'Verdens hurtigste' Christian er overvældet efter verdensrekordhalvmaraton

Den 28-årige paraatlet Christian Lykkeby Olsen var en time og ni minutter om at løbe de 21 kilometer ved Københavns halvmaraton.

Christian Lykkeby Olsen forbedrede verdensrekorden med 1 minut og 17 sekunder.

Hvad er opskriften på en verdensrekord? Den er simpel, forklarer Christian Lykkeby Olsen.

- Det ene ben skal foran det andet, og så fortsætter du ellers bare sådan, siger den danske para-atlet, inden han bryder ud i grin.

Den 28-årige dansker slog søndag verdensrekorden for para-atleter i t46-klassen ved Københavns halvmaraton.

Tiden lyder på en time, ni minutter og 33 sekunder, og Christian Lykkeby Olsen, der barberede knap halvandet minut af den tidligere rekord, er ganske klar over, at hans præstation er noget særligt.

- Jeg har det forrygende. Fuldstændig fremragende. Det var fandeme hårdt, men det lykkedes. Jeg er overvældet af glæde og stolthed over, at jeg lykkedes med at sætte en verdensrekord, siger han til DR Sporten.

Christian Lykkeby Olsen har diagnosen parese, da hans nervebaner i højre arm er revet over, hvilket svarer til en lammelse. Det gør det svært for den 28-årige løber at bruge rotationer i overkroppen til at komme fremad.

I videoen herunder kan du se Christian Lykkeby Olsen løbe over målstregen.

Løbsstarten var i limbo, da politiet rykkede ud til Frederiksberg i København. Her undersøgte man en ødelagt Skjold Burne-forretning på Godthåbsvej 52, men efter noget tid blev ruten åbnet igen, og dagens halvmaraton kunne uden problemer fortsætte.

Christian Lykkeby Olsen hørte dog først om hændelsen, da han var kommet i mål og var derfor fuldstændig upåvirket.

- Jeg har overhovedet ikke tjekket nyhederne, for jeg har været inde i en boble, siden jeg vågnede, fortæller han.

Christian Lykkeby Olsen er ganske vist verdens hurtigste paraløber over 21 kilometer, men han er endnu relativt ny på eliteniveau.

Christian Lykkeby Olsen håber på at kunne inspirere andre med parese eller en funktionsnedsættelse til at løbe. (Foto: Anders Dehlholm © Anders Dehlholm)

Nervøs for strategien

Før marts 2021 havde Christian Lykkeby Olsen aldrig løbet på para-atletikkens allerstørste scene. Da deltog han i et 1500 meterløb i Tunesien - den samme distance, som han løb ved PL i Tokyo knap fem måneder senere.

Derfor var den danske løber da også bange for, om han havde lagt den rette strategi for de 21 kilometer i København.

- Jeg blev nervøs for, om jeg havde sat ambitionsniveauet for højt, og om det overhovedet kunne lade sig gøre at slå rekorden. Men så kom jeg i tanke om, at jeg har trænet godt og løbet i tider, der indikerede, at jeg godt kunne, siger Christian Lykkeby Olsen.

Indikationerne var retvisende, for danskeren er nu verdens hurtigste para-atlet på halvmaratondistancen. Landstræner Anders Dehlholm har svært ved at få armene ned over præstationen.

- Det er kæmpestort og pissefedt, at vi har en dansk atlet, som kan udmærke sig som verdens bedste i para-atletik. Det er ikke så tit, det sker, men nu har vi verdens hurtigste på halvmaraton, siger han til DR Sporten.

Både Anders Dehlholm og Christian Lykkeby Olsen understreger, at det kommende PL i 2024 i Paris er det næste store mål for paraløberen.

Han skal dog først kvalificere sig til 1500 meterdistancen ved VM i selvsamme franske by næste år, men det vil han arbejde benhårdt for at opnå.

Christian Lykkeby Olsen træner selvsagt for at vinde mesterskaber, men han løber også af et ganske særligt formål.

Christian Lykkeby Olsen ved PL sidste år. (Foto: Cal Sport Media © Kim Price)

Flere skal have øjnene op for løb

Den danske hurtigløber håber, at verdensrekorden kan hjælpe ham til en mere professionel hverdag med støtte fra organisationer som hans klub, Sparta Atletik, Team Danmark og Parasport Danmark.

Men med det sagt handler sporten om langt mere end resultater og medaljer, understreger Christian Lykkeby Olsen.

Verdensrekorden er en påmindelse om, at intet er umuligt, selv om man har parese eller en anden funktionsnedsættelse, understreger den danske hurtigløber.

- Nu har jeg slået verdensrekorden, og så er der i hvert også en anden dansker, der kan gøre det samme. Jeg håber, flere får øjnene op for, at løb sagtens kan lade sig gøre, selv om man har parese, siger Christian Lykkeby Olsen.

- Det giver fællesskab, velvære og fysisk tilfredsstillelse at bevæge sig.