Ukrainsk frækhed og svindel bør 'få alvorlige konsekvenser', mener Anti Doping Danmark

Ukraines anti-dopingcenter har advaret atleter om forestående dopingtest.

Ukraine risikerer i værste fald at blive udelukket fra næste års vinter-OL i Beijing. Det er nu op til Wada at afgøre, hvorvidt svindlen med dopingprøver er strafbart. (Foto: HANNAH MCKAY © Ritzau Scanpix)

De er sat i verden for at afhjælpe snyd og bedrag, men i virkeligeden har de været en del af problemet.

Ukraines nationale anti-dopingcenter (Nadc) er blevet taget i at have advaret landets atleter om uanmeldte dopingtests. Det viser en undersøgelse ved navn 'Operation Hercules' foretaget af Det Internationale Antidopingagentur (Wada).

Undersøgelsen fra Wada tyder på, at bedrageriet skulle have stået på siden 2012. Det fortæller angenturets direktør for dopingefterforskning, Günter Younger, i en pressemeddelelse. Han mener, det sætter nogle alvorlige spørgsmålstegn ved Nadc's testmetoder og kompetencer.

- Den lange periode og frækheden af disse metoder indikerer, at der er alvorlige organisatoriske udfordringer i Nadc.

- Beviserne antyder, at Nadc ofte har benyttet sig af disse metoder før vigtige internationale begivenheder. Der har været tidspunkter, hvor hele landshold har været samlet ved Nadc for at blive testet, siger Günter Younger.

Derudover er det også beskrevet, hvordan anti-dopingorganisationen i Ukraine har fiflet med mindst seks prøver. De pågældende tests er blev foretaget under diverse konkurrencer, selvom de blevet indberettet, som var de taget udenfor konkurrenceperioder.

Det betød, at Ukraine kunne leve op til dopingkravene for deltagelse ved OL i Tokyo, hvor landet vandt 21 medaljer. Ifølge Wada var alle dopingprøverne negative.

Nadc's direktør Ivan Kurlishchuk og næstformand Yaroslav Kruchek har begge valgt at træde tilbage som følge af anklagerne.

Wada udelukkede i 2019 russiske atleter fra at deltage i alle større sportsbegivenheder fire år frem. De russiske atleter skulle derfor stille op under neutralt flag og under navnet Ruslands Olympiske Komité ved OL i Tokyo. (Foto: Brian snyder © Ritzau Scanpix)

'Det er superfrustrerende'

Hos Anti Doping Danmark kalder man sagen for problematisk og nedslående.

Det er selvfølgelig positivt, at svindelnummeret blev opdaget, men det havde været smukt, hvis det aldrig var sket, siger Kim Højgaard Ravn, der er konsitueret direktør.

- Det er superærgerligt. Det er specielt, at et af de anti-dopingorganisationer, som er skabt for at holde øje med, at udøvere, trænere og læger ikke snyder, nu viser sig at orkestrere snyderiet.

Der er dog taget højde for sager om snyd af denne karat i regelbogen, da det ikke er første gang, at et officielt organ pynter på testresultater, siger Kim Højgaard Ravn.

Rusland er et af de mest kendte eksempler, og landet begik i årevis omfattende og systematisk snyd. At noget lignende er sket i Ukraine, er ifølge Kim Højgaard Ravn et udtryk for, at de nogen steder i verden ser anderledes på antidoping-reglerne.

- Når dopingmyndighederne selv er med til svindlen, er det et udtryk for en anden måde at gå til tingene på. Kan vi ikke stole på, at de gør arbejdet ordentligt, har vi en endnu større opgave. Vi har det allerede for øje, men det er stadig superfrustrerende, når det sker.

Ukraine risikerer i værste fald at blive udelukket fra næste års vinter-OL i Beijing. Det er nu op til Wada at afgøre, hvorvidt svindelnummeret er strafbart.

En passende straf

En særlig komité i Det Internationale Antidopingagentur (Wada) skal nu kigge på, om Ukraines nationale anti-dopingcenter har forbrudt sig mod de internationale retningslinjer.

Derfor vil Kim Højgaard Ravn ikke komme med et bud på en passende straf, da man skylder komiteen arbejdsro.

- Wada har værktøjerne til blandt andet at udelukke fra OL, de paralympiske lege og andre store mesterskaber. Der er også mulighed for økonomiske sanktioner, og du kan blive udelukket fra at afholde de store konkurrencer.

- Det bør bestemt få alvorlige konsekvenser for Ukraine. Hvad der vil være en passende straf i denne situation, vi skylder at lade de formelle processer afgøre, siger han.