Axelsen parat til at bryde med forbund: Kan koste OL og VM

Den danske badmintonstjerne Viktor Axelsen fortæller til DR Sporten, at han drømmer om at skabe sit eget team uden om Badminton Danmark.

Viktor Axelsen ejer et autoværksted i Valby.

En sætning, der kunne gå for et børnerim, men som samtidig rummer lidt af en historie om Danmarks bedste badmintonspiller.

For det nedlagte autoværksted er endnu ikke, hvad Viktor Axelsen håber, det udvikler sig til. Lige nu er det en ide erhvervet af ambitioner, en stræben efter noget, der kan være med til at finde de ekstra procenter, som skubber ham tilbage på toppen af verden.

Så det kan måske blive til noget. Autoværkstedet i Valby. Planen er et træningscenter, hvor han sammen med sit eget team af trænere og hjælpere kan smide med vægtene og arbejde med alle de små ting, der flytter de store ting på banen.

Men hvorfor er det overhovedet nødvendigt at have sit helt eget ’værksted’, når man spiller med i verdenstoppen, og til dagligt træner under Badminton Danmark og Team Danmarks forbundstræning i Brøndby, hvor træning, vejledning og behandling er en del af buffeten?

Det handler om at være fri, og lige nu er Viktor Axelsen sammen med sine landsholdskolleger midt i en strid med Badminton Danmark, der samler sig om brugen af spillernes kommercielle rettigheder. 1. september opsagde Badminton Danmark aftalen for forbundets eliteprogram, og 30. november udløber aftalen helt. Der skal være enighed om en ny af slagsen, før spillerne kan spille på landsholdet.

Lyder det bekendt?

Ser fordele i selvstændighed

Som den mest profilerede, danske badmintonspiller, er Viktor Axelsen i en unik position. I april blev han europamester, i 2017 blev han verdensmester, og i 2016 blev det til OL-bronze.

Derudover taler han flydende mandarin, hvilket ikke har gjort noget negativt for hans popularitet på det asiatiske marked. Sponsoraftaler er der nok af, og modsat de danske landsholdsspillere i fodbold, så er det her, at badmintonspillere først og fremmest skal tjene deres penge.

De emner tager Viktor Axelsen op i sin nye bog ’Den Danske Drage’, der udkommer fredag. Til DR Sporten uddyber han sine tanker.

- Det er ikke alle badmintonspillere, der pludselig tjener styrtende med penge. Der er rigtig mange, især i Danmark, som er afhængig af den støtte, som man får fra forbundet og Team Danmark. Jeg er meget taknemmelig for alt det, jeg får den vej, men når du bevæger dig op på ranglisten og får bedre økonomi, så giver det bedre muligheder, og jeg kan godt lide at se min karriere oppefra og spørge mig selv, hvor kan jeg optimere, siger Viktor Axelsen.

Kan komme hurtigere end forventet

Det er der, tanken om at bryde fri, er kommet ind. Som man har set i Sydkorea, hvor de bedste spillere har gjort netop det, og hyret deres egne trænere uden om det nationale badmintonforbund.

For Viktor Axelsen har det længe bare været en tanke, men med den nuværende konflikt ser det ud til, at drømmen om at finde sin egen vej, uden om forbundet, kan blive en realitet i en nær fremtid.

- Jeg synes, at det er forholdsvist tæt på. Forbundene i alle lande har meget magt, og de bestemmer, om man er med til eksempelvis VM. For os spillere er de turneringer vigtige, og det er forbundene, der tilmelder os, så vi kan ikke bare sige ’jeg smutter’, hvis ikke vi har et vist set-up klar. Forbundet har i princippet magten til at lukke ned for din deltagelse, og det skal man være villig til at se i øjnene, hvis man vælger at bryde ud.

- Det giver mere ro i maven, at man kan trække på de koreanske erfaringer. Det er bare et spørgsmål om økonomi, for i og med der kommer flere penge i sporten, jo flere muligheder kommer der til spillere, som står uden for forbundet, siger Axelsen.

Afklaret med konsekvenser

Forhandlingerne mellem Badminton Danmark og spillerne er stadig i sin indledende fase, men i horisonten lurer altså den 30. november, hvor der skal være fundet en løsning, som alle parter er tilfredse med.

Viktor Axelsen er ikke selv en del af forhandlingerne, fortæller han, selv om det i medierne er blevet nævnt, at han er den store knast i forhold til at få tingene til at gå op.

- Det er meget tidligt at sige nu, om der kommer en løsning, eller om vi skal finde andre set-ups. Vi kan ikke leve med, at vi ikke ved, hvad vores fremtid bringer, så personligt er jeg nødt til at forberede mig på alle mulige scenarier, siger Axelsen.

- En konflikt er altid irriterende, og alle skal kunne se sig i en aftale og føle, at den er fair. Så må vi se, om os spillere og forbundet kan nå det til det punkt – det håber vi alle.

Hvad vil det kræve at bryde med et forbund på den måde? Kan det lade sig gøre i Danmark?

- Det kræver en masse hårdt arbejde og økonomi, men selvfølgelig tror jeg, at det er muligt. Om det er lige så godt som at være hos forbundet, og træne med nogle af verdens bedste spillere hver dag, det ved jeg ikke. Der er for og imod, men det ene udelukker forhåbentlig ikke det andet. Hvis ikke man prøver det, så finder man aldrig ud af det, siger Viktor Axelsen.

Og skulle det komme til et brud mellem ham og Badminton Danmark, så er den 24-årige fynbo klar til at stå på mål for konsekvenserne, som kan blive, at han ikke kan stille op for Danmark til VM og OL.

- I sidste ende er det min karriere og mine beslutninger, og så tager jeg den kritik, som kommer af det. Jeg gør det for at blive den bedste version af mig selv – jeg gør det ikke for andres skyld, siger Viktor Axelsen.

Den næste halvanden måneds forhandlinger kommer altså til at afgøre, om Viktor Axelsen i fremtiden kan stille op for landsholdet, eller om det allerede trækker op til yderligere en renovering af autoværkstedet i Valby.