Realitystjerne og vidunderdreng: Norge går i stå, når 18-årige Jakob løber

18-årige Jakob Ingebrigtsen, der er den yngste af tre løbebrødre, har fået interessen for atletik til at eksplodere i Norge.

Fra venstre: Henrik, Jakob og Filip Ingebrigtsen efter finalen på 1500 meteren, som Jakob vandt ved EM i Berlin. (Foto: Borgen)

Denne lørdag er en kæmpe dag for Norge.

Ikke kun for de langrendsfanatikere, som skal se de sidste discipliner fra verdensmesterskaberne i Østrig i den norske nationalsport. Heller ikke kun for dem med hang til pailletter og popmusik, der i spænding imødeser det norske melodi grandprix.

For lige så mange nordmænd vil specielt én begivenhed, der finder sted i en lille hal i Glasgow, være mindst lige så interessant.

Finalen på 3000 meteren ved indendørs-EM i atletik vil få Norge til at gå i stå.

Når de to Ingebrigtsen-brødre Jakob og Henrik skal forsøge at vinde guld til Norge, så har NRK, den norske pendant til Danmarks Radio, skubbet sin sending af det nationale melodi grandprix for at vise finalen.

- Det siger altså noget om interessen for norsk atletik, at den største tv-station satser så hårdt på det, siger pressechef i det norske atletikforbund, Morten Jensen, og bliver suppleret af sportschefen i forbundet, Erlend Slokvik:

- Interessen er skabt af en blanding af gode resultater, og så de personligheder som i dag er vores profiler.

Team Ingebrigtsen

Ingen i norsk atletik tiltrækker mere opmærksomhed en Ingebrigtsen-familien. Specielt det yngste mandlige medlem af løbeklanen, Jakob på bare 18 år, har fået Norge til at få øjnene op for atletik.

Sidste sommer, da Jakob Ingebrigtsen som den yngste nogensinde vandt guld ved udendørs EM i Berlin på både 1500 og 5000 meteren, så hele 1,4 millioner mennesker med. Det er bare 200.000 fra den norske seerrekord, som blev sat i 2017, da de norske håndboldherrer tabte VM-finalen.

  • Jakob og Henrik Ingebrigtsen fejrer guld- og sølvmedalje på 5000 meteren ved EM i Berlin 2018. (Foto: Hagen)
  • Jakob ligger foran sin ti år ældre bror i finalen på 5000 meteren ved EM. (Foto: Hagen)
  • De to brødre får deres medaljer efter finalen på 5000 meteren. (Foto: Hagen)
1 / 3

Interessen for Jakob og brødrene Henrik og Filip er ikke kun kommet af de gode resultater, som familien har leveret siden 2012, hvor Henrik blev nummer fem på 1500 meteren ved OL i London.

I nu tre sæsoner har brødrene nemlig været med i en reality-serie med navnet Team Ingebrigtsen på NRK med dem selv som omdrejningspunkt.

De tre brødre er blevet trænet hele livet af deres far, Gjert. Han forklarer, at reality-serien meget bevidst har skullet øge det norske folks interesse for familien Ingebrigtsen og den vej igennem også for atletik:

- Hvis mine drenge skal kunne leve af atletikken, så skal fundamentet være bedre, og de skal have dermed et indtægtsgrundlag, og det kommer af, at der er større interesse for atletik, siger Gjert.

Lørdag aften har Henrik Ingebrigtsen mulighed for at slå sin lillebror, når de løber finale. Du kan sammen med det meste af Norge se, hvem der vinder. Finalen på 3000 meteren løbes kl. 20.47 og sendes på DR 3, der sender fra indendørs-EM hele weekenden.

Idrætsudøvere skal skabe mere show

For 28-årige Henrik, der er den ældste af de tre løbebrødre, har det hele tiden stået klart, at det ikke har været nok at levere gode resultater på banen, hvis interessen for atletik skulle vokse:

- Der er mange mennesker, som ikke går særligt meget op i atletik, men hvis der er en enkelt eller to udøvere, som de synes, er spændende at følge, så ser de med. Og det betyder, at vi som idrætsudøvere skal skabe mere show og give noget mere af os selv.

- Tidligere kendte folk mig kun fra de tre et halvt minut, jeg løb rundt på banen, og så måske det ene minut, hvor jeg blev interviewet efter løbet helt høj på adrenalin. Men det er jo bare en del af mig, som de ser dér. Så vores show har gjort det muligt for mig at vise en anden side af mig selv, og dermed også for det norske folk at kende mig på.

Hyggelig, rar og elsket

Gjert Ingebrigtsen træner sine sønner intenst. De løber mellem 100 og 140 kilometer om ugen, og Gjert tager små blodprøver undervejs i træningspassene for at måle sønnernes mælkesyreniveau.

Den professionelle tilværelse med nøje planlagte træningspas har været dagligdag for den yngste, Jakob, siden han var ni år gammel. I dag er han norsk atletiks vidunderdreng med endnu større potentiale end sine ældre brødre.

- Jakob er den mest populære. Han præsterer i så ung en alder, og det fascinerer folk. Han er en hyggelig fyr, der fremstår rigtig rar, og når han så i tillæg er god til sin sport, så elsker nordmændene én, siger Vibeke Undhjem, der er journalist for NRK.

Henrik Ingebrigtsen er ikke blevet for gammel til at kaste rundt med sin lillebror. (Foto: Hagen)

Også den internationale presse vil have en bid af den unge Ingebrigtsen.

Forud for EM i Glasgow har han lavet interviews med den franske sportsavis l’Equipe, den store britiske avis The Times og han var udvalgt til at deltage i åbningspressemødet forud for EM på Glasgows rådhus. Og bagefter havde han et interview med BBC, inden NRK’s udsendte journalister også lige ville have fat i ham.

Henrik Ingebrigtsen understreger, at han ikke er misundelig på sin ti år yngre lillebror. Interessen er ham velundt. Men der er et ’men’:

- Jeg ville ønske, at jeg kunne gå tilbage i tiden og gøre alting i samme rækkefølge som Jakob. Han startede jo meget tidligere end mig med at organisere sin træning. Han har lært af mine fejl og har på den måde fået en tyvstart.

- Så jeg ville gerne vide, hvor god jeg kunne være blevet, hvis jeg havde haft de samme muligheder som ham. I mit hoved tænker jeg jo, at jeg kunne have slået ham i dag, hvis jeg havde haft de samme muligheder – men det er jo et selvbedrag, for en stor del af det at blive god, handler om at tro på det, og det har jeg altid gjort.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter