Ung dansk løbeduo hyldes: ’Det bedste vi har set siden Kipketer og Kiplagat’

Flere rekorder bliver slået af unge løbere, og fremtiden ser meget lovende ud for Danmark, spår elitechef.

Der er masser af talent hos de unge danske løbere. (Foto: © Foto: Christian Jørn/ Dansk Atletik og Lars Møller/Ritzau Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

De danske løbetalenter har aldrig haft mere ild i skoene på 5000 meter, end de har i øjeblikket.

Faktisk flytter benene sig så hurtigt, at det er umuligt at følge med for de fleste.

For to uger siden overtog 15-årige Axel Vang Christensen en 40 år gammel rekord fra legenden Henrik Jørgensen, da han på banen tilbagelagde fem kilometer på 14 minutter og seks sekunder.

Dermed blev han den hurtigste løber under 18 år i danmarkshistorien på den distance.

I weekenden fulgte et andet stortalent op på den imponerende præstation. Joel Lillesø blev nemlig den yngste danske løber nogensinde til at løbe fem kilometer på mindre end 14 minutter, da han ved et løb i Flakkebjerg syd for Slagelse drønede i mål i imponerende 13 minutter og 59 sekunder.

Derfor er det en unik duo, der er ved at indtage den danske atletikscene i øjeblikket, vurderer Bo Overgaard, der er elitechef i Dansk Atletikforbund.

- Sidste gang vi har set sådan et løbepar var med Robert Kiplagat og Wilson Kipketer, så det er ved at være noget tid siden, siger han med henvisning til de to løbere, der dominerede den danske atletikscene omkring årtusindskiftet, hvorfra sidstnævnte blandt vandt OL-sølv i år 2000 og VM-guld indendørs tre år forinden.

'Jeg vil være toppen af poppen'

16-årige Joel Lillesø, der først i 2018 for alvor begyndte at løbe på konkurrence-niveau, var selv noget overrasket over sin rekord-tid sidste weekend. Faktisk kom det lidt som et chok for ham, at han kom under 14 minutter og var så tæt på den kommende OL-deltager Thijs Nijhuis.

Den præstation og de seneste års udvikling har da også gjort, at han er begyndt at tænke på store ting i fremtiden.

- Den største drøm er selvfølgelig at deltage i OL. I hvert fald i 2028, men 2024 er heller ikke urealistisk. Jeg vil gerne være med helt fremme ved VM og OL - jeg skal være en del af toppen af poppen, siger han.

Men hvorfor er Joel Lillesø blevet så god til at løbe?

Hans egen forklaring er, at det er vindermentaliteten, der fører ham helt forrest i feltet.

- Jeg træner egentlig ikke meget i forhold til andre udenlandske, unge løbere. Min force er, at jeg hader at tabe. Når jeg er til et løb, så skal jeg præstere. Og når jeg er med i en konkurrence, kan jeg slå et modus til, hvor jeg bare skal slå alle omkring mig, siger han.

Skal ikke slås af en på 16 år

De to unge kometers ambitiøse indtog er også med til at skubbe nogle af de mere erfarne danske løbere i den rigtige retning, mener 27-årige Thijs Nijhuis, der i weekenden satte ny dansk rekord i fem kilometer ved samme landevejsløb i Flakkebjerg med Joel Lillesø sprintende i hælene.

- Jeg gider sgu ikke blive slået af en på 16 år. Det kan jeg sige helt klart. Men de er fandeme gode begge to. Så i virkeligheden synes jeg også bare, at det er rart, for det er med til at højne niveauet for alle, når der kommer flere gode løbere til, siger han og understreger samtidig, at han ser begge løbere nå langt i fremtiden.

- De har langt bedre forudsætninger for at komme til OL, end jeg havde på samme alder. Da jeg var på samme alder, løb jeg to minutter langsommere på fem kilometer. Derfor tror jeg, at det kan blive rigtig godt, hvis de ikke bliver skadet, lyder vurderingen.

Thijs Nijhuis skal til OL næste år. Her skal han løbe maraton. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Både Bo Overgaard og Thijs Nijhuis har dog svært ved at pege præcist på en decideret årsag til, at de danske løbetalenter står i fuldt flor i øjeblikket.

Skal finde den rette vej

Men det er vigtigt, at de får den rette vejledning, hvis diamantbenene skal få den rette støbning til fremtidens mesterskaber, fortæller Bo Overgaard.

Derfor gør Dansk Atletikforbund en stor dyd ud af, at de to unge løbere får de rigtige skub, så de kan holde både hoved, gejst og motivation højt mange år fremover.

- Fundamentet i vores elitearbejde bygger på, at der er et godt træningsmiljø ude i klubberne. Når vi kigger på Joel og Axel, så begynder vi at invitere dem med til landsholdssamlinger, så de kan få noget sparring og blive klogere på, hvordan det er at forberede sig til mesterskaber. På den måde kan vi dele ud af vores landsholdserfaring, hvis de skal lykkes med deres ambitioner, forklarer Bo Overgaard.

Og skulle det hele kulminere med finaler og medaljer i fremtiden, så har erfarne Thijs Nijhuis også et godt råd til de to stjernefrø.

- Giv den gas og fest, når du har lavet et godt resultat. Første gang jeg vandt et DM som senior, der tog jeg sgu i byen, selvom det ikke er det mest politisk korrekte at gøre. Men det er aldrig givet, at du vinder DM igen. Så husk at fejre dine sejre. Jeg satte alligevel dansk U/23-rekord ugen efter, siger han med et grin.