Støtten daler, farten stiger: Dansker i VM-finalen trods manglende opbakning fra Team Danmark

Benjamin Lobo Vedel kan fuldende en god indendørssæson med en medalje, når han løber VM-finale.

Benjamin Lobo Vedel fortsatte de lovende takter i weekendens inde-VM i Beograd. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

Benjamin Lobo Vedel har fart i stængerne.

Først åbnede han 2022 med to danske rekorder på 400 meter-distancen, og fredag løb den 24-årige danske atletikudøver sig så i VM-finalen på sammen distance.

Ved verdensmesterskaberne i indendørs atletik, som løber af stablen i Serbien i denne weekend, løb Benjamin Lobo Vedel sig i finalen efter at være blevet nummer to i sin semifinale.

- Det var hele tiden målet at nå finalen, da jeg ved, at niveauet er til det. Men der er bare stor forskel på at præstere på træningsbanen og til store mesterskabet. Så det var fedt at vise i semifinalen, at jeg hører til her, og jeg er rigtig stolt over nu at være i finalen, fortæller Benjamin Lobo Vedel.

Danskeren løb semifinalen i tiden 46,3 sekunder, men to gange i år er det lykkedes ham at løbe endnu hurtigere. Senest i slutningen af januar, hvor det for første gang lykkedes en dansker at løbe 400-meter indendørs på under 46 sekunder, da Benjamin Lobo Vedel satte dansk rekord i tiden 45,94 sekunder.

Nye metoder = bedre resultater

Paradoksalt nok kommer de gode resultater, efter Benjamin Lobo Vedel har mistet store dele af sin Team Danmark-støtte. Løberen er blevet degraderet, og befinder sig nu i det tredje og nederste lag for Team Danmark-støttede atleter.

En beslutning Lobo Vedel ikke rigtig kunne forså. Det har han tidligere fortalt til DR Sporten. Men han ser ikke finalepladsen som en trodsreaktion, men erkender, at det da sender et klart signal.

- Jeg løber ikke hurtigere, fordi min støtte er faldet. Jeg løber hurtigere, fordi jeg har rykket min træning til nogle andre omgivelser.

De seneste år har været lidt tumultariske for den danske 400 meter-løber. Først rykkede han fra Aalborg til USA, men opholdet endte med helt at tage løbelysten fra ham. Derefter flyttede han til Århus og atletikklubben Århus 1900, men træningen i Smilets By levede ikke op til navnet for Benjamin Lobo Vedel.

- Jeg kan ikke sige noget dårligt om forholdene i Århus, for der er kommet nogle rigtig dygtige atleter ud af deres træning. Det fungerede bare ikke for mig.

Siden efteråret 2021 har Benjamin Lobo Vedel trænet i den københavnske atletikklub Sparta, og her har han fundet det perfekte match mellem træning og velvære.

- Alle atleter er forskellige, og det handler om at finde det setup, som passer bedst. Den store ændring for mig, siden jeg er kommet til København, er, at jeg kan være mig selv. Jeg trives ikke så godt under meget strukturerede forhold, men nu er der lidt mere plads til også at være mig selv.

Benjamin Lobo Vedel (venstre) kom skidt ud af startblokken i fredagens semifinale, men løb sig op, og sluttede som nummer to. (Foto: OLIVER BUNIC © Ritzau Scanpix)

Lader benene tale

Troen på egne evner har altid været der hos den 24-årige nordjyde, der for år tilbage proklamerede, at han var klar til at overtage hækkeløber og OL-sølvvinder Sara Slot Pedersens plads som Danmarks nye atletikstjerne.

Og faktisk er det ikke så meget benene, der har manglet niveauet for at nå målet, det handler mere om det, som sidder mellem ørene.

- De seneste to år har min fysik ikke fejlet noget. Jeg har siddet og kigget på alle mesterskaberne og tænkt, at jeg godt kunne være med, og mine tider viste det også. Men mentalt har jeg ikke kunne omsætte det til fart, når jeg deltog ved stævnerne, lyder det fra Benjamin Lobo Vedel.

Nu lader det til, at hoved og fødder taler samme sprog, og det er derfor også en lettet atletikudøver, som nu kan konstatere, at det at rykke fra Århus til København, ikke var en fejl.

- Ét er at tale om, at min nye træning virker, men det handler jo om præstationen på banen, så det er fedt at gå ud til et VM og vise, at det var den rigtige beslutning.

Opdatering: Benjamin Lobo Vedel løb sig lørdag til en fjerdeplads i finalen. Danskeren glippede dermed medaljer, men han kan glæde sig over, at han for tredje gang i år satte ny dansk rekord i tiden 45,67 sekunder.