Axelsen har vundet så meget guld, at han nu fokuserer på at være 'en maskine'

På trods af at have vundet alt har Viktor Axelsen ifølge ham selv stadig ikke nået sit fulde potentiale.

Viktor Axelsen er stadig sulten efter succes. (Foto: © Kien Huo, Associated Press)

Det kræver noget helt specielt at holde sig på toppen. Holde tandhjulene smurte, så automatikken kan lade maskinen udfylde sit maksimale potentiale.

Og hvis man frit kunne vælge en værkfører fra alle hylder af den danske sportselite, ville en oplagt kandidat være Viktor Axelsen.

Til DR Sportens podcast Tyvstart er hovedpersonen da også godt tilfreds med prædikatet 'badmintonmaskine'.

- Det er jo positivt, fordi det betyder, at man gør tingene rigtigt og kommer ind i en automatik på banen. Jeg har altid drømt om at blive det, vi kalder en maskine, siger Viktor Axelsen.

I dag begynder All England for den regerende mester, der må siges at have holdt skruen i vandet de sidste par år.

På kaminhylden står VM-trofæer (i flertal), omgivet af to All England-titler, en OL-titel og et væld af andre guldbelagte medaljer. Men ganske som forventet betyder det ikke, at motivationen er forsvundet fra den 29-årige fynbo.

- Jeg vil gerne vinde de turneringer flere gange. Det er jo fedt, hvis der står tre gange All England i stedet for to. Men når det er sagt, er jeg enormt stolt af at være i en position, hvor jeg har opnået alt det, jeg har drømt om, men samtidig føler, jeg har masser af byde på endnu.

Viktor Axelsen kan godt finde noget at blive bedre til, mener han selv. Tro det eller ej. (Foto: © SHASHI SHEKHAR KASHYAP, Ritzau Scanpix)

Ikke nået det fulde potentiale

At Viktor Axelsen ikke har hang til at hvile på laurbærrene er gået de færrestes snude forbi.

For den selverklærede "nørd, når det kommer til badminton", handler det hele om optimering. Om at blive den absolut bedste version af sig selv.

For at blive i flosklerne er det ikke målet, men rejsen i sig selv, det hele handler om.

- Jeg har vundet alt det, jeg har drømt om at vinde. Og det er selvfølgelig vigtigt. Men samtidig tror jeg, det handler om fokus på processen og udviklingen, så du hele tiden formår at holde dig sulten. Det er det mindset jeg har, siger Axelsen.

Han understreger at ovenstående ikke skal lyde arrogant. No need, Viktor. CV’et beviser, at der er hold i påstanden.

Men med tanke på hvad verdensetteren har bedrevet i de sidste år, hvor sejrene er kommet en gros, kan det virke voldsomt, når Axelsen står fast på, at der fortsat er noget at forbedre.

- For mig at se har jeg stadig masser af plads til at blive bedre, siger han.

- Jeg kan ikke sige, at jeg giver den et skud igen, når jeg er 45 år. Jeg vil ikke stå om ti år og tænke "pis mand, jeg kunne have gjort det og det".

Viktor Axelsen har vundet det meste, men han gør det gerne igen. (Foto: © MOHD RASFAN, Ritzau Scanpix)

Hele fidusen

Og så når vi ind til kernen for optimeringsmaskinen Viktor Axelsen. For når målet ikke er resultater, men at nå sit fulde potentiale, er det oplagt at spørge, hvornår verdensetteren er i mål?

- Det smarte ved det er, at jeg ikke ved det. Det er jo hele fidusen i det, siger den 29-årige dansker.

Det er tydeligt, at Viktor Axelsen efterhånden kender sig selv til fingerspidserne.

- Jeg regner da stærkt med, at jeg holder fire-fem år endnu. Jeg kan ikke forvente, at jeg fra nu af og resten af min karriere vinder lige så meget, som jeg har gjort de sidste to år, men det er et stort mål for mig at kunne blive ved med at kunne vinde store titler og være med i kapløbet om de allerstørste.

Den tid, den sorg.

Ganske som forventet forsøger Viktor Axelsen at holde snuden i sporet og fokusere på det titelforsvar, der i dag begynder mod taiwanesiske Lee Cheuk Yiu. Der er nemlig rigeligt at optimere for verdens bedste badmintonspiller.

- Hvis du begynder at planlægge og tænke over, hvordan slutningen skal være, så begynder du at have fokus på det, og det er jeg bestemt ikke interesseret i. Det er All England nu, og det har mit fulde fokus. Det andet gejl, må vi tage til den tid, siger Viktor Axelsen.

Viktor Axelsen går på banen ved All England omkring klokken 16.20. Du kan se opgøret på TV 2 Sport.