Verdens mest velorienterede tandlæge er 'rastløs, arbejdsløs og mega privilegeret'

Orienteringsløberen Maja Alm har netop færdiggjort sin uddannelse til tandlæge.

I syv et halvt år har Maja Alm delt sin tid op mellem sit studie til tandlæge og sin karriere som orienteringsløber.

Men i sidste uge blev hun færdiguddannet, som den vel nok mest velorienterede tandlæge i verden. Og med beviset som tandlæge i hånden kan hun nu fokusere fuldt ud på livet som løber.

- Det er virkelig vildt at blive færdig. Det var lidt samme følelse som at vinde et VM. Det med at have kæmpet for noget i lang tid for så at få forløsningen, det er overvældende, men også lidt tomt bagefter. Den dårlige samvittighed er væk, så nu er jeg rastløs og arbejdsløs i stedet for, siger Maja Alm.

- Nu kan jeg planlægge mit liv efter, hvad der er mest optimalt for min sport. Det er mega privilegerende og fedt. Samtidig har jeg noget at falde tilbage på, når jeg er færdig med at løbe. Det er jeg super stolt over.

Overvejer at finde deltidsjob

Siden 2014 har Maja Alm vundet ni medaljer ved VM i orienteringsløb. Fem af dem har været af guld.

Men i efteråret erklærede den suveræne orienteringsløber, at hun fremadrettet ville lægge løbet i skoven til side og i stedet fokusere på de løbediscipliner, der foregår på en cindersbane.

Alms beslutning bunder i ambitioner om at deltage ved de olympiske lege.

Orienteringsløb er ikke en del af de olympiske discipliner, og derfor vil hun i stedet forsøge at kvalificere sig til olympiaden i Tokyo som mellemdistanceløber.

Hun har dog endnu ikke lagt sig fast på hvilken distance, der skal få hende til Japan. Lige nu er hun 18 sekunder fra OL-kravet på 5000-meteren, og på 3000-meteren satte hun i weekenden ny dansk indendørsrekord.

Men selvom de sportslige mål fylder det meste af hendes liv, vil hun ikke afvise at finde et deltidsjob på en tandklinik.

- Jeg overvejer at finde et deltidsjob, hvor jeg kan arbejde en eller to gange om ugen. Men jeg kommer også til at være på højdetræningslejre tre gange om året af fire uger af gangen. Det er mange uger, jeg skal have fri, så det kræver en fleksibel arbejdsgiver, siger Maja Alm og tilføjer:

- Og hvis jeg ikke kan finde de forhold, jeg søger, så forbliver jeg professionel løber.

Alm skal i weekenden løbe både 1500- og 3000-meter ved DM i indendørs atletik.