Uldjyde, OL-sprinter og Turbo-Oves søn: 23-årige Simon har slået ikonisk dansk rekord

Simon Hansen ser sig selv som en god fyr fra Bording, men han ved også, at armbevægelserne skal være større, hvis han skal opnå sine mål som sprinter.

Han har den ikke fra fremmede. Farten.

For nok er Simon Hansens succesfulde 2021 udtryk for en årelang og dedikeret indsats, men det biologiske ophav er også på plads.

Hans far er Superliga-kultfiguren Turbo-Ove Hansen, som i 80'erne og 90’erne satte en skræk i livet hos modstanderne med sin hæsblæsende fart.

Og det var da også i fodbolden, at Simon Hansen troede, han skulle gøre karriere. Indtil han ironisk nok følte, at han som teenager manglede lidt fart og derfor langsomt gled over i sprinttræningen og sidenhen atletikken.

- Atletik er en gen-sport. Du kan ikke gøre en skildpadde til en hare, men du kan gøre en langsom skildpadde til en hurtig skildpadde. Jeg var nok en langsom hare, som er blevet til en hurtig hare, siger Simon Hansen om arven fra farmand.

Simon Hansens far, Turbo-Ove, var i en årrække berygtet angriber for Ikast i landets bedst fodboldrække. Herunder scorer han mod AGF i 1987, mens legendariske Tommy Troelsen kommenterer:

- Jeg vidste meget tidligt, at jeg gerne ville mere end bare hygge mig med sport. Og det tror jeg, at jeg har fra ham. Jeg er selvfølgelig opvokset med, at sport først og fremmest skulle være sjovt, men der var også en form for elitekultur fra en tidlig alder.

Noget tyder på, at den unge sprinter valgte rigtigt, da han gik all in på sprint. I sommer var han med på det historiske stafethold, som repræsenterede Danmark ved OL.

Og først i september slog han så én af dansk atletiks ikoniske rekorder, da Jens Smedegaards tid på 200 meteren blev overgået. En rekord som ellers har stået siden 1979.

- I år føler jeg virkelig, at jeg er kommet op på det niveau, jeg tidligere har drømt om, men måske også i perioder tvivlet på, om jeg kunne nå. Og nu har jeg bare fået smag for mere.

Det danske stafethold smadrede den danske rekord ved OL i Tokyo i tiden 38,16 sekunder. Fra venstre: Kojo Musah, Tazana Kamanga-Dyrbak, Simon Hansen og Frederik Schou-Nielsen. (Foto: Lucy Nicholson)

Alfa-mentalitet

Simon Hansen er opvokset i Bording i Midtjylland, som med hans egne ord er et ”konservativt sted”. Armbevægelserne må ikke blive for store, og det er bedst ikke at skille sig alt for meget ud fra mængden.

Men den mentalitet kommer man ikke langt med i en sport, som har fostret ikoner og kæmpeegoer som Usain Bolt og Carl Lewis.

- Som sprinter bliver du nødt til at tro på, at du er den bedste i hele verden. For står du på startstregen og tænker noget andet, vinder du ikke. Du bliver nødt til at påtage en form for falsk arrogance.

- Helt inde i min kerne ved jeg jo godt, at jeg ikke kan løbe fra alle i verden, men jeg bliver nødt til at snyde min hjerne til at tro det, siger Simon Hansen.

I 2019 blev Simon Hansen hovedperson i et skørt drama, da han ved European Games vandt konkurrencen - som højdespringer:

Arbejdet med at visualisere sig frem til store sejre og præstationer begyndte i den grad at få næring, da Simon Hansen i 2014 skiftede fra sin midtjyske moderklub til atletikstormagten Aarhus 1900, hvor blandt andre Sara Slott Petersen altid har holdt til.

Fra 2015 brød hun for alvor igennem på de største internationale scener, hvilket kulminerede med OL-sølvet i 2016.

- Det har været en gave at se Sara Slott træne og forberede sig op til konkurrencer. Når en dansker fra ens egen træningsgruppe kan vinde OL-sølv, så kan meget lade sig gøre.

For Simon Hansen er ambitionerne for sprintkarriereren ligeså konkrete, som de er vidtløftige: Han vil løbe OL-finale med stafetholdet, han vil vinde EM-medalje med stafetholdet, og han vil kvalificere sig individuelt på 200 meter til et OL.

- Det er nok sådan, jeg er som person: Jeg tror på mig selv, men jeg er også god til at skrue ned for attituden og være helt nede på jorden.

- Et par af mine studiekammerater var ude at se mig løbe konkurrencer og sagde efterfølgende: ”Du ligner jo den største blærerøv nogensinde”. Jeg kan begge dele og har bare fundet ud af, hvornår jeg skal gejle mig selv op, og hvornår jeg skal slappe lidt af.

Lir på Instagram

Simon Hansen er lige startet på en bacheloruddannelse i international virksomhedskommunikation ved Aarhus Universitet. Hopper man forbi hans Instagram-profil, kan man se, at evnen til at sælge varen ikke kun er en faglig interesse.

Godt 17.000 følger med, når han deler stort og småt fra tilværelsen som sprinter på eliteniveau.

- Det er 25 procent: ’Her er jeg. Se mig!’ Det kan jeg godt lide – det vil jeg ikke lægge skjul på. Men så er det også 75 procent forretning. Jeg får ikke millionkontrakter i atletikken – det er ikke fodbold. Så du bliver nødt til at skabe dit eget brand. Og det forsøger jeg.

Simon og farmand Ove Hansen. Sammen har de etableret "Run Faster", som meget passende tilbyder sprinttræning til andre atleter.

Men jagten på succes på og uden for alverdens løbebaner får ikke lov til at stige Simon Hansen til hovedet.

Det mener han i hvert fald ikke selv. Og ellers skal familien fra Bording nok være der til at minde ham om, både hvem han er, og hvor han kommer fra.

De er der i både med- og modvind. Også Turbo-Ove, som i første omgang havde troet, at sønnike skulle blive professionel fodboldspiller.

- Han er pissestolt. Han skrev en SMS til mig, dagen før jeg skulle løbe ved OL. Der stod, at han er stolt af mig, og at jeg er født til at løbe.