyo til sommer, er det ikke nok, at han udvikler sin råstyrke og teknik. Han skal også udvikle sin protese:

- De andre er begyndt at udvikle deres udstyr. Det er ligesom et Formel 1-team. Selvfølgelig skal man være der fysisk, men udstyret er en stor del af det. Så jeg har meget at optimere på, siger Daniel Wagner til Atletik TV.

Det er særligt foddelen af Wagners protese, som para-atleten hele tiden arbejder på at udvikle. Foddelen er lavet af kulfiber og vejer lige knap et kilo. Protesen som helhed løber op i omkring to kilo, og prisen ligger i nærheden af 100.000 kroner.

Reglerne foreskriver, at para-atletikudøvernes proteser skal være tilgængelig i normal handel, men når først Wagner og hans bandagist, Toke Seir Novak, har protesen i hænderne, eksperimenterer de konstant med brugen af små kiler, samtidig med at de arbejder på at udforme foden, så den passer til Wagners krop og løbestil.

Går efter syv meter

Wagners sølvmedalje ved VM i Dubai kom i hus efter et spring på 6,84 meter. Det var ny personlig rekord for aarhusianeren, der vandt VM-guld for to år siden.

Tyske Leon Schäfer sprang seks centimeter længere end Wagner. Tyskeren, som fik amputeret sit ben, efter han fik konstateret knoglekræft som 12-årig, er i år eksploderet ind på para-atletikscenen. Tidligere på året satte han verdensrekord i længdespring med 6,99 meter.

Daniel Wagner satte personlig rekord i længdespring, men han blev overhalet af tyske Leon Schäfer, der vandt VM-guld med hoppet på 6,90 meter. Til højre i billedet ses Atsushi Yamamoto, der kom på tredjepladsen. (Foto: BEAUTIFUL SPORTS/Axel Kohring vi © imago images/Beautiful Sports)

Men selvom Wagner har fået en ny, stor konkurrent i sin klasse, er han parat til at tage kampen op. Han har i flere år drømt om at blive den første atlet, der springer over syv meter, og den ambitioner har konkurrencen fra Schäfer blot tændt endnu mere.

- Vi går alle sammen efter syv meter. Jeg havde håbet at kunne hoppe det, men min sæson har været hård. Jeg kom for at forsvare mit VM-guld, men jeg er også super tilfreds med en sølvmedalje.

En skade i akillessenen har ødelagt store dele af Wagners forberedelser til VM. For mens han har kunnet træne længdespring uden problemer, har han til gengæld ikke kunnet løbe mere end 70-80 meter i sprint, før han har mærket noget til sin skade.

Det er derfor stadig tvivlsomt, hvorvidt han stiller op på 100 meter sprint, hvor der løbes indledende heats på onsdag.

Wagners helt store mål er imidlertid de paralympiske lege i Tokyo næste sommer. Og hvis han skal være fuldstændig medaljeklar i såvel længdespring som sprint, skal han altså ikke bare have styr på fysikken, der venter også et stort arbejde i teknikrummet for at få gjort protesen så konkurrencedygtig som mulig.

Du kan se VM i para-atletik på DR3 mandag fra kl. 15-18.40.