USA-eventyr slukkede Lobos løbegnist: Nu er han rejst hjem til Danmark 'for at smadre det hele'

I USA følte 400 meter-løberen Benjamin Lobo Vedel sig som endnu en atlet i rækken.

Benjamin Lobo Vedel store mål i 2020 er at kvalificere sig til sommerens OL i Tokyo. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Den amerikanske drøm er ikke altid historien om det grønnere græs på den anden side af Atlanten.

Benjamin Lobo Vedel er i hvert fald rimelig klar i retorikken, når han ser tilbage på sine to år som college-atlet hos University of Florida i Guds eget land, USA.

400 meter-løberen forlod nemlig sit atletikeventyr før tid uden et 'og de levede lykkeligt til deres dages ende' og er nu tilbage med dansk grund under pigskoene.

Til at begynde med elskede han sin nye amerikanske tilværelse. Det var 'som at være med landsholdet hele tiden', men endte i en meningsløs trummerum for ham.

- Jeg begyndte at miste den gnist, jeg havde for at løbe. Jeg blev ikke behandlet som en atlet derovre. Jeg var et objekt. Endnu en løber. Hvis man blev skadet, fandt de bare en ny, siger den 22-årige Lobo.

400 meter-løberen flyttede i 2017 til USA for at jagte atletikdrømmen. Nu er han rejst hjem til Danmark igen. (arkivfoto) (Foto: Axel Schütt © Foto: Axel Schütt)

USA er en kæmpe atletiknation, og i collegeverdenen er der ikke meget udsyn, mener danskeren. Træneren fokuserede mest af alt på, at de unge atleter præsterede til de nationale mesterskaber, så der kunne indkasseres en klækkelig bonus, siger Benjamin Lobo Vedel.

- I mine to år derovre kvalificerede jeg mig både til et EM og et VM, men jeg fik ikke lov til at tage afsted, siger han.

De var ligeglade, oplevede 400 meter-løberen. Hvis han præsterede, kunne han måske få lov til at tage afsted.

Måske. Og det var altså mere et nej, end et ja.

Der blev ikke lyttet

Returbilletten til Danmark blev bestilt efter mange snakke med den danske atletiklandstræner Mikkel Larsen. Træneren opfordrede ikke Benjamin Lobo Vedel til at tage hjem, men gjorde noget, 400 meter-løberen ikke havde oplevet i sine to år i USA - han lyttede.

- Jeg havde haft nogle tanker og følelser, og trænerstaben i USA sagde, at de var forkerte og satte mig til at snakke med sportspsykologer, siger Lobo.

Der var ikke plads til at sætte spørgsmålstegn ved deres metoder. Ej heller når danskeren for andet år i træk blev skadet ved at lave de præcis samme øvelser.

- Det var helt reelle ting, synes jeg. Hvis jeg gik op til min træner, sagde han, at det var min egen skyld, at jeg var blevet skadet, siger Benjamin Lobo Vedel.

400 meter-løberen synes, at træningen hjemme i Danmark er mere individualiseret til den enkelte atlet. (Foto: K. Porebski/PRESSFOCUS/SIPA © PressFocus)

Danskeren husker en episode, hvor han havde fået en fibersprængning og fortalte sin træner, at han ikke kunne løbe. Det skulle han - og ellers bare stikke piben ind og gøre, som der blev sagt. Den beslutning kostede halvanden måned på sidelinjen.

- Mikkel Larsen gav mig ret i mine bekymringer. At jeg var blevet behandlet forkert. Han sagde, at jeg skulle tage en snak med træneren og finde ud af, om det var noget, jeg troede på. Om de kunne hjælpe mig videre, siger 400 meter-løberen.

Det gjorde han så - og fandt frem til, at der skulle ske noget nyt. Hjem til Danmark, hjem til et miljø, hvor han var mere end blot en atlet.

Klar til at overtage atletiktronen

Det er et halvt år siden, at Benjamin Lobo Vedel forlod USA og drog hjem til den danske atletikandedam igen, og han kan allerede nu mærke, at det har været den helt rigtige beslutning.

- Jeg løber med en helt anden gnist. Mine tider er helt vildt hurtige, og det går godt med træningen. Jeg er ekstremt spændt på at løbe hele tiden, siger Lobo.

Samtidig er det første gang, på tærsklen til 2020, at Lobo begiver sig ind i et nyt år med ét klart mål.

- Det har været noget andet, når jeg har haft OL at se frem mod. Det er enhver atlets drøm. Det er benzin på bålet, og jeg har været meget fokuseret og dedikeret, siger han.

- Jeg har sat min personlige agenda. Jeg skal ud og smadre det hele. Sara Slott (Danmarks største atletstjerne, red.) slutter ved OL i 2020, og der skal være en ny til at tage over. Den position vil jeg gerne tage, men det kræver også, at man viser det.

I Danmark har Benjamin Lobo Vedel fået træneren Mikkel Larsen, der kigger på, hvad han har brug for. Det har gjort en kæmpe forskel, siger 400 meter-løberen. (Foto: Aleksandar Djorovic)

Kvalifikationen til Tokyo er ikke sikret endnu, men Benjamin Lobo Vedel er fortrøstningsfuld. Det direkte kvalifikationskrav er en tid på 44,90 sekunder, mens en plads i top-48 i verden ligeledes betyder OL-fakkel og åbningsceremoni til sommer.

Lykkes det, bliver det ét skridt ad gangen.

- Lige meget hvad kommer jeg som underdog, og det er også sådan, jeg bedst kan lide det. Der er ingen forventninger, men så snart at jeg står på startstregen, handler det om at komme videre fra indledende til semifinalen. Derfra er det ét hop ad gangen, siger Benjamin Lobo Vedel.

Ambitionen er langt fra at skulle stå på medaljeskammelen i Tokyo. Kvalificerer han sig, handler det om at gøre sig gældende på den internationale scene.

- Jeg skal vise, at jeg står klar. OL i 2024 er dér, hvor der skal nogle større mål på banen, siger han.