Skarpere kurver og hårdere positionskamp: Forstå indendørs atletik

I weekenden er der EM i indendørs atletik. Specielt banens dimensioner gør indendørs til en helt anden størrelse end udendørs atletik.

Det er ikke mere end tre uger siden, at Maja Alm satte ny dansk indendørsrekord i 3000-meter-løb. Den mangedobbelte verdensmester i orienteringsløb, der frem mod OL i Tokyo satser på mellemdistance-løbediscipliner, tilbagelagde 3000 meter på 9.14,87 minutter ved stævnet for skandinaviske nationer, Nordenkampen.

Alm fortalte efter løbet, at hun aldrig havde løbet netop den distance indendørs før. Hun løb på en følelse, forklarede hun.

Men er løb ikke bare løb? Hvorfor brugte Maja Alm overhovedet tid på at skelne mellem indendørs og udendørs atletik? Handler det ikke bare om at løbe med tag over hovedet kontra at løbe med vind på næsen?

Det korte svar er nej.

Forskellene på indendørs og udendørs atletik er ikke som æbler og pærer, men de er store nok til, at udendørsrekorden på 3000 meteren for eksempel er mere end et halvt minut hurtigere end den, Alm satte ved Nordenkampen indendørs.

Banens dimensioner

Det er især i løbedisciplinerne, at forskellene på inde- og udendørs atletik er udtalte. Banens dimensioner er simpelthen markant anderledes.

Indendørs er banen blot 200 meter, og altså bare halvt så lang som udendørs. Det betyder, at løberne skal krydse målstregen dobbelt så mange omgange, som de skal udendørs, for at have tilbagelagt den samme distance.

Desuden er der indendørs blot seks baner, hvor der udendørs er otte.

Hældning på banen

Både udendørs og indendørs skal løberne vende sig 180 grader, når de skal fra den ene langside og videre til den anden.

Men i og med, at en indendørs bane er halvt så bred som en udendørs, skal løberne altså vende det samme antal grader men på den halve distance. De skal med andre ord løbe i en skarpere kurve, når de tager banens sving indendørs.

Især for sprinterne – der tager længere skridt end mellemdistanceløberne - er det en krævende manøvre at dreje så skarpt, som kurven kalder på, uden at miste alt for meget fart.

Løberne skal bruge mere kraft end udendørs for at holde sig i deres bane i kurven. Løberne skal lægge et ekstra tryk med deres yderste ben i banen for at følge kurven. Den ekstra kraft, der bruges for at blive i kurven hedder, centripetalkraften.

For at hjælpe løberne med at modvirke selvsamme kraft har banen derfor en stigende hældning på banens to sving på mellem 10 og 15 grader fra den inderste til yderste bane.

Flere skridt i kurverne

Et løbeskridt består af et afsæt og et kort øjeblik, hvor kroppen svæver over jorden. Når kroppen er i svæv, kan den ikke ændre retning. Det kan den kun, når foden er i jorden.

For at følge indendørsbanens skarpe kurve skal løberne korrigere deres retning mere, end de skal udendørs. Det betyder, at de tager flere skridt indendørs, end de gør udendørs.

Når mellemdistanceløberne som Maja Alm eller Andreas Bube derfor skal løbe dobbelt så mange sving indendørs, bliver deres skridtlængde ikke bare kortere, deres løberytme brydes også i svingene. Derfor er de hurtigste tider indendørs langsommere end udendørs.

Hård positionskamp

På mellemdistancerne er positionskampen endnu hårdere end udendørs. Alle kæmper for at løbe på inderbanen for ikke at bruge kræfter på at løbe unødige ekstra meter, som man kommer til, hvis man ligger ude i banen i svingende.

Og da der er dobbelt så mange sving indendørs, er det ekstra vigtigt at have den rette position. Derfor er der konstant små kampe i kampen, hvor løberne bruger albuerne og skubber til hinanden for at tilkæmpe sig den mest fordelagtige position.

Færre discipliner

Indendørs er der kun 15 discipliner, hvor der er 28 udendørs. For eksempel er kastedisciplinerne spydkast, diskoskast og hammerkast ikke med på det indendørs program. Løbedisciplinerne er også reduceret fra 18 til otte styks inden for – hækkeløb findes for eksempel kun på 60 meteren.

Kilder: Andreas Christensen, atletikekspert og træner i Aarhus 1900, Andreas Bube, 800 meterløber og Nick Jensen, 1500 meterløber.

Du kan følge indendørs-EM i atletik fra Glasgow fra fredag til søndag på DR3. Første sending er fredag kl. 10.55

Facebook
Twitter