Tre ting, du skal pege atletikkikkerten i retning af, når vinderen mellem Europa og USA skal findes

DR Sportens atletikkommentator fremhæver tre højdepunkter, når vinderen mellem Europa og USA skal findes.

Stangspringeren Armand Duplantis og resten af den europæiske atletikdelegation kæmper tirsdag aften for at vinde første udgave af 'The Match' mod USA. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)

En føring er en føring.

Men det forspring, den europæiske atletikdelegation opbyggede til USA på førstedagen ved 'The Match', er krympet i vask henover natten.

'The Match', som foregår i Minsk, er en direkte dyst mellem atleter fra Europa og USA. Fire atleter fra hvert kontinent stiller til op i hver disciplin, og herefter gives der point alt efter placeringen, og til sidst gøres det samlede regnskab op.

To diskvalificerede amerikanske 3.000 meter forhindringsløbere, to protester og to voteringer senere fører Europa nu 328-312 og ikke 331-304, som det ellers lignede, da lommeregneren rumsterede efter mandagens første 18 discipliner.

Der er dog ingen grund til flakkende europæiske blikke og nervøse trækninger, mener DR Sportens atletikkommentator, Christian Munk Petersen.

- Der skal ske noget helt vildt, hvis ikke Europa skal vinde.

Der er nemlig godt med brændsel på Europas atletikmotor, når det tirsdag skal afgøres, hvem af dem og USA, som skal vinde første udgave ’The Match’.

Herunder har vi samlet tre ting, som er værd at pege kikkerten i retning af, når DR3 fra klokken 17.50 sender direkte fra det olympiske stadion i Minsk.

Berlin, august 2018. Dengang 18-årige Armand Duplantis bliver europamester i stangspring, da svenskeren forcerer 6,05 meter. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Europamester som 18-årig.

Svenske Armand Duplantis tog et stangspring direkte ind i verdenseliten, da han i 2018 vandt guld ved EM i Berlin med et spring på 6,05 meter.

Duplantis har tidligere i år også været oppe og kysse 6 meter-mærket, og han er blandt de atleter, Christian Munk Petersen glæder sig allermest til at se i aften.

- Det er virkelig et spændende navn og et kæmpetalent. Han slog allerede igennem, da han vandt EM sidste år, og han bliver meget interessant at følge de kommende år, siger DR Sportens atletikkommentator.

Generelt ligger europæerne lunt i svinget, når de skal dyste mod USA i stangspring.

- Der er også Piotr Lisek fra Polen, som har sprunget 6,02 meter i denne sæson. Springer man over seks meter, er man helt oppe i toppen af poppen.

Mændenes stangspring begynder klokken 18.03.

Amerikanerne kan få bøllebank

  • Tyske Johannes Vetter blev i 2017 verdensmester i spydkast med et kast på 89,89 meter. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)
  • Tysk jubel i Rio. I 2016 vandt Thomas Röhler guld med OL. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)
1 / 2

Hvis der er én disciplin, hvor USA skal passe på, de ikke får sig et rap over nallerne, er det i spydkast. Det kan især en tysk duo bestående af Johannes Vetter og Thomas Röhler blive hovedarkitekterne bag.

- De er henholdsvis nummer to og tre på alletiders verdensrangliste. Det er kun tjekkiske Jan Zelezny, som har kastet længere (98,48 meter, red.). Så spydkastskonkurrencen kan godt blive vild, siger Christian Munk Petersen.

Johannes Vetter blev verdensmester i 2017, mens Thomas Röhler nuppede guld ved OL for tre år siden. Læg dertil, at Europa også stiller med Magnus Kirt fra Estland, som er eneste mand i det felt, som har kastet over 90 meter i 2019.

- Amerikanerne kan virkelig få bøllebank. Det er en af de discipliner, som er virkelig godt besat, siger DR Sportens atletikkommentator.

Mændenes spydkast begynder klokken 20.10.

Nyt europæisk islæt på 200 meteren

  • I 2017 blev Ramil Guliyev den første europæer siden Kenteris Konstantinos i 2001 til at vinde VM-guld på 200 meter-distancen. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)
  • Ramil Guliyev vandt også EM året efter sin triumf ved verdensmesterskabet. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)
1 / 2

De korte sprintdistancer har historisk set været voldsomt domineret af USA og Jamaica. I 2017 skete der imidlertid noget ret unikt, da tyrkiske Ramil Guliyev vandt VM-guld på 200 meter-distancen. Guliyev var blot anden europæer nogensinde til at vinde verdensmesterskabet i 200 meter, og med ham til start i Minsk skal USA kridte løbeskoene.

- Ramil Guliyev løb 19,86 så sent som i fredags ved Diamond League i Bruxelles. Han er i super form, og han er forholdsvis klar favorit til at vinde, siger Christian Munk Petersen.

Baseret på indeværende sæson er amerikanske Rodney Rowe den tyrkiske fartmaskines nærmeste konkurrent. Rowe satte tilbage i maj ny personlig rekord i tiden 20,12 sekunder.

Mændenes 200 meter begynder klokken 20.00.

Du kan følges hele aftenens atletikduel mellem Europa og USA direkte på DR3 fra klokken 17.50.

Facebook
Twitter