Axelsen er favorit i All England-finalen: Men ’vild’ vind i hallen kan blæse til fjerbolden og de danske vinderchancer

I dag møder Viktor Axelsen malaysieren Lee Zii Jia i All England-finalen, hvor vinden i hallen kan få en afgørende rolle.

Viktor Axelsen møder i dag malaysieren Lee Zii Jia i All England-finalen. Udover de to duellanter kan vinden i hallen blive en tredje, afgørende faktor for kampens udfald. (Foto: Andrew Boyers © Scanpix)

I dag skal danske Viktor Axelsen spille finale i All England, en af verdens største og mest prestigefyldte turneringer. På den anden side af nettet venter malaysieren Lee Zii Jia, som er nummer 10 på verdensranglisten.

Den slags kampe mellem to af verdens bedste spillere plejer at blive afgjort af rendyrket talent og dagsform. Manden med den største springkraft, hårdeste smash eller bedste baghånd tager sejren.

Men i dag kan en uventet x-faktor få afgørende betydning for finalen og Axelsens vinderchancer: Vinden i hallen.

Da Viktor Axelsen i går spillede sig i finalen med en semifinalesejr over landsmanden Anders Antonsen, spillede luftcirkulationen i badmintonhallen i Birmingham en stor rolle.

- Det var en ret sindssyg kamp. Vinden havde virkelig indvirkning på kampen, sagde Viktor Axelsen efter kampen.

Viktor Axelsen er klar til dagens All England-finalen efter en tæt semifinale mod Anders Antonsen lørdag. (Foto: adrian dennis © Scanpix)

Hans-Kristian Vittinghus, som ligger nummer 24 på verdensranglisten, så med derhjemme fra sofaen, og han lagde også mærke til, hvordan vinden i hallen påvirkede pointene på banen.

- Spillere på det her niveau er meget fintfølende. Hvis der er en dør, der trækker i et hjørne i hallen, mærker spillerne det i deres slag. Men der skal alligevel meget til, før det for så stor betydning for det taktiske på banen, som det fik i går, siger Hans-Kristian Vittinghus til DR Sporten.

- De havde begge to svært ved at spille på medvindssiden. De kunne stort set ikke slå en clearer (høj bold mod baglinjen, red.), uden at den røg ud af banen. Når man spiller med meget medvind, er det svært at spille mod baglinjen, fordi vinden kan tage fat i bolden og tage den udover baglinjen. Det gør det sværere at variere sit spil. Og det er en stor teknisk og fysisk fordel for spilleren på modvindssiden, fordi det gør det nemmere at dække banen af.

Bliver vindforholdene de samme i dagens finale mod Lee Zii Jia, vurderer Hans-Kristian Vittinghus, at det kan blive en ulempe for Viktor Axelsen.

- Der er ingen tvivl om, at Viktor er den bedste spiller af de to. Men vinden i hallen kan være med til at gøre kampen mere tilfældig. De seneste måneder har Viktor været storspillende og vist sig som den nok bedste i verden lige nu. Men med vinden bliver det sværere for Viktor ”bare” at holde sig til taktikken og spille sit normale spil. På den måde kan vindforholdene udligne kampen en smule.

Viktor Axelsen og Anders Antonsen kæmpede begge med at vænne sig til vinden i All England-semifinalen. (Foto: adrian dennis © Scanpix)

Den tidligere badmintonspiller Morten Frost, der selv har vundet All England fire gange i herresingle, lagde også mærke til, hvordan vinden i går påvirkede semifinalen mellem Axelsen og Antonsen. Og han mener også, at brisen i Birmingham-hallen kan spille en rolle i dagens finale.

- Normalt er der ikke så meget vind i hallen ved All England. Så det var ret bemærkelsesværdigt og vildt, at der pludselig var så meget. Og at det påvirkede spillet så markant, siger Morten Frost til DR Sporten.

- Jeg har Axelsen som favorit. 65-35 i Axelsens favør, hvis jeg skal sætte procenter på. Lee Zii Jia skal spille op til sit absolut bedste, hvis han skal true Axelsen. Men det kan han også sagtens gøre. Og hvis vinden er den samme i dag, kan det gøre det hele lidt mere udjævnet.

Dagens finale er Viktor Axelsen tredje i træk i All England. Han vandt også titlen sidste år. Forsvarer han sin All England-titel, bliver han den første danske herresingle til at vinde All England to år i træk, siden Poul-Erik Høyer Larsen gjorde netop det i 1995 og 1996.

  • Axelsen mod All England-trofæet i 2020. (Foto: Andrew Boyers © Scanpix)
  • Poul-Erik Høyer med det eftertragtede trofæ i 1995. (Foto: Palle hedemann © Scanpix)
1 / 2

Viktor Axelsen har statistik set et godt tag på dagens finalemodstander, Lee Zii Jia. I deres fire tidligere opgør har Axelsen vundet tre og tabt én.

På sin vej mod All England-titlen sidste år spillede Axelsen en uhyre tæt semifinale mod Lee Zii Jia, som Axelsen vandt 17-21, 21-13, 21-19.

I deres seneste møde var danskerens sejr dog en mere ensidig affære, da Axelsen i januar vandt 21-15, 21-4 over Lee Zii Jia i sæsonfinalen i Thailand.

Viktor Axelsens All England-finale begynder omkring kl. 14.45 og kan ses på TV2 Sport.

FacebookTwitter